Tuesday, 24 October 2017

Melaka (again)

16 September hari tu pergi Melaka. Pergi wedding Kak Aha. Dah alang-alang ke Melaka, jalan-jalan2 sekali kat sana. Actually, dah banyak kali ke Melaka sebenarnya. Sebab bukan jauh pun dengan Muar. Tapi tak pernah sampai Bandar Hilir lagi. I mean, I tak pernah bawak kereta sampai Bandar Hilir. Selalunya kalau ke Melaka, area Masjid Tanah atau Serkam atau Sungai Rambai.

Excited sebenarnya pergi Melaka. Especially bila kau minat sejarah. Dan kau tahu di sebalik peristiwa yang dah berlaku. Aku tak lah tahu semua. Tapi aku nampaklah gambarannya macam mana.


Gambar dari puncak St. Paul

Masa aku berdiri kat sini. Dan aku boleh melihat dengan jelas Selat Melaka. Seperti yang diceritakan dulu ketika Melaku sebuah pelabuhan yang besar, aku bayangkan adanya kapal2 besar yang lawa2 (ala-ala Black Pearl) di balik laut sana. Masing-masing berlabuh dan banyak perahu-perahu kecil dari daratan atau menuju daratan di atas lautan. Dan betapa sibuknya urusan orang Melaka pada ketika itu berjual beli dengan saudagar2 yang mungkin mat saleh atau bermata sepet atau berambut blond.

On the way naik atas

Tangga nak naik St. Paul ni kalau dari depan memang tinggi dan curam. Aku rasa berhenti 10 kali jugaklah sebab mak aku banyak rehatnya. Almaklumlah, orang tua. Kita naik slow je.

Time mak aku bergambar, ok je tak orang nak sibuk lalu pun.

Time aku bergambar semua orang nak interframe. :(


Lepas penat jalan-jalan keliling St. Paul dan A' famosa, kitorang naik beca pulak round2 dekat bangunan belanda yang kaler merah tu (tak ingat nama dia apa tapi macam bertentangan dengan Jonker Walk). Lepas tu gi tempat yang ada kereta api terbiar tu (lol) dan gi visit tempat naik cruise (tapi tak naik pun sebab Iman takut).


Abang beca bukan sahaja pandai bawa beca malah pandai amik gambar.


Then last stop is Masjid Selat yang baru buat tu. Serious best kat masjid tu sebab angin kuat. Haha. Dan betul2 atas laut. 
berangan (depan Masjid Selat)
Sebenarnya banyak je tempat tak singgah macam muzium kapal, cruise pun tak naik, menara Taming Sari tak naik, Jonker Walk pulak bukak malam. So...balik je lah. haha. Plan next time nak pergi lagi tapi tak tahu bila. Semoga jumpa lagi.




Notakaki: Best gila update kat blog sebab kau boleh cakap banyak2, post gambar banyak2 dan tak keciwa kalau orang letak love sikit sebab kat blog, like is an option but dekat IG, like is necessary (eh?).



Thursday, 10 August 2017

Tolonglah

"Kalau kita rasa berat nak tolong orang, bayangkan kalau Allah terasa berat nak tolong kita."

Renung-renungkanlah. 

Tuesday, 1 August 2017

Wondering



I'm wondering...
When you're far up on that mountain,
is there any even slightest chance that you might remember me?

KAKI SEMBANG

© BingKiSan
Maira Gall