Tuesday, 28 September 2010

CHAPTER 1-penulisan bermula

tajok blog nih bukanla bermakne sebelum nih ak ta pernah menulis..dan sangat2 la tipu kalo ade orang menulis pada laptop..mereka tidak menulis,,tapi menaip..harap maklum..maksud tajok entry first ak adela,,yela..kan ak menaip..maka kluarla tulisan kat skrin laptop..tambah sikit imbuhan pe and ganti huruf t dgn huruf n,maka jdlah penulisan..lihat,mudahkan?biar sedikit merapu pada permulaan entry..
 pada mulenye,,ak ase wat blog nih ssuatu yg membazir..plus,,ak bukanlah seorg pengarang yg baik..ntah mcm mane tbe2 boley tergerak nk wat blog..sbg luahan hati sendiri..percayalah,,blog nih amat membosankan bg sesiape yg ta berminat nk tahu pasal hdup ak..tamat part intro~
sekarang masuk bhgian isi pula..ak rajin2 gak la mengusya blog kawan2 aku..gler islamic..ye,,ak akui,tugas sbg daie mmg ta ley lari dr idup kite once we said Lailahaillah..pd aku,,biarla blog nih neutral jep..i just wanna be myself..
frankly speaking,,ak mmg ta reti nk  berkarya bg org tahu pasal life ak..mungkin ayat akan sdikit tunggang terbalik macam bace tulisan melalui cermin..ataupon mcm roller coaster yg sdg bergerak..lihat,,ak sungguh bgus dlm memberi analogi nih..sila contohi ak..ta kesahla kalo org ta phm..asalkan aku paham..
sbagai konklusi,bg sesiape yg terjumpe blog ak nih,,scare rasminye ak ucpkan "welcome to my dark and colourful life"

Friday, 3 September 2010

peRemPuaN bAik iTu

aku ade bace blog seseorang nih
aku ngat tuan punye blog tuh perempuan
sebab entry yang aku bace tuh pasal perempuan bertudung labuh
rupenye tuan punye blog tuh lelaki

0.o

aku kagum la
sebab yang post entry tuh llk

entry dy
dy amik kat sebuah artikel
pasal kelebihan2 bertudung labuh dalam kehidupan seharian
contohnye,
perempuan yang bertudung labuh susah org nk ragut
lagi,elak orang llk drp datang mengganggu

ade satu part tuh,kawan si perempuan tudung labuh nih cakap
dy takot nk pakai tudung sebab takot ta dipinang orang atau lambat sampai jodoh
takot takde llk yg nk dekat lagi2 tudung labuh macam tuh kan
perempuan tuh senyum jep

ketakutan kawan perempuan bertudung labuh tuh
sangat ta relevan
buktinye,kalo betullah org yg bertudung labuh nih lambat sampai jodoh
kenape artis2 yg freehair,yg cun melecun tuh ta kawen2 lagi?
ramai jep kot yang perempuan yang freehair tapi ta kawen2 lagi

bukankah jodoh itu terletak di tangan ALLAH?
bukan bergantung kepade selabuh mane tudung seseorang perempuan tuh kan?

dan satu part kat artikel tuh yg paling menyentuh hati aku

"orang llk yang biase, akan dekatkan diri kepade perempuan yg biase
orang llk yang biase ta berani nk dekatkan diri dgn perempuan yg bertuduh labuh
sebab llk yang biase nih tahu, dy ta same level dgn perempuan bertudung labuh nih
dan orang llk yang hebat imannye jep yang akan melamar perempuan yang bertudung labuh
sebab dia tahu,islam pentingkan agama
bukan rupa,harta dan keturunan"

perempuan yang baik nih samela macam buah epal kat dahan pokok
tinggi dan susah nak amik
perempuan yang kurang baik
macam buah epal jugak
dan risau dirinye ta dipetik org
lalu ia sengaja gugurkan diri dy
supaya orang senang nak amik
make orang yang biase jepla yang amik buah kat bawah
orang yg betul2 hebat jep yang mampu amik buah kat atas
kan?

kite selalu nak llk yang baik
yang boleh bimbing kite ke jalan ALLAH
make, kite kene jadik baik dulu
utk dapatkan llk yg baik

aku ta kate kite kene bertudung labuh baru dapat llk baik
tudung aku pon ta labuh
biase jep
iman di hati,penghayatan dan amal perbuatan yang ihklas tuh yang pentingkan?

perempuan yang baik utk llk yang baik
llk yang baik utk perempuan yang baik
bukankah ALLAH itu maha adil?

Thursday, 2 September 2010

kiTe dAn meReKa

"bagai kucing dalam sangkar harimau"

aisey der,macammane peribahase tuh ley termuncul dalam minda kau?
teruk bebenoh
baik2 aku ase cuak
da tergelak

sejak bile harimau duduk dalam sangkar?
kandang lagi la ta logik
kalo duduk di sisi george of the jungle boley la diterima akal lagi
muat la pulak nk sumbat kucing sekali dalam tuh
tak ke over limit tuh?

xD

aku paham maksud kau
walaupon aku ta ley nk bayangkan maksud peribahase kau
tapi dr cerita kau
aku paham sangat2lah
perasaan mcm tuh

siape tamo kawan sekeliling same2 berade di jalan yang lurus?
siape ta sedey kalo mereka berade di luar landasan?
kalo boley biarlah same2 tolong tingkatkan iman
jauhkan diri dr ikot jejak langkah syaitan
share ilmu pengetahuan
pengalaman hidup yg mematangkan
siape yg tamo?

betul ckp kau
doa pade ALLAH
sebab DIA yang bg hidayah
DIA yang tunjukkan kebenaran

aku terase
mungkin juge sebab aku kurang berdoa

dan kite juge kene same2 berusaha
kite same2 sedar kite nih selalu buat dosa
kite manusia
make kite akan melakukan kesilapan
dan disebabkan kesilapan itu jugalah kite tamo org yang kite sayang
buat bnde yang same
jatuh kat lubang yang same
dan disebabkan sayang
kite tamo mereka suffer dunia akhirat

dari hidup yang dikelilingi oleh org baik
serius aku life shock kat sini
takot pon ade
sebab aku ta sangke
bnde yang aku selalu dengar
betul2 berlaku kat kawan2 sensiri

betul2 uji keimanan
selame nih aku tegur pakai care yang iman paling lemah jep
bnci dalam hati
itupon,
betul2 bncikah?
atau separuh bnci jep?

sampai bile iman nk selalu lemah der?

ya ALLAH,
kami takut akan azabMU,make jauhilah kami dari melakukan amalan yg mengundang murkaMU

ya ALLAH,
kami lemah make berilah kami kekuatan
kami salah make berilah kami keampunan
kami buntu make berilah kami jalan keluar
wahai TUHAN yang maha melihat dan maha mendengar

yuhanes,
it is good to change people
but why not tryto change yourself first
and invite them to change together with you?

kakak usrah pernah bertanye
"macam mane kite nk suh org tuh tunaikan solat?
macam mane kite nk suh org tuh berpuase?
macam mane kite nak suh org tuh menutup aurat?"

*speechless*
(see,bab soalan kbkk pasal ibadah kite buat seharian pon aku ta ley jawab)

"KITE KENE BG DORANG PEMAHAMAN PASAL ISLAM. BILE DORANG PAHAM, MAKE SENANGLAH DORANG NAK LAKUKAN AMALAN KEBAIKAN"

*mengangguk*

mcm kite kalo belaja Math atau Ecology,Energy and Environment ke..kalo paham secare detail kan senang nk bg orang paham..kan senang nk jawab pekse..make kalo kite paham islam,sepatotnye lagi senang kite nk amalkan dan sebarkan..

memahami islam dan memahamkan orang lain

can huh?

"barang siape yang memudahkan jalan untuk menuntut ilmu,make ALLAH akan mempermudahkan jalannye utk ke syurga.."

o ALLAH,
guide us
lead us
teach us
the correct way
to call them
towards the truth path

Wednesday, 1 September 2010

maCaM tuH

aku nk tunjuk somthing..
yang aku dapat dr facebook senior aku kat KISAS dulu
al akh ahmad baihaqi name dy
dan penulisan tuh adela drp dy sendiri
dr dy la,aku tahu ape yang llk rase sebenarnye

"Salam.
KISAH TUDUNG PEREMPUAN
I think i don't like that kind of tudung. Bile perempuan pakai tudung tu, rasa x suka nak tengok. Tudung yg melilit-lilit kat kepala & nampak bentuk kepala. Kalau  kepala bujur, bujurlah tudung, kalo kepala bulat , bulatlah tudung.

Sebab apa? Entahlah, hati x tenang, nak buat macam mane. Jangan marah ye sape yg suka pakai tudung mcm ni. This is just my personal opinion. ;D

Satu lagi jenis tudung ialah tudung yg biasa orang indon pakai, just sarung je. Macam x cukup kain je. Tapi, kalau kids pakai, x pe lah, nak melatih kan...

I think I like tudung biasa je. The typical one. Oh, forgot to say, I'm a man, jgn tersalah anggap pulak ye.. :D

I have one experience. Malam itu, ada grand dinner kat hotel. Macam bese, kenelah pakai smart. Bila masuk ballroom, ada seorang urusetia program tunjukkan tempat duduk. Tiba2 jantung berhenti berdegup. Nasib baik x kene heart attack je. Sebab sebelah tempat duduk tu, ada seorang perempuan duduk. Dia x pakai dua jenis tudung yg disebutkan di atas, tp dia pakai tudung labuh. Tergamam sebentar. Ada aura. Kalau duduk sebelah perempuan pakai tudung biasa x kisah lah sangat. Tp, entahlah, hati pun x tenang. Terasa macam memasuki kawasan larangan, aura dia sungguh kuat. Rasa takut nak ganggu.

Berbeza dgn yg pakai tudung yg dililit atau yg satu lagi, bila diorang dekat dgn kita,  rasa macam 'menyampah sikit' (sorry, x terfikir perkataan yg sesuai). Tapi, kalau yg pakai tudung sempurna, terasa kita mengganggu empunya diri.

This was what I felt that night. And not just that night,  whoever wear the appropriate tudung, i think they should feel secure. ;D

I don't know what a girl feel  if certain men wear certain things...maybe you can share...like i do...


(i know, i should be grateful that they wear hijab, just hoping the right hijab)

;D

wassalam"

=)

KAKI SEMBANG

© SURA HAMBA
Maira Gall