Thursday, 2 September 2010

kiTe dAn meReKa

"bagai kucing dalam sangkar harimau"

aisey der,macammane peribahase tuh ley termuncul dalam minda kau?
teruk bebenoh
baik2 aku ase cuak
da tergelak

sejak bile harimau duduk dalam sangkar?
kandang lagi la ta logik
kalo duduk di sisi george of the jungle boley la diterima akal lagi
muat la pulak nk sumbat kucing sekali dalam tuh
tak ke over limit tuh?

xD

aku paham maksud kau
walaupon aku ta ley nk bayangkan maksud peribahase kau
tapi dr cerita kau
aku paham sangat2lah
perasaan mcm tuh

siape tamo kawan sekeliling same2 berade di jalan yang lurus?
siape ta sedey kalo mereka berade di luar landasan?
kalo boley biarlah same2 tolong tingkatkan iman
jauhkan diri dr ikot jejak langkah syaitan
share ilmu pengetahuan
pengalaman hidup yg mematangkan
siape yg tamo?

betul ckp kau
doa pade ALLAH
sebab DIA yang bg hidayah
DIA yang tunjukkan kebenaran

aku terase
mungkin juge sebab aku kurang berdoa

dan kite juge kene same2 berusaha
kite same2 sedar kite nih selalu buat dosa
kite manusia
make kite akan melakukan kesilapan
dan disebabkan kesilapan itu jugalah kite tamo org yang kite sayang
buat bnde yang same
jatuh kat lubang yang same
dan disebabkan sayang
kite tamo mereka suffer dunia akhirat

dari hidup yang dikelilingi oleh org baik
serius aku life shock kat sini
takot pon ade
sebab aku ta sangke
bnde yang aku selalu dengar
betul2 berlaku kat kawan2 sensiri

betul2 uji keimanan
selame nih aku tegur pakai care yang iman paling lemah jep
bnci dalam hati
itupon,
betul2 bncikah?
atau separuh bnci jep?

sampai bile iman nk selalu lemah der?

ya ALLAH,
kami takut akan azabMU,make jauhilah kami dari melakukan amalan yg mengundang murkaMU

ya ALLAH,
kami lemah make berilah kami kekuatan
kami salah make berilah kami keampunan
kami buntu make berilah kami jalan keluar
wahai TUHAN yang maha melihat dan maha mendengar

yuhanes,
it is good to change people
but why not tryto change yourself first
and invite them to change together with you?

kakak usrah pernah bertanye
"macam mane kite nk suh org tuh tunaikan solat?
macam mane kite nk suh org tuh berpuase?
macam mane kite nak suh org tuh menutup aurat?"

*speechless*
(see,bab soalan kbkk pasal ibadah kite buat seharian pon aku ta ley jawab)

"KITE KENE BG DORANG PEMAHAMAN PASAL ISLAM. BILE DORANG PAHAM, MAKE SENANGLAH DORANG NAK LAKUKAN AMALAN KEBAIKAN"

*mengangguk*

mcm kite kalo belaja Math atau Ecology,Energy and Environment ke..kalo paham secare detail kan senang nk bg orang paham..kan senang nk jawab pekse..make kalo kite paham islam,sepatotnye lagi senang kite nk amalkan dan sebarkan..

memahami islam dan memahamkan orang lain

can huh?

"barang siape yang memudahkan jalan untuk menuntut ilmu,make ALLAH akan mempermudahkan jalannye utk ke syurga.."

o ALLAH,
guide us
lead us
teach us
the correct way
to call them
towards the truth path

Follow by Email

 

BingKiSan Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template