Monday, 25 October 2010

CHAPTER 11-alkesah di seremban

alkesah yg pertama

ok,while typing this,aku sebenarnye ade kat bilek merembat laptop roomate jap..tu kire ok lg drp kawan aku yg rembat(dgn izin)+bawak balik uma laptop roomate dy..(sape yang makan buah epal terase epalnye)

coordinate-seremban; tym tuh baru pukol 11 suku pg..tiket bas utk balik ke pekan parit yusof(sebuah pekan terpencil yg terletak antare daerah muar dan batu pahat) mengatakan bhw bas akan berlepas pd pukol 12tgah hari..make,aku pon mngambil tempat duduk d barisan kerusi yg mmg tersedia utk org mcm aku..lihat,betape eksklusifnye..

aku tatau nk buat ape tym tuh..takkan nk beramah mesra dgn mamat yg tibe2 duduk sebelah aku kan..wlaupon aku bwk note physic chem and ecology,tp aku tade mood nk membace..make,aku pon merenung mase depan sementara menunggu bas..sile amik perhatian,merenung mase depan,bukan merenung org depan ok..bukan ade orang pon kat depan aku tym tuh

ketika sdang merenung mase depan,tbe2 ade seorang pakcik tue menyapa pndanganku..pakcik itu berbangse cine,bjalan dgn bkaki tempang,merokok,memakai baju tepi pantai kaler ungu,bershort pants kaler kelabu dan bkasut sukan..bile diteliti pakaian pakcik tuh betul2,semuanye kelihatan baru..

tapi bukan itu yg aku nk highligh..kalo nk diikutkan,kain blaus yg aku tga pakai tym tuh pon baru gak..tape,biar bajet sket kat sini..berbalik pada pakcik td,ape yg menariknye pasal pakcik nih adela beliau mbawa sebungkus plastik transparents yg berisi tin2 kosong..

pakcik tuh berjalan dari satu tong sampah ke satu tong sampah utk mncari tin minuman kosong..pd tong sampah yg keempat sjak pkcik tuh muncul pd pndangan mate aku,beliau terjumpa satu tin kosong..beliau mngambilnye dan cube utk memijaknye..malangnye,tin tersebut terpelanting ke sebelah kanan pakcik tuh..then,pakcik tuh pon terus amik tin tuh dan aku tatau ape yg terjadi lepas tuh..

misteri bukan?

ape tengok2?
sebenarnye lepas pakcik tuh amik tin yg terpelanting tuh,aku terus keluarkan testpad dan pensel utk catat kesah pakcik tuh..

ape yg anehnye,pakaian pakcik tuh nmpak mahal tp beliau cume pengutip tin minuman..tataula la kalo kutip tin minuman tuh adela keje part tym pakcik tuh..sekadar nk menunjukkan rase cinta terhadap bumi..kalo pakcik nih join nature club,aku suggest beliau jd presiden..

myb beliau ade anak yg berwang..dan hidup pakcik tuh sebenarnye tadela seteruk yg aku bygkan..cume beliau bosan di rumah..dan mncari kerje di luar rumah bg mengisi mase lapang.

stesen bas seremban..tu la tong sampah yg pakcik tuh bukak utk kutip tin kosong
nota kaki: aku tatau ape moral citer nih

----------------***----------------***----------------***-----------------

alkesah yg kedua

seremban-ok,story ni mmg mencuakgilerkan aku..sesiape yg bername perempuan yg berade kat temp ak pasti akan berase cuak..
seperti biase,selepas turun dr bas yg membawe aku kembali ke seremban,aku akan pergi ke surau utk menunaikan solat..memandangkan jam menunjukkan pukol 2ptg,make tiade gunenyelah aku naik train ke ktm kajang skang sbb bas UNMC akan amik aku pukol 4suku..

selepas 45minit berade di surau,make aku pon memulakan langkah utk bergerak ke ktm seremban..utk sampai ke ktm seremban,aku perlu melalui satu lorong pejalan kaki yg disediakan..mase berjalan kaki adela kire2 sepuluh minit bergantung pd jenis pergerakan..kalo ko merangkak,mungkin,20minit baru sampai..

dalam perjalanan,tbe2 aku disapa oleh seorang llk bersweater hijau dan berseluar jeans biru..

@#$%^&**&%$%(bukan carutan..cume sebuah bahase yg aku ta paham)


HUH?APE?TAK PAHAM..


awak..@#$%*&^$&^

HUH?

awak dari mane?

OOOH..DARI JOHOR

(mengangguk)awak,awak..awak masih belajar lg ke?

A AH(AKU MULE RASE TA SELESA..MAMAT NIH MACAM TADE GAYE NAK BERHENTI BERTANYA ALA2 WARTAWAN..AKU SEDAR AKU BUKAN ARTIS..TOLONGLAH JANGAN WAT GAYE ALA2 MICHELLE KAT DALAM RANCANGAN MELODI))

awak..awak..

(AKU HANYA MNDIAMKAN DIRI DAN MEMPERCEPATKAN LANGKAH..SERIUS AKU ASE TERGANGGU DGN KEHADIRAN MAMAT NIH..SDG BERJALAN,TIBE2 TERASE TGN AKU DIPEGANG OLEH MAMAT TUH..DAMN!AKU MENEPIS LALU MENJELING DIA..NIH PEHAL NK SENTUH2 AKU NIH..HARAM TAHU TAK?)

awak..awak,,umur awak berape?(bertanya dgn muke innocent)

(AKU MASIH LG TA LAYAN DAN MENERUSKAN LANGKAH..HUH..SUSAH SUNGGUH NK BERBAHASE DGN ORG YG TA RETI BAHASE NIH)

awak..awak..umur awak berape?

dia masih lg mengikuti aku..aku da mule fed up..out of blue,aku buat brek mengejut..dy masih lg meneruskan perjalanan sambil melihat aku yg berhenti dgn wajah yg pelik..sampai beberape meter depan aku,dy patah balik menuju ke arah aku..mase tuh,kat luar lorong,ade seorang pakcik yg sedang membuang sampah dan ingin blah..lain macam jep air mukenye bile dy tgok pakcik tuh blah..kat lorong tuh,cume ade aku dan dy..tym tuh,ta yah citer ah..mcm2 bnde dah terbayang kat minda aku..mase dy tga patah balik,aku cepat2 keluarkan hp dan renung dy dgn pndangan tajam..seolah2 tym tuh mate aku berkate, 'kalo ko try wat ape2,aku bukak silat baldi..eh,bukan..aku call polis'

dy seolah2 paham dgn maksud tersirat di sebalik pandangan tajam aku..dy berhenti brtanya..then aku cepat2 blah..aku jalan selaju mungkin dan bersyukur gler sbb tym tuh ramai org yg turun dr train da start melalui lorong tuh..lepas agak jao bjalan,aku toleh belakang utk melihat llk td..ternyate,dy tdak mngekori aku..Alhamdulillah

kebetulan ketika tuh aku sebenarnye bermsg dgan halus aka tour guide aku..aku ckapla dgn dy yg aku kene kaco..ade ke patot bile aku story pasal bende nih,dy gelak n ckp lawak gler..then dy cakap yg myb mamat tuh just nak pow duit aku jep..huh?pale otak ko ah..paling ta ley blah,dy nasihat,suh aku take care duit aku..dy kate,duit aku letak kat tempat lain n dalam dompet tuh letak duit sket jep..=.='..nampak macam dy lebey care duit aku drp nyawa aku..acece,touching plak..nasihat dy mmg baik cume sgt ta relevan pade mase itu..sungguh tawar,kurang gule,terlebih masam,terlebih garam kau tour guide..or myb dy just nk sedapkan ati aku jep..

kehadapan tour guide,kalo aku jadik mak ko,aku sumpah ko jadik perempuan..biar ko ase ape yg aku ase..tapi lg besh kalo sumpah ko jadik sebuah peti yg beeesaar punye dan penuh dgan wang kertas pound sterling..sgt2la bermanfaat..
kaya2..haha(ketawe jahat)
p/s:kepade perempuan2 yang da abeh bace entry nih,sile bhati2..

KAKI SEMBANG

© CERITERA ET CETERA
Maira Gall