Tuesday, 16 November 2010

CHAPTER 18-zombi part III

setelah sekian lame mnjadi manusia, aku dan beberape orang lain ingin menjadi zombi semula..tapi kali nih lebih meriah..sebab kitorang ade due orang ahli baru..dil2 dan malam..malam tuh kalo name sebenar dy ikot kad pengenalan adela laila..since waktu kejadian adela malam,dan utk mengelakkan kekeliruan atau menyusahkan cerebrum utk menginterpret entry aku kali nih,make aku rase tidak sopan pule menggunakan due perkataan yang same ejaannye tapi berbeza maksudnye di sini..jadi aku gune name sebenar laila di sini..Yeo XY,ashi dan shahhy on leave tym tuh..so,malam tuh,cume ade aku,dun wanna be called siti,laila, dan dil2..untuk pengetahuan,sebenarnye tade part II pon..last version tym kitorang dikejar main kejar2 dengan batman yang belum jadi arwah tym tuh..

cume malam tuh..tugas sebagai zombi menjadi lebih mencabar..aku rase zombi2 lain yang berkeliaran di nottingham juge ta pernah lagi rase tugas semencabar itu..kenape?sile ikuti kisa selanjutnye..kalo di reverse balik kronologi cerita nih,aku sebenarnye bersame dgn laila seperti biase berlepaking di lab comp..tujuan asal kami adela utk membuat essay psychology..tapi aku dgan sengaja melencong dr niat yang suci lagi murni itu dengan bermain game bejeweled blitz..ye,nih sume salah dun wanna be called siti yang dgan senang hatinye mengajar aku bermain game tersebut..biaselah,manusia..selalu nk tuding jari cari salah orang lain..tapi sebab aku jadik zombi malam tuh,make perbuatan aku jadik lebih baik sket..mmg salah aku sbb addicted dgn game tuh..so,dun wanna be called siti,sile jgan nk melenting2 di sini..laila dah siap print lagi essay dy..tape,ade lagi satu hari utk siapkan essay tuh..lepak2..sile jangan contohi amalan perbuatan seorang pencuri mase nih..bak kate orang dolu2,yang baik dijadikan tauladan,yang level dy bawah drp baik jadikan sempadan..

punye tgah syok menghadap facebook utk bermain bejeweled blitz,tetibe keadaan sekeliling menjadi gelap..argh,pitamkah aku? oh,bukan..rupenye, lab comp yang black out..pade mulenye,aku dan laila pk lab comp sahaje yang black out,rupe2nye,satu nottingham..cool kan nottingham nih..macam peribahase cubit peha kanan peha kiri terase juge,macam tuh lah nottingham..black out lab comp black out juge yang lainnye..make aku dan laila pon memutuskan utk keluar dr lab comp..

bile da keluar,aku ta rase mahu pulang..terase pukol due pagi itu adela waktu yang sgt indah utk berjalan2..make aku ajak laila berjalan2 di sekitar round about yang berdekatan dgn palace of nottingham..bile sampai di round about..aku mendongak ke langit..

subhanallah~

itulah kate2 yg kami ucapkan..indahnye langit malam itu tidak terperi rasenye..bintang2 seolah-olah melambai2 ke arah kami..mengajak kami utk bersame2 mereka sehingga hilang dr pandangan mate..acece..sastera pule..it is applicable during spm..sesape nk plagiar,sile kan..tape,kate zombi..biar bajet sket di sini..

tibe2 timbul satu perasaan utk baring di atas dataran sambil melihat bintang2..seperti laila,perkare itu juge sudah lame aku idamkan..Alhamdulillah,Allah makbulkan pade hari tuh..make kami cari port yang agak besh utk baring..since pade waktu itu sgt gelap, dan ta ramai orang yang menuju port kami,jadik kami ta kesah utk baring di situ..indahnye bintang malam tuh, mmg ta terluah oleh kate2..dan paling indah bile aku ternampak komet lalu..begitu juge laila..tapi sekejap saje..

subhanallah~

betul2 bintang atas kitorang,adela gugusn bintang yang membentuk sagitarius..
malam tuh terase sangat sweet..aku mengambil handphone,lalu memainkan lagu dadali-di saat aku mencintaimu..kalo mahu dengar,sile klik link di bawah..


jiwang?
 nae..

pade aku,lirik lagu nih sedey kot..kalo orang tga sedey and dengar lagu nih waktu2 cam nih,mmg masok ah..tapi since aku tade pengalaman macam tuh,so aku just dgar lagu nih tanpe ade ape2 perasaan..sile percaye..

keindahan malam tuh,rasenye sungguh ta sopan merasainye sorang2..eh,berdue orang..make,aku dan laila mengajak dil2 dan dun wanna be called siti ke dataran..mereka datang dan same2 menikmati keindahan malam..tp,keadaan menjadi sungguh senget benget pade ketika itu kerane ramai budak llk dtg..make,aku dan laila pon bangkit dr pembaringan..ceh,ape punye bahase aku gune..

dil2: yu,tadikan si shareyl tuh cakap,tym ni la sesuai kalo nk buat maksiat..

yu: (dalam hati:sungguh sengal si shareyl nih..handphone da ready di tangan utk tepon pegawai pencegah maksiat) oh,kalo macam tuh,jom kite buat maksiat..

dengar bunyi gelak ketawa(hahaha) eh,kate zombi..sepatotnye,terdengar bunyi zombi mengilai..(hihihi)

dil2:eeuh..

kami duduk agak lame di situ..menikmati pemandangan..tapi dil2 sebuk bergayut kat telepon sampai nk putus wayar..namun,ape yang menghairankan,boley plak dy bergayut kat telepon sambil bual2 ngan aku..geleng kepale aku dibuatnye..

then,kami pon berjalan2 menuju ke palace of nottingham utk pergi ke arah tasek..

subhanallah~

keluar lagi perkataan tuh dr mulut kami..kami menuju ke arah bridge..mmg indah..air tasek yang tenang..kate orang dolu2,jangan di sangke air yang tenang tiade buaye..oh,di nottigham nih,orang zaman sekarang kate..jgn disangke air yang tenang tade itik..suasane yang sepi..bintang2 yang berkelipan..ye,mungkin betul kate shareyl..waktu yang sesuai utk buat maksiat..nauzubillah..aku bukan nak cemarkan name shareyl di sini..dy bercanda aja..

namun,bukankah sebagai seorang muslim kite sepatutnye mnjadi generasi ulul albab? kalo aku terjemahkan dalam bahase arab maksud dy pintu yang teratas..ulul albab nih ade disebut di dalam al Quran..di mane ketika duduk,ketika diri,setiap mase..kite sentiase memikirkan kejadian langit dan bumi agar bertambah keimanan kite..mampukah?insya Allah..

tak lame di bridge, elektrik sudah terpasang semula..syukur mmg syukur..tapi sedey juge ta dapat nk menikmati keindahan bintang2 lagi..aku tgok clock tower kat palace of nottingham..pukol 2.10 dan kemudian jarum jam tuh bergerak laju menuju ke angka due belas= pukol 3 pagi..maknenye,kejadian black out berlaku pukol 2.10 pagi..jadik,kepade para wartawan,sile amik perhatian..

pulang ke bilik masing2,seperti ta terase mahu tidur..make kitorang pon menonton cerite 'walk to remember' bersame2..agak sweet la cerite tuh..pade aku muke hero tuh biase saje tp hero tuh mmg type aku la..eh,terkantoi pule di sini..

kitorang layan movie sampai subuh..lepas solat,barulah kitorang tidur..make tugas zombi telah pon tamat..

nota kaki:aku ta kenal pon shareyl tuh sape..cume kenal rupe saje..secare hakikatnye,dy mmg tade kene mengena dalam hidup aku..

===*****----------------*****-----------------*****===

aku pikir kitorang jep yang jadik zombi hebat malam tuh..tapi ashy dan shahhy lagi hebat..sepanjang malam belajar elektrik tapi ta tido lepas subuh..dorang tidur lepas lunch pukol 3 petang..geleng kepale aku di buatnye dengan roomate sorang nih..

KAKI SEMBANG

© CERITERA ET CETERA
Maira Gall