Thursday, 2 December 2010

CHAPTER 30-terasing

"islam itu datang dalam keadaan dagang(asing) dan akan kembali dalam keadaan dagang(asing). Maka beruntunglah orang2 yang terasing"

ye,banyak kali dah aku bace hadis nih
banyak kali dah aku terjumpe hadis nih
banyak kali dah aku dengar hadis nih
sampai aku boleh hafal

tapi bape kali jep
setiap kali aku bace
setiap kali aku dengar
setiap kali aku lihat
setiap kali aku teringat
betul2 masuk kat dalam hati

aku ta pernah rase terasingnya ISLAM nih
sampailah aku sampai kat sini

pertame kali aku lihat orang muke berkerut2 nampak perempuan pakai tudung
pertame kali aku lihat orang cube jauhkan diri dari muslim
pertame kali aku rase "am i look like an alien here?"

Kolej Islam Sultan Alam Shah vs University of Nottingham Malaysia Campus

totally a big big big different!

aku akui
susah nak survive kat sini

tapi,hakikat yang paling buat aku rase bersyukur sampai sekarang
kat bumi yang buat aku rase terasing nih
buat aku lebey sayangkan ISLAM
buat aku lebey seronok nak amalkan ISLAM
buat aku lebey nak tahu pasal ISLAM
dan paling besh
buat aku rase
"im no longer YUHANES,im a ALLAH's SLAVE"
dan aku bangga bawak title hamba tuh

susah nak kikis karat2 jahiliah dalam diri
tapi ape salahnye mencube kan?
kalau bukan sekarang,bila lagi?
kejap lagi dah nak mati
bukankah kematian itu yang paling hampir?

betul,nak buat baik tuh susah
tapi nk buat jahat lagi susah
pade akulah
sebab aku tengok dengan mate kepale sendiri

aku g usrah hari tuh
kakak usrah cakap
"kite ta boley hina orang yang melakukan maksiat
sebab tuh adela ujian yang ALLAH bg kat die"

mungkin dalam ujian tuh die gagal
kite,
kalo hina orang2 yang macam tuh,
kite takkan mati
selagi belum diuji dengan bende tuh
macam
hee..apela orang tuh,ta reti2 ke nak tutup aurat?
tatau dosa ke?
ngat cantik sangatlah tayang itu ini depan orang?

mungkin,dalam hidup kite setakat nih
ALLAH bg kite persekitaran yg baik
orang2 sekeliling yang baik
make kite terpengaruh dgan perbuatan yg baik
macammane kalo ALLAH campak kite
kat tempat orang yg sume ta tutup aurat
dan membuka aurat tym tuh
adela satu keperluan dalam kerjaye,mungkin
kawan2 pon boikot kite sebab dy kate
kite kolot sgt tutup aurat
tym tuh baru rase iman betul2 teruji kan?
tym tuh,kite pulak yang kene hina balik

hidup ni macam bumi
sfera dan sentiase berpusing
sebab tuh
adakalanye bende yg same berulang kembali
percaye tak?

tengok jep dr sifat ISLAM kat hadis tadi
tengok jep sejarah nabi2 terdahulu
dah byk berulang pada zaman kite

setiap bumi yang ALLAH campak kite
ta kire kat mane pon
setiap gerak hati
ta kire bile2 pon
setiap kaki melangkah
ta kire berape jauh pon
pasti ade sesuatu yang ALLAH nak tunjukkan kat kite
pasti ade sesuatu yang ALLAH nak ajar kite
pasti ade sesuatu yang ALLAH nk beritahu kite

dan aku kat sini,
aku pasti,
ALLAH ada sebab tersendiri

 o ALLAH,
keep us always in YOUR path
until we return to YOU

4 reaction:

gedebchik said...

hanesss...panjangnyeeee...

Tapi memang best sangat.. menyentuh hati.. tapi akak tak faham la kenape buat baik tu susah tp buat jahat lagi susah??? bukan buat jahat ni lagi senang ke?

deqnamalu said...

=D

yuhoney_s said...

susah la kak qyla nk jadik jahat..contoh,nk mencuri..kene cover line la,kene sorok2,pastu bile ditangkap bersalah..hati ase cuak macam jantung nk lompat keluar..
lagi macam,cth,org yg free hair..dy nk kene make sure rambut dy cntik,terurus,berkilat..bile gerbang sikit,pergi salon..kelemumur sket,macam2 produk beli..byk duit habis sbb nk puaskan hati manusia yg memandg..tak ke menyusahkan diri sendiri tuh namenye..

gedebchik said...

ooooo..faham dah.... hidup meke xtenang

Follow by Email

 

BingKiSan Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template