Saturday, 4 December 2010

CHAPTER 33- is not good

"sehebat mana pun kau, setinggi mana pun ilmu kau,
setaqwa mana pun kau pada tuhan, ko tetap ade rase lapar mcm aku, rase haus mcm aku...

jangan rase level ko lagi tggi dr org lain... riak sgt pun xbole der...
da konpem masuk syurga ke weyh ?"



serius aku copy paste ayat nih dr fb kawan aku
bukan curik
rembat jep
orang yang buat ayat nih pon bg jep
aku pon sapu jep la


aku tatau citer dy yang sebenar
aku pon tamo tanye
bimbang nnt lebey kepade umpatan drp pengajaran
manusia kan
iman tinggi sampai langit ke tujuh pon
tetap akan lakukan kesilapan


aku pernah merase situasi macam tuh
di mana2
dan aku ta suke sangat2


of kozzz la der,sape yang suke?


aku ta kate aku ta pena ade perasaan tuh suatu ketika dulu
aku tahu riak,ujub,takbur
tuh sume perbuatan keji lagi tercela
tapi perasaan tuh muncul tanpe aku mintak kehadirannye


syaitan~~~


aku manusia
make aku pasti akan ade melakukan kesilapan
aku manusia
make aku juga mempunyai perasaan


dan bile ase jep perasaan keji tuh
cepat2 istighfar
siape ko nk merase kebanggaan tuh sume,yu?


dulu,tym kat KISAS
kitorang punye president hawa bg tazkirah
dy kate
cube kite tengok nama2 Allah
then cube kite tengok sifat2 manusia
ade persamaan kan?
cume bezanye,nama2 Allah jauh lebih mulia dan lebih besar dr manusia


contoh
manusia ade yang penyayang
ALLAH pule maha penyayang
manusia ade yang memberi kebaikan
ALLAH pule maha memberi kebaikan
manusia ade yang bangga diri
ALLAH pule maha megah memiliki kebesaran
manusia ade yang buat kejahatan terhadap manusia lain
ALLAH pule maha memberi kemudharatan
manusia ade yang lembut
ALLAH pule maha lembut


jangan salah faham
ta sume name ALLAH manusia ade
macam yang maha awal
yang maha akhir
yang maha satu


aku just nk highlight kat sini
dr mane kite dapat perasaan bangga tuh


rasulullah pernah cakap-


 “Suatu yang paling aku khuatirkan kamu ialah syirik kecil, lalu ditanya oleh sahabat: Apakah syirik kecil itu ya Rasulullah? Kemudian baginda bersabda: Riak”. (Hadis riwayat Ahmad dan Baihaqi)


ape maksud syirik?
mendue tiga empat dan meramaikan tuhan yang disembah selain ALLAH
kan?


cane riak ley jadik tuhan pade kite?
bayangkan kalau seseorang tuh dapat A dalam sesuatu subjek
dy sorang jep yang dapat A dalam kelas tuh
make dy pon berase bangge
dalam hati dy berkata
"wah,pandai gilaa aku nih"
dan dy lupe sape yang memberi dy kepandaian
dan dy merasekan dy pandai sebab usaha dy
make secare automatik
dy telah bertuhankan kepade usahe dy yang membuahkan kepandaian
dan bukan ALLAH


nau'zubillah


bile kite sedey tengok orang lain pandai drp kite
kite sedey kite da berusaha lebey dr dy
tapi dy tetap pandai
result tetap gempak
markah tetap tinggi melangit
anggaplah
selain ujian
selain tauladan
tu juge tande kasih sayang ALLAH
mungkin kite belom layak terima kejayaan lagi tym tuh
sebab mungkin kite ta ley nk deal dengan perasaan bangga nanti


dan mereka yang sentiase mengecapi kejayaan
dan dalam mengecapi kejayaan tuh
mereka lupe kepade ALLAH
mereka semakin jauh dr ALLAH
ingatlah
bahawa itu bukan rahmat atau kasih sayang ALLAH
tapi ALLAH sememangnye mmg mahu jauh dr mereka


dear,
wake up
and look at the sky
watch the birds flying around
hear the sound of wind
and close your eyes
feel your heartbeat
and see then how your systems work


all that is from ALLAH
and will return to ALLAH

2 reaction:

gedebchik said...
This comment has been removed by the author.
gedebchik said...

Nauzubillah...takmaula jadi riak takbur cmtu...

Innalillahiwainnailaihirajiun...

Follow by Email

 

BingKiSan Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template