Wednesday, 8 December 2010

CHAPTER 36-semangat

pagi itu,cuace redup sekali..malah sampai ke petang..dan aku pula mengisinya dengan bermain futsal bersama rakan2 dan senior2..selepas bermain,kami membuat halaqah,mengadakan sesi taa'ruf,bermain sedikit game dan sedikit berkongsian ilmu..-ayat skema-

sebelom tuh,aku nak bercerita pasal game yang kitorang main..game nih,sume orang kene bukak kasut,letak kat belakang dan pejamkan mate..semase mate kitorang dipejam,kasut2 kitorang ditukar..oh,rupenye,kitorang kene meneka personaliti orang berdasarkan kasut yang kitorang dapat..ade sorang kakak nih dapat kasut crocs..salah satu point yg dy cakap pasal tuan punye kasut crocs tuh adela kacukan..bile dah tahu sape tuan dy rupenye tuh kasut pinjam..huaaaa..dan tuan sebenar dy mmg bukan kacukan..make aku membuat theory,kasut maybe melambangkan personaliti dan bukan genetic..xD kan? tapi,kalo boley melambangkan genetic,rase-rasenye kasut ape yang boleh melambangkan kacukan melayu-indonesia?

selipar jepun

entah sape punye
ok..hari tuh kakak tuh bercerita pasal hamasah..iaitu semangat..di mane semangat nih setiap syabab(remaje) ade..dan kebiasaannye hamasah nih bersifat sementara..ala2 tahi ayam yang hangat,cepat betul dy sejuk..cam tuhlah..dan aku akuinye..sebab aku type buat something ikot mood..lantaklah kalo esok deadline pon,kalo mood da tade mmg ta ley nak kate ape..tapi gila la aku kalo ta siapkan jugak..gaye bajet macam boley skor tinggi gila dalam exam..bile da terase tekanan sebab garisan hantar tuh da hampir mati,baru nak buat..gila pencuri mase aku nih..

game futsal yang kitorang main, boley menjadi analogi utk kehidupan dunia..semua orang berhamasah jiddan utk mengejar bola dan menggolkannye..ye,hamasah yang tinggi datang dalam waktu remaje..dan amatlah rugi seorang remaje tidak bersungguh2 dalam mencapai matlamat hidupnye..aku ta cakap matlamat kat sini nak jadik seorang pakar genetic tumbuh2an atau menjadi seorang doc yang gila pro..tapi matlamat hidup kat sini adela menjadi SEORANG HAMBA ALLAH dan KHALIFAH yang MEMAKMURKAN BUMI..main futsal ade limit mase..dan macam tuhlah kehidupan dunia..dalam mase yang sekejap tuh,dapat tak kite menjaringkan gol kite..

dunia mase sekarang sangat jelas masyarakatnye yang ramai menyokong undang2 jahiliah,pakaian2 jahiliah dan gaye hidup jahiliah..jahiliah itu bukan sahaja boleh dieertikan sebagai tak tahu ape2 tapi boleh jugak dieertikan sebagai lack of islamic life practice
..make,ape2 sahaje yang bukan dari islam make ia jahiliah..

they are accelerating
are we making constant speed?

dan gaye aku tulis macam da tade sisa2 jahiliah dalam diri pulak kan..gaye macam dah berusaha habis tumpaskan jahiliah even dalam dlm diri sendiri..aku manusia..ade tym iman naik,ade tym iman turun..ade tym aku baik..ade tym aku ase nak kenekan org..life not fun ah kalo tade gaye nakal ala2 budak2 zaman tadika kan..huaaa..

"we will never reach perfection because there is always room for improvement. yet,along the way to perfection you will learn to get better"

KAKI SEMBANG

© CERITERA ET CETERA
Maira Gall