Friday, 9 December 2011

makcik berjubah dan berselendang

one day, aku g jalan2 kat kajang dengan classmates. niat asal nak bayar broadband, konon2nya, tapi mmg jauh menyimpang la bile kitorang dah sampai situ. last2 end up buat keputusan bayar broadband online jep. heh.

kawan aku nak cari phone utk mak dy. aku pulak nak beli something kat kedai stationary. after g kedai stationary, kitorang pun berjalan dari satu kedai phone ke kedai phone yang lain. since byk kedai phone kat area kajang, usya jepla. dan macam biasa, selalunya nak cari phone paling murah yang sesuai dengan kemahuan kite.

dan tiba2, tengah berjalan ni, ade sorang makcik tegur kitorang. makcik nih pakaian dy macam orang belah2 arab berpakaian. berjubah dan berselendang hitam. apa dy cakap pun aku tak paham sgt tapi aku tahu dy nak duit.

dia nak jual pen dy dengan harga rm2 sebatang. kalau ikut logik, sape nak beli pen dengan harga rm2 sebatang yang bole kite dapat dengan rm0.80? kawan aku tym tu, muka dy macam doubt sikit dengan makcik tu, aku tahu dy syak makcik tu under sindiket.

aku tak tahulah, tapi pada aku, sindiket atau tidak, itu mmg hak kita nak tolong orang macam tuh. sindiket2 dy pun, dengan wang dy dapat hari tu, pasti orang yang terlebih rajin bertanggungjawab tu akan bg duit utk dy makan based on kutipan dy hari tu. err. kan? entahlah, aku tade pengalaman.

mungkin sesetengah orang akan fikir dengan cara aku nih, aku macam lagi membantu sindiket tu utk berjalan. tapi macam mana kalau makcik tu bukan under sindiket? ce citer sikit. kawan aku nih ade gak tanya makcik tu mana dy tinggal and whatsoever utk selidik2 tapi sumpah aku mmg tak paham la dy cakap apa. last2, aku beli jep pen tuh dengan niat, aku tahu ALLAH suka orang bersedekah dan harap DIA redha dengan apa yang aku buat.

"sesungguhnya setiap amal itu dengan niat. dan setiap orang  (akan dibalas) berdasarkan apa yang dikerjakannya..." (hadis riwayat bukhari dan muslim)

ok, setelah jauh menyimpang, the point yang aku nak cakap kat sini adalah, pasal niat. kalau kita niat menolong orang tu dengan harapan dapat kurangkan bebanan dy, maka kita dapatlah kurangkan bebanan dy. kalau kita niat tolong orang tu dengan harapan orang tu dapat makanan utk hari tu, maka kita dapatlah bantu orang tu cari makanan dy utk hari tu. kalau kita niat kerana redha ALLAH, insya ALLAH, kita akan dapat redha ALLAH. tapi kalau niat tamo bersedekah dengan harapan tamo bantu sindiket tuh lebih berjaya? heh. dengan keadaanlah kay. use your common sense. kalau dah makcik tuh menggeletar lapar pun takkan tamo tolong kan?

therefore, sebelum buat apa2, check balik apa yang tersirat jauh di lubuk dada. ok, this message goes to orang yang tulis gak. ikhlas tu perlu dilatih. macam sabar. berlatihlah utk ikhlas macam mana kita berlatih sebelum tournament or sebelum exam.even sebelum puasa ramadhan pun kite kene berlatih puasa time bulan rejab dan syaaban kan? kay, bye.

Sunday, 27 November 2011

muharram bukan bulan nabi berhijrah

well, i think it is too late to say selamat tahun baru hijrah sekarang. so, i wish you all, selamat hari kedua muharram. :)


attention, i assume this topic needs critical thinking from you all. utk buat ia lebih jelas, mari kita pergi ke masa lampau. dont worry, even for you history is a boring subject, i'll make it short. i know that 'short' word akan buat korang segar sepanjang aku bg lecture same macam aku dengar lecturer aku cakap yang lecture dy hari tu pendek jep. haha. *terase mcm tengah cakap berbelit2.

tahu tak kenape kalendar islam dipanggil kalendar hijrah? korang tahu tak bila kalendar hijrah dibuat? kalendar hijrah dibuat semasa pemerintahan khalifah umar al khattab. dan, in short, dalam discussion beliau dengan beberapa sahabat, beliau bersetuju menetapkan nak start permulaan tahun baru dalam islam adalah pada tahun nabi berhijrah. that was the first year of islamic kalendar. sebab tuh name kalendar islam dipanggil jugak kalendar hijrah.

ok, that part setel. hope so. and do you wondering right now bila nabi berhijrah sebenarnya? ke tak wondering? haha. ok, let's go direct to the answer. nabi berhijrah pada bulan rabiul awal. ye, pada bulan baginda lahir sebenarnya. if i am not mistaken rasululllah sampai madinah pada 12 rabiul awal. you all can surf utk kepastian. hey, do you remember buku text agama islam tym kita pmr dulu? kat situ ada sebut tarikh rasullah berhijrah. so, if anybody tells you that nabi berhijrah pada bulan muharram, it is totally wrong. please please please, check carefully our history.

but then, how can exist doa awal tahun dan akhir tahun kalau kalendar hijrah dibuat pada zaman khalifah umar? honestly, i dont know. aku try gak cari sape yang buat doa awal tahun dan akhir tahun ni. tapi tak jumpe. kalau u guys know, please tell me. but since, bila kalendar hijrah sendiri dibuat pada zaman khalifah umar, then, you think, Rasulullah bace tak doa awal tahun dan akhir tahun? so sape2 kalau tahu sape yang buat doa awal tahun dan akhir tahun ni, please tell me. who knows mereka ada dalil yang kukuh.

ye, ada ulama kate bole bace doa awal tahun dan akhir tahun. depends, i am no one to stop you. tapi bila dah kata doa, tak semestinya kene bace exactly macam yang selalu orang publish tu. bole jep nak buat doa sendiri. like hope tahun baru nanti dipermudahkan segala urusan ke. jadik rasanya tak perlu kot nak betul2 hafal doa awal tahun dan akhir tahun tu. yang penting ikhlas.

tapi apa yang menyedihkan kat sini, ade yang cakap kalau tak bace doa awal tahun dan akhir tahun nanti mati cepat. dont laugh, someone said it. really. kite semua tahu yang ajal ALLAH tentukan dan rahsiakan. kalau macam tu rasenye queen elizabeth dah meninggal sekarang sebab dy tak bace doa awal tahun dan akhir tahun. ye tak? so pleasela, check dulu betul2 akan kesahihan sesuatu perkara. dont just simply say it and spread to everyone. bende mcm nih somehow bole goyahkan aqidah kite. use your common sense la. takkan just tak bace doa awal tahun dan akhir tahun jep terus mati cepat? very not logic. dan kene berhati2 gak sebab ramai jep orang zaman sekarang jual akhirat utk dunia. mcm publish buku2 doa cam tu dan letak hadis palsu.

as conclusion, *secara skemanya, kalendar hijrah dibuat bertujuan utk memudahkan urusan pentadbiran pada masa itu. bukan orang arab tade kalendar sendiri. ada. but, mcm yang aku cakap tadi, nak memudahkan urusan pentadbiran. orang arab punye kalendar hijrah pada aku, aku susah nak ikut.

hadis to share


... "Aku berwasiat akan kamu supaya sentiasa bertakwa kepada Allah dan mendengar serta taat (kepada pemimpin) sekalipun yang meminpin kamu itu hanya seorang hamba. Sesungguhnya sesiapa yang panjang umurnya daripada kamu pasti ia akan melihat perselisihan yang banyak. Maka hendaklah kamu berpegang teguh dengan sunnahku dan sunnah para khulafa Ar Rasyidin Al Mahdiyin (Khalifah-khalifah yang mengetahui kebenaran dan mendapat pimpinan ke jalan yang benar) dan gigitlah sunah-sunah itu dengan gigi geraham dan jauhilah perkara-perkara yang baru (bid'ah) yang diada-adakan, kerana sesungguhnya tiap-tiap bid'ah itu adalah sesat."


(riwayat Abu Daud dan At-Tirmizi)


references:
1.minda tajdid
2.solihin zubir.com
3.ingatan masa lampau.

Wednesday, 23 November 2011

%@#^&^$%

tajuk post nak penuh kontroversi kan? haha. err, ke tak?

hari tu aku balik kampung. hari isnin baru balik ke semenyih.

nak dipendekkan cerita, aku samapi kat kajang dalam pukol 6.30. maksudnya aku dah terlepas bas uni yang akan amik kat kajang pukol 6suku. so, sementara tgu bas pukol 7suku, aku lepak kat surau kat ktm jap, online sementara tgu maghrib. lepas aku solat jamak qasar, aku pun cepat2lah keluar.

dan lagi dua minit sebelum 7suku, bas university dah gerak tinggalkan aku betul2 depan mata aku. cess, rase geram jugak ketika itu. tym tu mmg rasa mcm nak buat aduan kat uni pasal bas sebab gerak awal  dan entah apa lagi. aku rase nak membebel tapi aku matikan niat. sebab aku sorang2 tym tuh tade mangse nak dengar bebelan aku. haha. *kidding.

aku pun berjalan menuju ke warong sebelah ktm, lepak jap kat sane sementara tgu bas 8suku datang.bile pikir2 balik pasal tertinggal bas tu, aku istighfar dalam hati. i am supposed to be sabar kan? bende remeh jep kot. kene tinggal bas. ter'skip' kelas tak bebel plak kan? ups. haha. point kepada diri sendiri.

tapi sifat sabar itu mmg perlu  dilatih.that was what my utz or utzh said. sebab manusia ni, kitaran hidup dy berperingkat. mane ade express seexpress bas express. yang keluar dr perut terus jalan. binatang jep yang bole wat cam tuh. even baby pon nak belajar jalan, mak ayah akan pimpin dy hari2 sampai dy betul2 bole jalan. bukan sabar jep, nak skor 100% in exam pun kene sentiasa buat latihan kan. u all guys macam tak pernah amik pmr atau spm jep. ade ke belajar terus masuk dan ingat sampai exam? mesti korang akan pracs bende tuh before exam kan.cam tu lah. but genius is exception.

most of the thing, we need to practice. nak solat awal kene practice, nak lancar baca AQ kene practice, nak good in playing badminton kene practice, swimming, studying, type coursework laju2, buat graph jadik smooth, and banyak lagilah. sume tu kene practice. kalau bebeling? ade pracs tak? haha. honestly, i dont know. pracs utk belajar pendekkan bebel lagi better kot. huu.

okay, cube kita bace tafsir surah alkahfi ayat 60 sampai 82. Alquran ad state kisah pasal nabi Khidir dan nabi Musa di mana nabi Musa ingin belajar sesuatu dengan nabi Khidir. ada 3 perkara yang nabi Musa belajar. for the first and the second tym, nabi Musa tak sabar dan bertanya pada nabi Khidir sebab nabi Khidir bocorkan perahu dan bunuh anak kecil sebab nabi Musa tak sabar padahal nabi Khidir dah larang nabi Musa drp bertanya.. but the last tym, bila nabi Khidir betulkan dinding rumah yang hampir roboh, nabi Musa tak bertanya sebabnya. boleh bace kisahnya pada link nih - kisah nabi Musa dan nabi Khidir

banyak pengajaran yang boleh di ambil drp kisah ni, tapi aku nak fokus pada sabar. see, nabi Musa pun belajar utk bersabar. dan sabar perlukan latihan. akceli, point pada diri sendiri gak sebab aku ni bukan type yang senang sabar pun. so, mari sama2 berlatih. =)

“Sesungguhnya hanya orang yang bersabarlah yang disempurnakan pahala mereka tanpa batas.” (Surah al-Zumar, ayat 10)


Monday, 21 November 2011

untitled

kita selalu rasa bosan dengan manusia, tapi ALLAH tak pernah rasa bosan dengan kita. =)

Saturday, 5 November 2011

memory lane of balik kampung

wah. sudah sampai rumah! haha. ok, sepatotnye dimulakan dengan ucapan Alhamdulillah. kan.

at the first, i am really happy bila dah nak balik kampung. biaselah, sebulan setengah tak balik wo. dengan homesicknye. sape tak sabar nak balik uma. nak jumpe mak ayah adik nenek kucings pokok2 pelam yang berbuah lebat cili2 yang masak2 bole dibuat sambal dan katil queen dalam bilek. who will not miss that?

walaupun penat balik petang semalam, habis kelas terus naik bas, ok, actually lepak jap sebelum naik bas. sampai kat ktm sesak gila. kat tbs (terminal bersepadu selatan) pun ta yah cerita. sume dah gaya macam mangsa banjir jep duduk kat kaki lima dalam tuh. sumpah ramai gila orang.

oh oh, mase lepas amik air sembahyang nak solat jamak qasar maghrib isyak, ade sorang budak nih tegur aku. dy tanya "kak anis eh?" aku cakap. a ah, sape ni? "la, kak anis tak kenal saya ke?saya azza. junior setahun." muka aku mmg blurr gila tym tuh. aku rase mcm pernah nampak muka budak nih tapi tak ngat plak. muka dy cam sedih ah sebab aku tak ingat dy. sori dik, mmg akak tak ngat. panggil kak anis plak tuh. haha. setahu aku name glamour aku kat sekolah kak yu. huhu. kitorang ade short conversation jep pastu dah tak jumpe dah. aku cari gak si azza tuh tapi mmg takdir pertemuan kitorang sekejap jep kot.

dan dalam perjalanan pulang tuh, macam2 bende aku alami yang sedikit sebanyak mengurangkan kegembiraan aku. ade kawan aku nih, dy nak balik uma tapi parents dy ta ley amik sebab bz kerja. kesian sangat. aku tahu dy lepas menangis tapi seriously aku tatau nak cakap cane. hope raye haji nih ade sesuatu yang bermakna utk dy.

mase tengah tgu bas, aku online jap kat tingkat atas. jumpalah sorang kakak nih jadik cikgu kat taska. inah herina name dy. orang sabah. banyak jugaklah bende yang kitorang bual. dua2 talkative kan. haha. walaupun baru kenal, tapi kakak tuh mmg mesra. seronok gila. menghilangkan kebosanan aku menunggu bas. tapi kesian gila tiket bas dy balik larkin pukol 1 pagi kot! sebab dy baru beli tiket on the spot. dy tak plan pun nak balik sebenarnye tapi dah sume kawan2 balik, so dy pun balik. kesian gak ah. mata pun dah merah macam tak cukup tidur. harap2 dy dah sampai jb dengan selamat.

mase kat dalam bas tuh, lega gila tak terkata. rase macam nak tengok movie tapi aku malas pulak nak on laptop. so bende paling bagus utk dibuat adalah tidur. haha. tapi tak tidur2 pun. kalau tidur pun dapt sejam jep. aku banyak melihat pemandangan sekeliling. dan banyak gak lah aku nampak kereta rosak kat tepi jalan. mesti dorang pun rushing kan nak balik kampung. tak sempat servis keta. kesian gila. terkandas kat tepi highwaybut kalau dorang sabar, doranglah antara orang2 yang beruntung sekali.

dan sekarang bila aku dah sampai uma, mak aku pulak demam. mmg ta ley kata apa dah. baru plan nak ajak jalan2 kat bandar. tapi takpe, semua ni ade hikmah kan. maybe it is my turn plak jaga mak aku. eheh.

ape yang aku dapat sepanjang perjalanan balik, well, kite ta ley lah happy sangat sebenarnye sebab ramai lagi kat luar sane tengah sedih. biarlah bergembira tuh sederhana sahaje. ok, actually nasihat kat diri sendiri sebab excited sgt nak balik. haha. kepade semua

selamat hari raya haji..
may ALLAH bless your day

Thursday, 3 November 2011

i am coming home

dah sebulan setengah dah

and i am so so so


tak sabar nak balik!

harap perjalanan nanti menjadik mudah. bas aku 8.30 malam wo. sampai uma dekat tengah malam. pestym balik   lewat tengah malam. huh. cepatlah hari jumaat. 

Thursday, 13 October 2011

antara aku dan dia

tajuk post mmg dah ta ley blah kan. kunun2 nak masuk slot cinta lestari antara aku dan teeeett. gaya cakap macam dah jumpe jep.

ok ok, skip that part. sila abaikan serta merta. hari nih kelas genetics belajar pasal animal cells : tissue and transport. ade satu part pasal lecture nih yang aku minat. pasal cell2 attachments.

sila baca dengan teliti.

cells stick to one onother. this enable them to:
 >form complex tissue and organ
 >control the passage of material
 >communicate with one another and act in a synchronised manner

note: lesson fro the cell culture single cell gets lonely and often die.

cells attach to one another. they has their own junction to attach together but i prefer not to tell u the detail.

dan bila bace lecture nih, aku teringat pasal pergerakan islam. seorang muslim, bila nak menggerakkan islam atau menyampaikan islam, tidak bole tidak, dia mesti bergerak dalam kumpulan.

bila kita singkap kembali sirah Rasulullah, perkara pertama yang Rasulullah buat sebelum sebarkan islam adalah dengan mengajak isteri, sahabat dan kaum kerabat baginda masuk islam. kenapa? kerana dengan adanya mereka ini, maka merekalah antara orang2 kuat yang akan support baginda dalam sebarkan dakwah islam.

dalam satu surah ali imran ayat 104, ALLAH berfirman yang bermaksud

“Hendaklah ada dikalangan kamu satu ummah yang menyeru kepada kebaikan , menyuruh kepada kemakrufan dan mencegah daripada kemungkaran dan mereka itulah orang-orang yang berjaya“

copy and paste ayat di bawah dr bicara haraki


Ibn Kathir mentafsirkan ayat ini bahawa hendaklah ujud suatu kumpulan dari umat Islam yang menjalankan kerja-kerja dakwah walaupun ianya wajib atas setiap individu.
 

Demikian juga Asy Syahid Sayyid Qutb mentafsirkan ayat tersebut, bahawa semestinya terdapat suatu jamaah yang menyeru kepada kebaikan, menyuruh kepada makruf dan mencegah daripada munkar, malahan perlu wujud kekuasaan bagi memerintah kepada makruf dan mencegah daripada munkar.

dan kalau bukan dalam urusan dakwah sekalipun, dalam apa jua perkara banyak bende yang memerlukan kerja kumpulan. contohnya sesi masak memasak bersama housemates ke, jalan2 tepi tasik ke, picnic ke, panjat bukit broga ke, bende tuh sume perlukan kawan2. macam mane kalau tengah panjat bukit tiba2 kaki kejang tengah jalan ke, phone hilang tersangkut kat pokok ke, mesti rase cuak sorang2 kan? ke tak?


heh.






tapi yang penting, berkawan bukan akan stop kat dunia jep, kat akhirat nanti lagi macam2 ragamnya. moga kau dan aku aman nanti di sana. kalau ade hutang tuh, elaun masuk nanti tuntut kat aku eh. hehe. peace.





Sunday, 9 October 2011

a hard sunday #2

now is sunday.

gambar mcm ta ley blah

seminggu berlalu penuh kesusahan dan kepayahan.
ayat gila sastera.

actually, behind all these things happen, i feel blessed. because i know that HE still take care of me. HE test me to hear my voice, HE make the difficulties become so easy, HE makes me enjoy and HE gives me strength and HE makes me think a lot of things.

mcm2 bende yang aku lalui. first tym g balai polis buat report. first tym dapat ic sebesar alam. heh. tade picture ag. nanti aku upload, insya ALLAH. pergi bank yang mcm2 permintaan. buat kad bank jep kot. aku baik ape tade tipu2 ma. (bajet) rase tension gak tapi sabar jep la.

ak ta redeem lagi aku punye phone number. celcom centre jauh doe. tatau nak g cane. nanti aku pikir. sekarang aku gune num mak aku. anybody yang nak contact, sila contact kat facebook. haha.

aku ade banyak bende nak cerita sebenarnye. tapi da ta ngat. haha.

oh, tadi laila ade cite pasal satu blog nih yang orang ni pun hilang phone gak. phone dy lagi mahal dr aku. blog angel pakai gucci. pelik name blog dy tapi ade style. so aku pun follow sebab rase macam best dan orang kate best? aku baru bace satu entri tadi. not half bad la.

ok, balik pada tadi, aku malas nak citer balik ape yang berlaku pada mamat tuh tapi nak dipendekkan citer mamat ni macam cool gila la walaupun phone mahal dy hilang. senang citer, dy redha.

aku mulanya mmg la sedey bile phone ic kad bank sume tuh ilang kan. at first aku try tuk terima dan cuba maafkan orang tuh sebab aku tahu kalau kite maafkan orang lain, ALLAH akan maafkan kita. tapi on that tym still aku nak ALLAH punish dy kat akhirat (nampak sungguh tidak ikhlas).

tapi bila lama2 nih. bila pikir balik. aku da bole maafkan orang yang amik tuh completely. maybe dy nak adiahkan kat adik dy ke tapi tade duit tak pun dy mmg tahap lapar gila tade duit nak makan ke.tapela. ianya bukan rezeki aku pun. salah aku gak sebab letak kat tempat open cam tu. cuai. tak berhati-hati. leka.

sebenarnya bila kita dah maafkan orang kita rasa tenang sangat tapi kadang2 bile perasaan dendam tuh wujud dalam hati, mmg susah gila nak ampunkan orang macam tuh jep.

arituh mase kak tirah datang gather2 ngan dy,dy bagi la hadis ni. dy bagi secara full tapi aku amik part yang aku nak citer jep. hadis ni sweet tau. google eh nak bace full version punye.

"...ALLAH akan menolong hambaNYA selama mana hambaNYA menolong orang lain..." (hadis ke 36; matan arbain. riwayat muslim).

moral of the hadis, macam mana kita nak ALLAH maafkan kita, macam tuh la kita kene maafkan orang lain. macam mana kita nak ALLAH bahagiakan kita, macam tulah kita kene bahagiakan orang lain. sebab pertolongan ALLAH tuh terletak pada selama mana kite menolong orang lain.

well, aku cakap utk diri aku gak sebab aku nih bukan baik sangat pun. the kerek girl ever. ok la. ngantuk nih. till then. salam.


Monday, 3 October 2011

a hard sunday

yesterday,


i lost my handphone
my ic
my student card
my atm card
my house keys
and some of my money.


it was a HARD weekend
i cried
i feel weak
but i know


when HE takes something from us
HE must have prepared something better to give


i said to myself
please sabar and yakin to ALLAH's promise


and then i prayed
"O ALLAH, if this is kafarah for my sins, then forgive me
if this is a test, then give me patience and strength
help me to go through this."


and i maybe can't go through this alone 
thanks to laila, kak syikin, kak afifah, kak tirah, kak pa (azierah),kak mira and especially syafiq and nik as 'co-driver' sebab sudi hantar aku ke balai polis utk buat report.


im touched.

a lot of things to do. but, chillax ah kan? HE is always by our side.


p/s : suddenly teringat pesan fariz dulu, jgn letak barang berharga dalam dompet. letak kat tempat lain. tulah, budak degil mmg mcm ni.

Friday, 30 September 2011

ustaz accident

last week, my ustaz accident. accident yg sgt teruk. and if me in his place, maybe i couldn't bear the conditions that he feels right now.

peha beliau kene dimasukkan besi, tulang rusuk patah (byk lg kecederaan sebenarnya tp aku ta ingat) anak beliau yang perempuan meninggal dunia dan beliau langsung tak tahu pasal tu.sekarang masih lagi dalam icu (latest information i know). ianya sangat tragic dan aku tak mahu membayangkannya pun. ta sanggup.

kejadian yang menimpa ustaz betul2 buat aku byk berfikir pasal ape yang aku lalui.

aku selalu mintak kat ALLAH macam2 sampai at one point aku segan nak mintak sebab amalan aku ta seberapa. but if ta mintak, da macam aku ni sombong dengan ALLAH.

rasenye banyak kali aku mintak aku dapat on the spot. misalnya, satu hari tuh aku jalan2 dengan sepupu aku ni naik motor, name dy nor. since dy lagi tua aku panggil kak nor. kitorang g bandar muar sebab dy nak beli baju raya kat k-mall. aku temankan jep la. after shopping, bile kak nor nak bukak kunci moto, baru dy perasan yang dy kunci motor terbalik. so, mmg susah gila nak masukkan key kat dalam pad lock sebab lubang dy menghadap sport rim(betulke aku eja?aku pandai sebut jep.heh) mmg susah nak bukak sebab sport rim tuh dengan tayar macam dah lekat. so tade gune la nak pusingkan tayar ke ape.

sepupu aku dah nak nangis da tp dy tahan air mata dy. aku ta ase cuak dalam hati. sebab, aku bole rase tade bende buruk akan berlaku. bukan nak menunjuk ke ape, aku cuma nak cerita ape yang aku rase tym tuh. aku kesian tgok sepupu risau gila. walaupun aku pun risau pikir cam ne  nak bukak kunci tuh, tapi aku buat muka cool jep. it is psychology thing la. kalau aku buat cuak karang sepupu aku lagi cuak.(pada pendapat aku) so aku try buat dy calm sket.

dalam hati aku banyak kali berdoa

"ya ALLAH, bantulah kami. hantarlah seseorang utk bantu kami. ya ALLAH, tunaikanlah permintaan aku. aku adalah hambaMU yang lemah."

and suddenly i heard voice

"bole saya tolong?"

and on that tym kitorang rase lega sangat. budak llk tuh tolong pecahkan pad lock tuh. gila kuat. besi kot. and aku rase bersyukur sgt dalam hati. aku cuma bole ucapkan terima kasih kat budak tuh. semoga dy dan keluarganya diberkati di dunia dan di akhirat.

dan balik uma tym tuh, aku rase nak menangis. sebab, aku rase berdoa dan terus dimakbulkan tu suatu keajaiban bg aku manusia yang serba serbi kurang iman ni. aku rase terharu sgt dengan ALLAH.

dan bila aku dengar pasal ustaz aku yang kemalangan tuh, aku terfikir yang aku selalu mintak ape yang aku tade, dan aku jarang mintak kekalkan apa yang aku ada. mungkin hari nih aku ada mata tapi esok mungkin aku buta. mungkin hari ni aku ada mak ayah tapi hanya ALLAH tahu esok aku masih ada lagi mak ayah atau jadi yatim piatu.

bolehkah mintak sesuatu keadaan tuh kekal selamanya sedangkan lumrah alam tu akan berrubah ikut masa?
entahlah.

if ALLAH nak amik sesuatu dr aku, aku cuma mintak agar waktu tuh, aku jadikan aku seorang yg sabar,kuat dan redha. sebab habuan sabar di akhirat tuh lebih besar.

Rasulullah S.A.W  bersabda bhw ALLAH berfirman

"tidaklah ada seorang pun dr hambaKU yang mendapatkan penghargaan dariKU kecuali mereka yang apabila aku uji, mereka membersihkan dirinya dr dunia dan aku akan memasukkan mereka ke syurga"

(hadis riwayat bukhari)

p/s :semoga ustaz cepat sembuh

Tuesday, 27 September 2011

cerita gila

fuh, penat gila buang sume perkataan chapter kat setiap post (sebenarnye buang perkataan chapter kat 5 post terakhir jep)

Alhamdulillah, sampai jugak kat nottingham. gila lambat update status. macam sume orang, aku juge menghadapi masalah tym nak daftar u ni. tapi malas nak cerita. haha.

dah masuk degree nih terase nervous plak bila membayangkan kehidupan tym degree sekarang nih. dalam hati terase macam nak jadik macam budak2 balik. kene start pikir pasal praktikal, thesis final year, examination, lecture baru, kawan baru, pastu dah habis nanti nak kahwin ngan sape. ek? haha.

jap lagi ade kelas plant technologies.

tuh jep kot nak cakap.

ok, bye.


Saturday, 20 August 2011

a hope


dalam dingin subuh. hatiku terusik. kenang nasib diri. di rumah sendiri

my heart beat is. dup dap dup dap dup dap(bace laju2)

hope semuanya okaypray the best for me :)



Wednesday, 27 July 2011

apaper jep

layan video nih kejap..it is kind of cool!




penat jugak bile asal nak tulis tajuk entry jep, kene tengok aku da buat chapter sampai mane. plan lepas nih nak tukar blog punye view bg menarik siket utk dibace  especially utk aku reread. plan tuh, tunggu aku da sampai comp lab kat UNMC lah sebab tenet kat sane laju kot utk survey2 template and whatsoever. insya ALLAH..

hari nih, kebanyakan blog yang aku bace mengisahkan refleksi diri mereka sepanjang tahun nih, ape yang mereka telah buat, perasaan mereka dan tak lupe juge, plan2 utk bulan ramadhan nanti.

siapa yg ta tunggu ramadhan? ramadhanlah satu2nye bulan dimana ALLAH melipatgandakan ganjaran amalan kite. di dalamnya ada malam lailatul Qadar. malam yang special utk kite jep ; umat Rasulullah, umat yang singkat perjalanan hidup mereka.

and yes, aku juge tgu ramadhan bukan sebab 1 ramadhan nih birthday aku jep, haha..tp sebab keberkatannya dan kelebihannya. who knows, i will not be here again to taste the greatness of ramadhan.

kat blog nih, byk aku letak perkara2 yang baik. pasal agama. dan mungkin juga tanpa sedar aku ade sakitkan hati orang yang membaca..

i am sorry..


aku bukan budak baik
bukan budak jahat pun ye - wawawa
i can be both - hehe

sape cakap budak ex kisas tuh mesti stok2 selamanya alim? i cant tell sebab aku ta mati lagi dan aku ta tahu tempat aku kat syurga atau neraka. iman di dada ley naik. ley turun. turun menjunam. turun berperingkat2. tp tym turun takkan nak selamanya turun kan? mcm, kalau hang fail bio ka, takkan next exam pong nak fail? mau kene keje ngan mak keliling uma. ngee.

aku pun dulu budak SMK . kalau hang pena sekola kat smk, hang tahu kan cane keadaan dy? jadi ape yang aku nak sampaikan kat sini adela, aku insan biase. yang sering buat dosa. yang sering lalai. bile aku post bende2 baik, bukan sebab nak tunjuk baik (ke ye?nauzubillah). tapi aku nak kongsi ape yang aku tahu, ape yang aku rase. harap korang juge same2 tahu pasal Islam dan dapat manfaatnye.

ramadhan is coming! yeye
and the devil iblis syaitan sume da nak pegi da. kene rantai. yeye


tapi jgn lupe kite ada nafsu. maka ta ley la berlagak cam kite takkan buat dosa tym pose nanti. ye tak? selamat berpuase kepade sume. selamat hari lahir kpd diri sendiri.

kate orang2 yang bg tazkirah, ramadhan ni bulan tarbiah. maknanya, kalau kite betul2 jadikan ramadhan kali ni penuh bermakne, sampai ia boleh ubah kite yang jahil jadik tahu, yang jahat jadik baik, yang baik jadik super baik. insya ALLAH ia akan berterusan sampai next ramadhan. amin .

" ramadhan itu awalnya rahmat, pertengahannya keampunan dan akhirnya keselamatan drp api neraka. " (hadis)

Wednesday, 20 July 2011

kenape ade neraka?




aku pernah terbace satu artikel nih..long tym ago..tapi ta ngat la citer dy secare detail..aku ta de rujukan nak quote so aku paraphrase..bile lagi nak aplikasi paraphrase dalam subjek bahase inggeris yang kite belaja tym sem 0 dulu kan?hehe..

citer nye lebey kurang gini..
suatu hari tuh, ade sorang budak nih kene tangkap kat sekola sebab buat jenayah..aku ta ngat la ape, mencuri ke, ponteng kelas ke..ape2 yang berkaitan dgannye la..name dy nisa' (bukan name sebenar)..then bile da kene tangkap kat sekola mesti cikgu akan bawak jumpe kaunselor kan? tuh common procedure ah..kebetulan kaunselor tuh seorang ustaz..

*okey, merapu..aku ta ngat la ape sebenarnye tapi yang pasti budak perempuan tuh kene jumpe ustaz..

bile da jumpe ustaz nih uztaz tuh pun tanye nisa'..(conversation yang aku reka sendiri ayatnye)

NISA', ADA APA2 YANG AWAK NAK SHARE DGN SAYA?

diam

NISA'?

diam lagi

AWAK TAHU KAN APA YANG YANG AWAK BUAT NIH SATU KESALAHAN? ALLAH ITU MAHA PENGAMPUN LAGI MAHA PENYAYANG. BERTAUBATLAH.

nisa' angkat muka memandang ustaz dihadapannya.

ustaz

YE SAYA

kalau ALLAH itu maha penyayang, kenape dy ciptakan neraka?

ustaz tuh hanya tersenyum.

NISA', NISA' TAHU TAK APA TUJUAN NERAKA DICIPTAKAN?

untuk menghukum manusia yang membuat kesalahan.

JADI KENAPA NISA' TANYA SOALAN MACAM TUH?

yelah. kan ustaz cakap td ALLAH tuh maha penyayang. kalau ALLAH sayangkan kita, kenape nak campak kite ke neraka?

KALAU ALLAH CUMA CIPTA SYURGA SAHAJA, KALAU MACAM TUH USTAZ PUN NAK BERZINA, MEMBUNUH, MEROMPAK MEROGOL..

nisa' terkejut.
kenape ustaz cakap macam tuh?

YELAH, KAN ADA SYURGA SAJE. KALAU KITE HIDUP KAT DUNIA SEJAHAT MCM MANE PUN, TP LAST2 END UP GAK KAT SYURGA, BUAT APE KITE NAK BUAT BAIK KAT DUNIA, BUAT APE  KITE BERSUSAH PAYAH LAKUKAN AMAL KEBAIKAN DAN TAAT PERINTAH ALLAH.KAN?

nisa' terdiam.betul gak.

and the rest bak kate org putih,is history.


kreatif kan ustaz tuh jawab soalan. asenye kalau orang ty kat aku pun aku ta reti nak jawab cane. ape yang nak disampaikan kat sini adela, setiap satu bende yang ALLAH cipta tuh ta pernah ade keburukan. semuanye, termasuk najis yang kite rase jijik tuh pun ade manfaatnye..cume kite jep sebagai manusia sering mencipta alasan dan pertanyaan utk tidak mentaati perintah ALLAH..ALLAH ta pernah rugi kalau kite ta taat dy, tapi kitalah yang rugi..kan? hakikatnye, kite sbg manusia biasa, tade orang yang sempurna amalnya. tapi kite ade pilihan. pilihan utk berusaha semampu kita. kalau kite ta mampu nak buat banyak2 dan hebat2 macam orang lain, kite buat yang sikit2..sikit2 yang beristiqamah itu ALLAH lebih suka drp banyak2 tp buat mungkin hanya sekali seumur hidup.

selamat beramal..

Saturday, 18 June 2011

my dil2

am i too late to find out


as i not online everyday?


or


am i not too late to find out


as you might still wiping your tears somewhere?


it is easier to say than do


i know and i have nothing to say


except, HE knows


everything you spill out and you keep inside


every suffer you feel


every unspoken pain


every hidden tears


every bitter smile you make


HE takes him now


coz HE knows you are strong enough to bear


HE always want to teach us to be strong


because life is not easy


and HE always be here


near to our heart


right?


i love you


i do love you for the sake of ALLAH


we,friends, are always there for you



Wednesday, 1 June 2011

cuti yang panjang

hari sabtu mei 28,2011

i am supposed to go to melaka for a trip with my happy circle group..hehe

tapi ta ley sebab ayah ta bagi..sedey



tapi, ALHAMDULILLAH, hari sabtu tuh ade program kat sekola lame aku..program utk budak2 sekola kat smk yang join usrah..

gila promote sekola..haha


seronok gila program tuh..sebab aku dapat jumpe cikgu2 aku balik, dengar tazkirah drp ustaz feberet aku, ustaz muhidir bin tamjis, jumpe adik2 yang bersemangat nak tuntut ilmu, jumpe junior2 yang comel, dan ofkos dapat jumpe kawan2 yang aku rindu..

aku nak cerita it is too panjang..tapi satu jep yang aku ley conclude drp kem yang aku join sehari suntuk tuh

"Demi masa. Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian. Melainkan yang beriman dan yang beramal soleh.  Dan berpesanlah kepade kebenaran dan berpesanlah kepada kesabaran."


my notts gilfrens (laila, dun wanna be called siti, dil2 he, ashy, tuan punye gedebchik dan mas) n akak2 kat notts..miss u all lot!

ta lupe kepade itik-itik dan ikan-ikan,tasek, masjid dan ye, si bobo(kucing terpelihara) yang manje..

bobo, kau makan ape kat sane?

Monday, 23 May 2011

CHAPTER 80-holiday

merdeka!



gila patriotik..but this word for me is only applicable during final exam when your examination prefex(haha..aku tatau BI betol dy ape) cakap "examination is over..please stop writing" yeay!

Alhamdulillah..lepas nih cuti 3bulan tatau nak buat ape..senior yang sorang dekat nott tuh da abes dulu drp aku..cess..tapela, as long as im not the final one to finish the examination..(macam sorang budak yang tengah belaja kat miat skang..haha..sorry, sadis siket)

cane kertas2 exam yang aku jawab tuh tataula result dy nanti ape..as long as berusaha..aku ase ade certain subjek yang teruk..yela..kalau setakat selak2 mane nak dapat result baik kan..tuh mmg my bad la..tapi lecturer ta aci letak subjek spm dalam soalan exam yang ta penah di ajar semula tym class..cane nak cari total frequency kalau dy cume bg mean dan standard deviation? lupe duh..ok, orang2 yang bijak pandai bace belog nih ta payah jawab..aku pun tamo tahu..haha

yang terpenting skang adela..BALIK RUMAH..i miss my bujang (kucing putih yang gemuk sedap dipeluk)nak bawak dy jalan2 naik moto macam hari tuh..jgn terkejut dy suke naik moto..ofkos ta jatuh sebab kuku dy cengkam seat..aku tataula dy spesies rempit mane suke naik moto..haha..sebelum aku balik sini utk final exam, aku pesan kat dy (bace dgn nada lembut dan touching)

"bujang nanti kalau kakak tade kat uma jgn gaduh jep tau..muke da teruk da kene cakar..lagi satu, kalau buang nak mati, tunggu kakak balik..jgn mati tym kakak kat sane kay?"

oh, aku mmg penyayang..haha..

kepade sesiape belom abes exam teruskanlah berusaha while kitorang yang da abes nih berlepaking kat uma..:)

Saturday, 21 May 2011

CHAPTER 79-delaila

birthday!

20mei1992

selamat hari lahir yang ke 19 kepade laila syamimi..ok, sekarang kau da tue macam kitorang walaupon kau kecik macam budak2..part paling best, lepas nih ta bole lagi nak cakap umur kau 18 plus2 bile orang tanye umo kau bape..haha

byk bende yang aku belaja drp kau especially buat kad2 kreatif macam kad birthday..baru aku tahu aku mmg berbakat..haha..lupe nak amik gambar kad yang aku bg kat kau nak tunjuk kat dorang nih mane tahu ade tempahan(bajet cantik)

dan sepanjang tahun nih mmg seronok la dapat jumpe kawan2 yang same2 nak berubah ke arah yang lebih baik..selalunye aku jumpe kawan yang mmg da baik sejak azali..make automatically aku jadik baik..never it from deep inside my heart yang aku nak berubah..bile kat sini, jumpe dengan korang, ye, aku rase seronok dan bersyukur sangat..even la aku dr kisas, but knowledge without any action is no function..at least skang aku tahu kenape aku buat sesuatu bende tuh..

and yes laila,nak berubah mmg bukan senang..ianya perlukan semangat dan kekuatan..tapi bile da start buat, kite takkan rase nak patah balik..thank you for being a very supporting and crazy friend..

Tuesday, 17 May 2011

CHAPTER 78 -seindah rama2

“Sesunguhnya dalam penciptaan langit dan bumi dan silih bergantinya malam dan siang terdapat tanda-tanda ulul albab. Iaitu orang-orang yang mengingati Allah sambil berdiri ataupun duduk ataupun baring dan mereka banyak berfikir mengenai penciptaan langit dan bumi kemudian berkata ‘Wahai Tuhan kami, kamu tidak menciptakan ini engan sia-sia, maha suci engkau, maka peliharalah kami dari siksa api neraka. (Surah al-Imran:190-191)

tibe2 teringat kenangan mase aku tadika tym 5tahun

mase tuh aku kat dalam kelas nak pergi taman permainan tym rehat

tibe2 aku ternampak suatu bende terbang dr atas pokok

gaye dy macam nak jatuh jep..macm baru belajar terbang

cantik gila bende tuh samapai buat aku pegun lame beberape saat

kawan2 aku yang lain pun nampak

dorang sibuk kecoh

"cikgu..rama2..rama2 cantik.."

then baru aku tahu, bende yang cantik tuh name dy rame2..

cikgu aku pun ceritalah pasal rame2 dr kepompong nih

ta silap aku, dy ade nyanyikan satu lagu

dari ulat jadi kepompong
cukup tidur dalam kelonsong
cukup mase kepompong pecah
jadi rama2 yang indah
rama2 terbang merata
sangat cantik aneka warna
hisap madu dipohon bunga
tapi sayang hidup ta lama

seorang senior nih bg tahu aku cerita yang cikgu dy cerita tym kat kelas

seekor ulat yang nak jadik rame2..dy mesti akan lalui proses pembentukan rame2 dalam kepompong dulu..

dr kepompong tuh, sampai suatu mase..ia pecah..

dan rama2 yang terhasil bukan senang2 bole keluar dr kepompong tuh..

kepompong tuh keras..dan ianya memerlukan tenaga yang byk utk pecahkan..

rama2 mane ade struktur anggota badan yang kuat utk pecahkan..

tapi, dengan semangat dy yang tinggi, dy cuba..dan cuba..dan cuba..

akhirnya dy bole keluar juga..

terbang dan cantik..

u know, ade cerita seorang lelaki nih

dy kesian nak tengok rama2 tuh susah nak keluar dr kepompong

jadik dy pun tolong keluarkan rama2 tuh dr kepompong

so akibatnye, rama2 tuh ta pandai terbang

dan akhirnya mati

kesian kan?

lumrah alam yang ALLAH ciptakan jgn di usik

kalau kite ubah, buruk jadinya

berbalik pada rama2 tadi

ape pengajaran yang bole diambil dr kisah di sini

bukan setiap kesusahan yang ALLAH beri pada kita

tanda DIA benci

tapi sebenarnya DIA nak ajar kita

macam mane nak jadik seorang yang tabah dalam hidup

macam mane nak jadik seorang yang kuat

dalam hadapi pelbagai cabaran hidup

semakin susah dugaan, semakin kita kuat

ALLAH ta pernah biakan kite keseorangan

even tym baby kite lapar pun, ALLAH bg kite ilham

supaya menagis mintak mak susu

lihat, betape sayang ALLAH pada kita..

bile pulak kite nak sayang pada ALLAH?

Saturday, 14 May 2011

CHAPTER 77-biar susah kat dunia

gurls, im sorry,

can you please tell me why you nak kene pakai seksi2 ketat2 bile keluar rumah? i know, guys are easily attracted dgn you all punye beauty, kulit yang putih melepak dan licin..letah kain sutera pun easily jatuh dr badan macam iklan kaki veet tuh..i myself, sape yang tamo kelihatan kemas dan sedap mata memandang oleh sume orang..it is a kind of, to build confidence dalam diri sendiri bile berdepn dengan sume orang..yalah, mane ade orang pandang tinggi kat orang yang baju comot2, bau badan busuk dan pelik2..

beauty is confidence..

tp, kalau pakaian sgt seksi dan make up tebal2, u all tayang ape sepatotnye tak to attract guy or to make people say "oh, you look gorgeous today", tidak ke korang rase kalau buat relationship dengan orang2 yang macam tu adela fake? yalah, the guys suke kat korang sebab korang punye beauty..nanti kawen anak due tiga muke da berkedut2..your beauty ilang and u all punye laki pun ilang gak..yalah, pada pandangan mereka u all da ta cantik lagi..

and guys,

kalau la u all sume tundukkan pandangan, ta mencari perempuan yang cantik semate tapi mencari hati dan agama yang baik..aku rase tade perempuan nih kat dunia yang nak bersolek2 dan berseksi utk tarik perhatian korang sebab korang ta minat nak jadikan perempuan macam tuh seorang isteri..kan?bukankah perempuan suke berhias utk tarik perhatian lelaki? kalau u all ta suke perempeuan seksi utk djadikan isteri, takdenye perempuan2 nak jadik seksi..

jangan jadik lelaki dayus la guys..u guys sebenarnye ta patot merase bangga apabila orang melihat kecantikan isteri2 korang malah korang sepatotnye rase cemburu..sebab dorang milik korang dan korang jep yang ade hak..

korang punye tanggungjawab lagi berat drp perempuan..janganlah nanti kat akhirat isteri2 korang salahkan korang sebab ta ajar dy utk amalkan islam seperti yang sepatotnye..tak ke mereka orang yang korang sayang tuh last2 heret korang masuk nerake sekali?

biar susah kat dunia asal kat kubur nanti kite dapat rehat yang panjang

penatlah kan kalau kat dunia penat cari harta, kat kubur kene seksa, kat padang mahsyar penat tunggu beribu tahun utk dihisab, dah tuh dicampak masuk nerake pulak..tak ke penat? korang tanak ke nak rase satu rehat yang panjang yang mase tuh ape jep korang mintak sume korang dapat..

korang..aku sayang korang..sebab tuh aku cakap..islam ta pernah menindas..tapi ia adela panduan macam mane kite nak hidup kat bumi nih..

take care..sayang kamu..=)

Wednesday, 11 May 2011

CHAPTER 76 - hadis ke 36

Dari Abu Hurairah, Rasulullah SAW bersabda :

barangsiapa melapanghkan seorang muslim dari suatu kesusahan dari kesusahan2 dunia, nescaya nescaya ALLAH akan melepaskan dirinya dari suatu kesusahan dari kesusahan2 di akhirat. Barangsiapa yang meringankan penderitaan orang yang susah, nescaya ALLAH akan meringankan penderitaan dirinya di dunia dan di akhirat. Barangsiapa yang menutup keaiban seorang muslim, nescaya ALLAh akan menutup keaibannya di akhirat. dan ALLAH selalu menolong hambaNYA selagi hambaNYA menolong saudaranya. Barangsaipa yang menuju jalan utk menuntut ilmu, nescaya ALLAH akan memudahkan jalan utknya ke syurga. dan tidak berhimpun suatu kelompok manusia dalam satu rumah dari rumah2 ALLAH, mereka membaca kitab ALLAH dan mempelajari sesama mereka, melainkan diturunkan ke atas perhimpunan mereka ketenangan, diliputi oleh rahmat, dikelilingi oleh para malaikat dan (nama mereka) disebut ALLAH kepada sesiapa disisiNYA. Barangsiapa yang lambat amalannya maka tidak dipercepatkan keturunannya.

(riwayat muslim)

Sunday, 8 May 2011

CHAPTER 75-oh mak



mak, 


Friday, 6 May 2011

CHAPTER 74 - fake in biology

yeah..hari isnin nih final exam tapi still bole lepak2 lagi bace buku sekadar selak2..ape kes?

sometym aku pernah terfikir, mungkin seronok kalau aku amik engineering dulu..

erk,yu,kau tade cita2 sebenar ke?

aku ade cita2 sebenar..dulu aku nak jadi seorang pakar genetic..tapi penah jep aku pasang impian nak amik engineering..medical engineering atau medical physicist..kalau ade multi cita2 nih senang, masuk lah kat mane2 course pon asalkan minat..malas nak pikir panjang..orang kate, follow the flow..senang citer, semase aku belaja dulu, aku ta penah nak kejar jadik ape2..yang pasti, asalkan aku ley amik, aku amik jep la..sebab pade aku, yang penting adalah, macam mane aku aplikasikan course yang aku amik utk dimanfaatkan kepade sume orang..

tapi bile pikir balik yang engineering nih byk guna calculation..make aku batalkan niat tuh..

kenape tibe2 rase macam seronok amik engineering?

at least kalau amik engineering, tadela aku menjadik seorang mangse PENIPUAN EVOLUSI..

aku pasti ramai tahu pasal evolusi yang dicetuskan oleh darwin..

yang kononnye, manusia itu datang drp beruk..dan binatang2 yang ade kat darat nih dulunye berasal drp air..bile dorang ke darat, tibe2 insang bertukar jadik paru2 yang membolehkan mereka bernafas di daratan..dan byk lagi la..

oh, sungguh mengarut..

kalau korang nak tahu, aku belajar satu lecture tuh semuanya pasal evolusi, sejarah darwin dalam evolusi, imuniti evolusi,  adaptasi binatang yang terpisah secare geografi itu juge evolusi..
kadang2 rase macam kelakar plak belajar due bende yang bertentangan dalam satu subjek..

biology sebenar langsung ta sependapat dengan evolusi tapi evolusi tuh tetap dimasukkan ke dalam biology..

kenape?

semua ini adelah kerja2 mereka yang materialistik dan humanalistik..

so,ape kaitan materialistik dengan evolusi plak?

sebab evolusi menjadikan alam sebagai Tuhan..bukan ALLAH..make, dengan memasukkan evolusi ke dalam subjek biology hari ini, mereka sebenarnye  ingin menjauhkan kite drp ALLAH dengan cuba membuktikan bahawa alam ini terjadi dengan kebetulan..

tapi sains ta pernah langsung membuktikan kebenaran teori mereka..

so,kepade budak2 notts sile2lah rajin2kan diri pinjam buku penipuan evolusi karya harun yahya kat library islamic centre tuh..ye, ianya dalam bahase melayu..that is the best part..

orang lain, sile cari sendiri..haha..

Monday, 2 May 2011

CHAPTER 73 - gratitude

suatu malam yang hening

sambil melihat dy yang begitu khusyuk sembahyang

demi cinta yang agung

membuatkan malam yang lena menjadi resah

kaki yang sakit menjadi berbaloi sekiranye sakit itu utk DIA

penat di siang hari hilang bagai debu berterbangan, tiada kesan..

maka si isteri yang berasa hairan bertanya

"wahai Rasulullah, mengapa engkau sanggup bangun malam utk bertahajjud sedangkan engkau itu kekasih ALLAH, engkau nabi, ma'sum, tiada dosa?"

dy tersenyum

===*****===

tahukah mereka yang menjadi umat baginda bahawa qiamullail itu wajib bagi baginda?

sekiranya mereka tahu, pasti mereka menjangka bahawa jawapan Rasulullah

" kerana qiamullail itu wajib utkku."

tetapi

===*****===

"wahai al-humaira', salahkah andai aku ingin bersyukur kepada Tuhanku?"

Tuesday, 19 April 2011

CHAPTER 72 - nak balik

toooooooooooooooooooo much to say but i want to conclude in one word

i miss her


 and her


and her


and her


and her


and him
accompany me each night :)


and them all the noughties!


esok nak balik yeay!
jumpe lagi u all..take care
semoga sentiase dirahmati ALLAH

love,
yu

Monday, 18 April 2011

CHAPTER 71 - mari belajar hadis

"sabar itu umpama mentari" (muntafaqu ilaih)

cube kite bezakan pandangan kite melihat orang yang sabar dengan orang yang yang asyik merungut jep..

kite pasti akan rase tenang melihat melihat orang yang sabar..tapi bile kite melihat mereka yang asyik merungut, pasti kite juge merase geram mendengar rungutan mereka sekaligus buat kite menjadi tidak sabar..

kan? ke aku sorang jep rase cam tuh?

well, sebenarnye aku tamo proceed pasal sabar nih tapi aku nak citer pasal hadis..

sile refer pade hadis kat atas, bile hadis di belakangnye ditulis periwayatannya adela  "muntafaqu ilaih", itu bermakne hadis tuh sangat sohih..kalau ta silap aku, hadis "muntafaqu ilaih" nih diriwayatkan oleh bukhari dan muslim..

mane2 hadis yang diriwayatkan oleh bukhari dan muslim atau bukhari atau muslim adalah hadis sohih..hadis yang sohih bermaksud, amalan dalam hadis tersebut bole di amalkan dan hadis tersebut bole dijadikan hujah dalam perdebatan,serta bole menjadi kufur sekiranya kita menolak hadis tersebut..hadis sohih adela hadis bertaraf pertame..

bagaimana kita tahu hadis yang diriwayatkan oleh bukhari dan muslim adela hadis sohih?

dalam dunia islam, kite ade 6 sunan atau dikenali sebagai sunan sittah..sunan2 ini adelah sebuah buku yang mencatatkan hadis2 yang diriwayatkan oleh para sahabat..sunan ini dipanggil sunan sittah sebab kite ade 6 periwayat hadis terkenal :

1. sohih bukhari
2. sohih muslim
3. sunan ibnu majjah
4. sunan at tirmizi
5. sunan abu daud
6. sunan an nasaie

bukhari dan muslim hanya meletakkan hadis2 yang sohih di dalam buku2 mereka..sebab tuh mane2 hadis yang kite nampak periwatannye adalah mereka berdua atau salah seorang antara mereka, automatically kite akan tahu bahawa hadis tersebut adalah hadis sohih..manakala 4 sunan yang lain, mereka ade meletakkan hadis hadis hassan (baik), hadis doif (lemah), dan hadis maudu' (palsu) ke dalam buku mereka..

sunan yang ade mengandungi hadis maudu' (palsu) adelah sunan ibnu majjah..aku ta pasti sunan yang lagi 3 ade ke tak..ibnu majjah meletakkan hadis maudu' dalan sunan beliau supaya umat islam dapat membezakan hadis yang palsu dan hadis yang benar..

hadis hasan (baik) adela hadis bertaraf kedue dan hadis doif (lemah) adela hadis bertaraf ketiga..kedue2 hadis nih bole diamalkan, tetapi tidak bole dijadikan hujah dalam perdebatan..tetapi utk hadis doif (lemah), ade beberape pendapat utk mengamalkannye..

pendapat pertama-  tidak bole diamalkan secara mutlak..(aku ta pasti maksud dy ape tapi kalau ta silap aku, ta ley jadikan ianya sebagai amalan utama)

pendapat kedua -bole beramal sekiranya amalan tersebut tidak ditulis dalam hadis sohih atau hadis hasan

pendapat ketiga - bole beramal sekiranye tidak melibatkan hukum hakam seperti yang telah disebutkan syarat2nye..maksudnye, kite bole nak amalkan sekiranye ianye adalah amalan biase tetapi tidak bole diamalkan sekiranye ianya melibatkan aqidah dan hukum hakam seperti hukum haji, hukum zina dan sebagainye..(pendapat jumhur ulama')

hadis merupakan suatu pelajaran yang panjang dan byk khilafnye..hope entry nih bg korang panduan cane nak amalkan hadis.. so, lepas nih, kalau korang nak cari hadis sohih utk dijadikan hujah atau nak diamalkan, just tengok periwayat dy sape..

kirenye aku salah sile betulkan..any ques, please feel free to ask.. =)

Friday, 15 April 2011

CHAPTER 70 - CIMB clicks' joke

aku patut buat essay psychology skang tapi ase otak macam ta larat nak pikir isi lagi . lepas buat 913 patah perkataan, make aku buat keputusan utk tulis belog . (macam riak nak tulis bape patah perkataan kat sini) .

just nak tell a joke . berlaku tym buka dengan dil2 kat sa(tempat makan) tadi . actually dil2 yang buat that joke . we talked about CIMB clicks on that tym . aku baru teringat yang minah tuh ade suh aku ajar cane nak transfer duit pakai CIMB clicks tuh .

dil2 - "aku da daftar CIMB clicks (sambil mengedip2kan mate)"

aku - "oh ye, kau nak aku ajar ke?" (tade perasaan)

dil2 - "wahai yuhanes yang bijak lagi bijak , tidak mengapalah . abg ipar aku da ajar . komputer2 cam nih is his thingy ."

aku - " well . hurm, kalau macam tuh okla "

dil2 - "abang ipar aku kerje business online . dy memang expert la keje2 tranfer duit online nih ."

aku - (monolog dalaman)aku ta tanya pon.

dil2 - "dy ngan syarikat nih . ape eh perkataan tuh? combined  ? eh bukan .

aku -  -.-'" (sambil menyuap nasi fatani ayam)

dil2 - rakan setia ? eh, ape eh ?

aku -  -.-"'" (sambil menggigit sudu) ape minah nih nak cakap sebenarnye (sekali lagi monolog dalaman)

dil2 - "berkongsi rapat . eh, apsal macam pelik"

aku -  -.-""""(sudu plastik patah)  "kau nak cakap perkataan rakan kongsi ke?"

dil2 - "ha! tulah "

hahahahaha

gila susah nak cari perkataan rakan kongsi . budak sekola menengah pon tahu kot .

kalau korang ta gelak , sorry , aku mmg ta pandai buat jokes kat belog . sometym u need to experienced it by yourselves . berdoala moga ade kawan kau yang ta dapat cari sesuatu perkataan then dy merapu2 ngan perkataan lain .heh

Thursday, 14 April 2011

CHAPTER 69 - tazkiyah ( heart serene)

studies in tazkiyah (penyucian) - a HEART SERENE


it was a double degree weekend program under almaghrib. was held at University Malaya on 1 2 3 and 9 10 April . seriously a great program that made me experience a lot of things especially about my heart and my soul and my greatest enemy aka syaitan..


but, it was more than that actually..meeting new friends from different range of ages and status , they are seriously amused me with their desires to clean themselves from sins, gain knowledge, their kindness and their iman towards ALLAH..and yes, the cute little babies there made me felt sangat geram..but i shy to hold them..if my adik is here, da lame i cubit2 dy .


and this sheikh , sheikh riad ourzazi , i never meet someone like him . gives every lectures with his tears rolling down because of his fear of ALLAH . he is really energetic and funny . may ALLAH bless him always . (already miss him)


this heart serene program is not free . it fee cost rm350 . sound materialistic . is it? hear my story


i first heard about this program from laila . on that tym , i was at home , remember about my leg that was terseliuh during netball game and sampai sekarang still bengkak lagi? yeah, because of that .(mane taknye nak baik kalo asyik berjalan jep keje) i seriously damnly wanna go to , but when i heard the price is rm350 , i felt so sad . i dun have enough money . yes , my elaun is rm430 , minus rm350 , rm 80 for a month? gilaaaa . nak mintak mak ayah , think like unpatutable . my dad is not a cop duit worker and my mom , upah jahit baju bape la sangat (except during eid day , haha) . 

few days before the heart serene program started , sheikh riad came to our uni to give talk about before i say - i do . basically about marriage and that was first tym i met him and fall in love with his way in giving talk . therefore , the desire to go to the heart serene program became bigger and bigger and my sadness became more deeper and deeper because i can't go . isk .

i called my mom and asked her about this . she said " mak tade duit la dik nak bagi . baju nak jahit tu banyak tapi dorang amik tym nak raye . tapela dik . suruhla laila share ngan adik ilmu tu . ta payahla pegi . baik2 nak pergi cari ketenangan , hati adik ta tenang pikir pasal duit ." i pause . yes , she was right . my heart is not calm thinking about money . i said " tapela mak, bukan rezeki adik . "

i know she must be very sad because cannot fulfill my desire . im very sorry mom. so , i decided not to enroll this program .


night of 1st April , this heart serene program has free lectures . so , on that evening , laila , dil2 , and i went to UM by ktm and taxi . a very long journey , UM is seriously big and we lost . haha . long story , dun feel wanna story .


the talk is about what is heart serene program . after the talk , the MC said " if anyone has financial problem , please let us know . don't miss this great program ." i felt like , oh this is my chance .

so , nervously , i went to the registration booth and said that i wanna enroll this program but i dun have enough money . i said to the sisters that i can pay rm200 for this month and the rest next month . kak fara and kak sara are really kind and i am touched for their kesungguhan to help me  . 

kak sara asked me " are u committed with this ? "


doubtly i said " yes . "


she said , "tomorrow , u come to enroll and i will talk to the amir about you . make sure you come because we are struggling for this . "


i senyum pahit . i don't know why suddenly i felt ta sedap hati like , i was not chose the right decision .


"insya ALLAH , i 'll come . but i need to ask my mom first "


she said " ok, pray hard for this " she smiled . even she wear niqab but i know she is smiling .


nervously i call my mom again , tell her about this again and she said " mak ta kisah . adik jimat2 la kat sane . ta cukup duit cakap ngan mak ."


happy and terharu . i never thought it was this easy . i thought my mom will say the same thing again . time kasih mak . ALHAMDULILLAH , ALLAH made it easy for me .

on that night , i did my istikharah prayer and hope i made the right choice . im telling you that if you feel very uneasy , uncalm for the choices that you have to choose , or anything that make you mess up ,do istikharah . insya ALLAH , u will find the way . believe me .

tomorrow morning , i met kak fara  . she said ," just registered first . i didn't manage to call amir last night ." it was ok la as long as i can join this program . and on sunday ,kak fara interviewed me she said that i got half scholarship , which means , i only have to pay rm175 for the program . ALHAMDULILLAH


"...sesungguhnya ia mudah bg sesiapa yang dimudahkan oleh ALLAH..." (hadis sohih)

see , it was not a materialistic program . the material given and the sheikh is awesome . worth to pay it .



great appreciation for tasnim and suhaila , my friends at KISAS aka my classmates , for tumpangkan i kat their room yang best .


for more info about almaghrib ' s program , please visit almaghrib (skema)

Tuesday, 5 April 2011

CHAPTER 68 - if

if today is your Last day?

what are you going to do?


or the question suppose to be


if today is your last day

how much have you prepared for the time of meeting our lord

 

Wednesday, 30 March 2011

CHAPTER 67- asap

aku ta ingat bila

tapi tym tuh aku tengah jalan2 ngan kawan2 kat pekan yang berdekatan ngan kampung aku

tahun tuh femes ngan iklan TAK NAK MEROKOK

mase jalan2 banyak iklan tuh terpampang

kitorang same2 memandang iklan yang same


then, kawan aku cakap

"TENGOK ROKOK TUH..BENGKOK KOT..SAPE YANG NAK HISAP ROKOK BENGKOK"

haha..seriously never thought about that..kalau ikot logik betul gak..sape yang nak hisap rokok bengkok..

mungkin kerajaan patot jadik lebey kreatif utk rakyat mereka yang kreatif =)

to those who is a smoker


STOP KILLING ME,can ah?

Tuesday, 29 March 2011

CHAPTER 66- sakit

sihat tuh kite takkan pernah rase nak hargai bile kite tak rase betape sakitnye sakit..

4hari lepas boley la nak dikatakan hari yang menyeksakan bg aku

i got injured kat my leg..belah kanan kat bahagian tapak kaki, terseliuh + bengkak..

kaki aku terseliuh sebab main netball hari rabu tuh

first tournament lagi da terseliuh tapi aku bantai main sampai 3rd tournament sebab aku rase kaki aku ok lagi tym tuh

tapi malam tuh, memang terase la sakit gila kaki aku..

malam tuh aku lapar gila nak makan tapi ta larat nak masak mi segera..

senyap2 aku nangis tapi last2 terkantoi depan cikin jugak..malunyaaaaaaaaaaaaaaaa

esoknye, pagi2 lagi aku da balik kampung..

sakit memang sakit..mase nak solat subuh tuh menangis2 aku berjalan nak g bilik air..tapi aku pakse gak..

tym balik kampung tuh ta yah citer ah jauhnye perjalanan..

semua orang tengok aku yang jalan lambat gila dan terhinjut2..

lantaklah..yang penting aku nak sampai uma..

sampai jep uma petang tuh mak aku terus bawak g urut

lagila terseksa bile makcik tuh urut kuat gila kat bahagian yang sakit..

sabar jepla..

tapi memang bestla kat uma

dapat layanan first class

tapi tu lah

rase bersalah pulak kat mak ta dapat tolong sangat buat kerja uma

im sorry mak..



tapi mmg sakit nih mengajar aku betape pentingnye sihat

before2 nih aku ta penah la sakit seteruk tuh..

solat duduk, betape rindunye aku solat berdiri

jalan macam orang tempang, betape rindunya aku nak jalan macam biase

dan utk pertame kalinye aku pakai tongkat!

tula, dulu teringin sgt sebab nampak cam cool..tapi buat sakit tangan jep..

dan aku ley bayangkan orang2 yang kurang upaya, yang buta, yang pekak, yang bisu, yang hilang tangan, hilang kaki..aku ley paham perasaan dorang yang mahukan sebuah kehidupan yang normal..

terima kasih kepade kawan2 yang amik berat terutama laila

bersyukurlah dengan kesihatan yang kita dapat skang dan gunakan dengan baik sebab jangan menyesal kite tak dapat buat ape yang kite nak buat bile kite da sakit..

nota kaki: kaki masih lagi sakit jalan macam orang tempang..doakan aku sihat..=)

Wednesday, 23 March 2011

CHAPTER 65-emo

SASEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEERRRRRRRRRR

how much i hate you..

aku tahu sensitif..but WHO CARES!(evil laugh)

mase aku spm dulu

ade orang cakap

which is ofkos dalam ayat aku

"saser amik 9 subjek jep..kita 11..kita amik arab, dorang tak..sebab tuh ley dapat num satu"

sound like..


macam satu alasan yang ta logik utk ckp kekalahan kitorang kepade saser


tapi ALLAH lagi berkuase kan..


1, 2, 3, 4, atau 99 pon..susah ke senang..kalau ALLAH nak bg kejayaan..kita ta ley halang..


so, redha jep la ape yang terjadi


rezeki..who can even change that?


my fren said


"aku rase water supply kat SASER mengandungi pati kacang pistachio, sebab tu 16 orang skor straight A+, double Kisas tahun lepas tu

kacang pistachio adalah sejenis kacang yang nama tempatannya dipanggil 'kacang pandai' ."


sorry for dy punye sarcastic but i just like that..

uppss!

kite lebih cenderung memandang kelebihan orang lain dan melihat keburukan kita

which is selalu akan buat kita ta bersyukur dengan apa yang kite ade

tanpa sedar orang lain memandang kelebihan kite yang kite ta nampak dan memperbetulkan kelemahan mereka

dan kite cenderung juga melihat kelemahan orang dan riak dengan kelebihan kita

tapi kite lupe bahawe semua itu dr ALLAH

pandanglah kelemahan orang dengan penuh kesyukuran atas kelebihan yang dikurniakan dan jadikan kelebihan orang sbg pembakar semangat kite utklebih berjaya dr mereka

sebab tuh tiade yang sempurna di dunia sebab kita sepatutnya saling melengkapi

>.<

nota kaki : still ta puas hati ngan saser tapi tahniah.

CHAPTER 64-wonderful

dear,

you can cry as much as you want

and i feel like wanna hug you

but it seems awkward to do

dear,

when i am not there by your side

is doesn't mean that i don't care

it feels like a looser

when i only can watch you crying

while when you are happy

we laugh together

dear,

please

be strong

as the thing happen

is not the worst thing to face

not the worst thing you have

take it

as a lesson chapter in your life

may you find the next chapter

is more wonderful

that what you have ever thought

Tuesday, 22 March 2011

CHAPTER 63-berat

ujian



semakin nak dekat pada DIA

semakin byk halanganNYA

bile jauh

DIA tarik kita kembali dekat disisinya

berat ujian tuh hanya individu tuh yang tahu

kadang2 kita rase ta adil diuji begini

kenape kita mesti kehilangan sesuatu yang kita sayang

padahal orang lain happy dengan kehidupan mereka?

kenape orang lain dapat lebih tapi kita dapat cukup2 jep?

kenape kita usaha lebih tapi dapat hasil yang sikit

tapi orang lain lepak semedang dapat hasil banyak?

kenape?

kenape?



hakikatnya, kita tade hak nak mempersoalkan ALLAH kenape

sebab DIA tuhan dan kita hanyalah hamba

pernah suatu hari di hari perhitungan

ada beberapa orang yang dihisab di hadapan ALLAH

mereka adalah orang yang hidup lama selepas kewafatan nabi Isa dan sebelum kelahiran Rasulullah

bila dihisab dorang dapat balasan neraka

maka mereka ta puas hati

dorang cakap

kebenaran (islam) ta sampai pada dorang

maka ta adil kalau dorang dimasukkan neraka

maka ALLAH berkata

"Andai aku utuskan seorang nabi dan dia mengajak kamu kepada kebenaran, apakah kamu akan ikut?"

besungguh-sungguh mereka jawab

"ya, kami akan ikut."

maka ALLAH ingin uji mereka

lalu ALLAH pun utuskan malaikat (atau seorang nabi)cakap kat dorang supaya masuk neraka

maka mereka pun pergi

ada sebahagian teruskan kebenaran

sebahagian lagi berhenti dan tanya kat ALLAH

"kenapa?"

kenapa dorang kene masuk neraka juga?

seandainya mereka meneruskan langkah

pasti ALLAH akan panggil mereka utk masuk syurga

tetapi sebahagian mereka bertanya "kenapa?"

padahal mereka ta berhak mempersoalkan pencipta mereka

maka mereka masuk ke dalam neraka


ujian
paling berat bila

kita kene tinggalkan sesuatu yang kita sayang

sesuatu yang kita rasa macam ta lengkap hidup kalau ia tiada

sesuatu yang jadik pembakar semangat kita

tapi rupanya perkara tuh ALLAH larang

berat nak tinggal
tiada sape cakap ringan

"barangsiapa yang meninggalkan keinginannya pada jalan yang haram, maka ALLAH akan penuhi keinginannya pada jalan yang halal"

sesunggunya ujian itu hanyalah tanda kasih sayang ALLAH kepada kita

tanpa sedar, ALLAH nak mengajar kite sesuatu drp situ

cuma kita ta nampak tym tuh





 Allah berfirman kepada malaikatnya " pergilah kepada hambaku, lalu timpakanlah bermacam2 ujian kepadanya kerana kau mahu mendengar suaranya" (hadis riwayat Tabrani yang bersumber dr Umamah R.A)

ta payah panjang2 explaination..

bace satu rangkap hadis nih da membuatkan kita rasa..

"oh, betape sweetnye.."

an-nasyrah:

"sesungguhnya setiap kesusahan ada kesenangan"

"maka sesunggunya setiap kesusahan ada kesenangan"
ALLAH

janjiNYA pasti

kasih sayangNYA ta bertepi

nota kaki : berat nak tinggalkan lagu2 tuh sume..berat nak tinggalkan perkara dunia yang kita sayang..tapi kalau harga utk dapatkan cinta ALLAH kene tinggalkan sume bende tuh..

insya ALLAH, aku sanggup..

KAKI SEMBANG

© BingKiSan
Maira Gall