Friday, 21 January 2011

CHAPTER 47-crab part two

kepade dy,

form one-ok,seriously,aku cume tahu tym tuh dy duduk kat belakang aku..aku tahu dy pandai dan ye,sejak tuh aku berlumba dgn dy..ta byk sgt kenangan dgn dy tym nih..tym tuh pon aku lebey rapat ngan hajar..budak yang duduk kat sebelah aku..

form two-o yeah..tym taon nih la kitorang start rapat..aku ngat lagi detik2 permulaan kitorang start rapat cam ne..mase tuh ade kelas KH kat bengkel..korang tahu kan KH tuh ape?Kemahiran Hidup..mase aku lower form,aku amik ERT aka ekonomi rumah tangga..mase tym cikgu tga mengajar tuh,tibe2 aku dapat surat..tgok sape sender dy-RAHMAH-nak kate terkejut beruk tadela sebab aku manusia..make dgn perasaan curiousnye aku membace isi surat tuh.."salam perkenalan" katenye..>.< huh, ngat kitorang nih lesbian? tadela,dalam surat tuh,dy just nak share isi hati dy..then sejak tuh,kitorang saling berbalas2 surat citer pasal masalah kitorang..dan lawaknye,kitorang nih sekelas..macam budk lain kelas plak nak main surat2..tapela,aku suke care2 klasik cam nih..seronok..sebab surat kite ley simpan dan bace balik..kate orang,nostalgia..

form 3-tahun PMR..nervous?entahlah..aku ta ngat..yang aku tahu,oleh sebab tym PMR tuh bulan puase,make aku asyik memikirkan keseronokan beraye menjadi orang yang bebas..kitorang masih lagi rapat..kadang2,lau gosip tuh terlalu hangat sampai ase cam terlalu leceh utk menulis,kitorang dating belakang kelas tak pon luar kelas..kdg2 ase mcm ta ley blah plak dating belakang kelas jep..tak pon,paling ok pon dating kat pasar rabu..ta puas dating kat sekola bergayut jep keje berjam2..sampai mak aku pon naik heran..yelah,hari2 kot jumpe kat sekola,balik uma gayut lagi..ta ke pelik..aku pon pelik..ade jep bende nak citer..oleh sebab asyik sgt bergayut menghabiskan duit mak ayah,mak aku bg limit 5 minit jep utk bercakap..-.-' oh,tuh bukan part paling sadis,part paling best..bile aku call rahmah dan cakap "eh,boleh tak kau call aku balik?ade mende nak stor.." ok,aku ase tu lah bende paling sadis aku pena buat..abehkan duit orang plak..tym tuh dy tade lagi handphone..so,susah la lau nak msg2..lau dy msg pon pakai handphone abg dy..baik call kan? >.<

form 4-ALHAMDULILLAH,kitorang dapat straight a..kitorang dapat tawaran sbp..aku ke KISAS dan dy ke SMSSI..berpisah..tuh part sedey..aku bukan sedey nak tinggalkan dorang sebab aku tahu kitorang akan berjumpa lagi,tapi sedey sebab terharu ade gak dak kelas yang tangisi pemergian aku..dan ye,aku akui..jarak sedikit sebanyak merenggangkan kami..mmg ade emel,tapi bukan selalu online pon kat asrama..surat?rajin plak aku outing nak post surat..balik kampung nak jumpe pon susah..ade gak la kitorang jumpe kat pasar rabu macam biase..dan share story..

form 5-aku ase kenangan antare kitorang tadela byk sgt..yang aku ngat,reunion kelas,tour raye dgn kawan2 sekelas..tu jep la..

after spm-kitorang masih lagi menulis surat..tapi lebey byk menulis pasal memory lalu..tawaran IPTA,dy dapat UM,nilam puri kat kelantan nun jauh di sana..aku plak,dapat UiTM, puncak alam..tapi bile aku dapat tawaran ke nottingham sehari sebelom mendaftar kat puncak alam,aku pergi ke nottingham..dan sampai sekarang..kitorang still contact each other..

dear crab-dalam bersahabat,biaselah..ade ketawe..menangis..sakit hati..marah..kecewa..gembira..aku happy dgn setiap kenangan yang aku ade dgn kau..dan aku bersyukur sebab ALLAH hadirkan kau dlm hidup aku..dalam diam,sebenarnye byk jugak yang kau ajar aku..dan kalau kau nak tahu,kau ni sebenarnye istimewa dalam hati aku..kau seorang pendengar yang baik,pandai berkate2,pandai bg pendapat dan kau ta judge people..setiap orang ade kelemahan..but i take it in unique way..kau selalu kate yang kau nih ta worth utk dirindui..tapi aku rase worth sayang kau sebagai seorang sahabat yang byk tolong aku..i am sorry kalau tanpe sedar aku ade buat kau tersinggung selame kite bersahabat..dan terime kasih sebab kau still sudi dengar setiap luahan hati aku walaupon kadang2 boring sebab kadang2 aku asyik ckp bende yang same..=)

HAPPY BIRTHDAY DEAR

semoga ALLAH sentiase peluk kau dengan kasih sayang dan redhaNYA di dunia dan di akhirat..hidup baik2! okeh? sayang kau =)

p/s=ouh, aku masey muda lagi rupenye!!>.<

Thursday, 20 January 2011

CHAPTER 46-name's origin

aku suke dengar orang yang ade name yang cantik..maksud yang cantik..dan kadang2 aku jeles gak dgn mereka..

bile orang tanye name aku sape dan aku jawab YUHANES..ade yang kate name tuh unik..ade yang kate name tuh pelik..ade yang kate name tuh cantik..thanks =)

tape sleck gak bile orng tanye ape maksud name aku tapi aku tatau..=( maybe name tuh tade dalam bahase arab..mungkin bahase lain ade..

sampailah satu mase nih,aku ternampak name YOHANES..name nih ade dalam kitab BIBLE..

beliau seorang pembaptis..seorang nabi..anak kepade nabi ZAKARIA..iaitu nabi YAHYA..ye,perkataan yohanes adela dalam bahase hebrew sebenarnye iaitu bahase orang yahudi di mane kalau ditukar dalam bahase arab adela Yahya..dan maksud Yahya adela hidup..

even yohanes dan yuhanes ta same ejaan tapi i am still hoping yang maksud name aku adela "hidup"

dan kalaulah dalam bible dorang eja name "yohanes" tuh "yuhanes", should i freak out or be proud yang name aku origin drp seorang nabi? =?

ta kesahlah maksud name aku apepon, still ,name nilah yang ALLAH akan panggil tym hari pembalasan nanti kan?

CHAPTER 45-exam yang ta macam exam

ALHAMDULILLAH, selepas 3 hari jiwa aku ase kacau , telan makanan ase cam nak keluarkan balik dan utk pertame kalinye aku ta tidur satu hari sampailah tym exam chemistry pukol 9.30..ALHAMDULILLAH,aku masih mampu bertahan..mase tuh,tym lagi sejam nak subuh,aku try tdo tapi terlelap 15 minit jep..dan pukol 7.45 pg,aku try tdo lagi tapi ta ley tdo sgt..bukan ape,takot collapse tym exam jep nanti..

for me,chemistry is the killest subject..dan sampailah sebelom exam chemistry..ayat "when my life will begin again" just favours me..ALHAMDULILLAH, chemistry da berlalu..

and i get my life back!

ok,aku malas nak cerita pasal chemistry yang menyesakkan dada~tawakal~

ape lagi sekarang aku tga belaja solve rubik pyramid yang telah berjaye menyimpulkan segala urat otak aku..tahniah..sungguhlah,you yube mmg bukan guru yang baik..lau aku dapat solve pon, sebab kebetulan jep..-.-'..secare jujur,aku mmg ta pandai nak solve bende static yang berterabur macam nih..
ni yang aku tga solve kan skang

cool!

cooler!
solve rubic nih seronok tym kite tatau..bile da tau,bouhsan!

oh ye,utk pengetahuan..aku belom merdeka lagi..tapi layan movie berbakul2 lepak abes gaye cam bouhbo dan ouhdy(kucing jiran bawah) yang ta register utk exam..

-_________-

Saturday, 15 January 2011

CHAPTER 44-sedey

ape yang akan korang buat bile korang sedey gila sampai air mate tamo keluar?
kat dada ase da sebak gila, mcm nak pecah pon ada, menjerit, meraung(hiperbola)

ok,aku tengah ase mcm tuh..serius dada ase nak pecah..kawan aku kate, ngat pade DIA yang sedang menguji..ye,aku ngat..tapi,kadang2 sebagai manusia yang iman naik turun..aku rebel gak..

RASULULLAH cakap,kalau kite give up pade ALLAH, ALLAH pon give up ngan kite..so aku kene kuat!

walaupon ujian tuh pahit, sepahit makan sayur sawi ataupon pucuk betik..tapi ia jadik indah bile kite rase yang sebenarnye ALLAH sedang panggil kite utk dijadikan tempat meluahkan rase..ALLAH bersedia nak dengar segale yang kite nak luahkan ataupon yang ta mampu kite luahkan..ALLAH menyambut tangan kite yang menadah dan penuh mengharap dengan penuh kasih sayang..

*smile*

"setiap mendung, ta semestinye ade hujan..setiap hujan,ta semestinye bertemankan matahari..tapi,setiap matahari yang menemani hujan,pasti ade pelangi.."

maksudnye,kite akan dapat lihat rahmat sesuatu kejadian itu kalau kite yakin pada ALLAH yang DIA takkan aniayai hamba2nye dan DIA sebenarnye telah sediakan sesuatu yang lebey baik utk kite..dan orang yang kate ALLAH ta berlaku adil pade dirinye,pasti dy melihat setiap kehidupannye serba ta kena, ta seindah orang lain, selalu menyalahkan dan ta tenang..

macam hujan yang bertemankan ribut dan angin kencang..hasilnye selalunye ta sedap mate memandang..

so,kalau rase macam ujian tuh berat gila..chill okay..it is just because, HE misses US..

Wednesday, 12 January 2011

CHAPTER 43-disaster

ok..hari nih aku exam psychology..


dup dap dup dap jantung aku..dtg setengah jam lebey awal..bukan aku nak berlagak kat sini..tapi tahu tak selain jawab pekse,ape lagi yang mendebarkan aku?


aku tertinggal pencil box!!!


gila kan?bende penting mcm tuh aku ley tertinggal..ALHAMDULILLAH,mas ade bekas pensel extra..lau ta mmg confirm kene repeat paper..


datang setengah jam lebey awal tapi pencil box pon boley tertinggal..-.-'
esok kau pekse bio jangan nak buat hal lg eh yuhanes..


bukan tuh jep..tym pemeriksa nak amik slip pekse,aku tatau plak slip pekse atas meja tuh kene diisi..pemeriksa tuh suh aku isi so aku main amik jepla mane2 pen yang ade kat dalam pencil box mas tuh..sekali tuh,bile aku da start sain,rupenye pen tuh kaler oren!


aku da cuak..muke serba salah gila..da la muke pemeriksa tuh garang..ngatkan pemeriksa tuh nak marah..tapi pemeriksa tuh lepak jep ta cakap pape pon so aku terus jep la sambung sain dan tulis num i/c aku kat situ..bapak ta formal..


fuh~~


yuhanes,gaye macam ta pena exam jep..

Tuesday, 11 January 2011

CHAPTER 42-baru

setinggi2 kesyukuran diucapkan kepade ALLAH kerane masih memberi keizinan dan peluang utk bernafas lagi di dunia yang fana' ini..semoga setiap zarah yang bergerak dalam tubuh ini semuanya atas keredhaan dan kasih-sayangNYA yang ta bertepi..

ye,kesyukuran bukanlah sesuatu yang hanya diucapkan tym birthday atau tym tahun baru atau hanya baru mendapat nikmat atau mendapat ujian tanda kite redha diuji tapi setiap hari..dan selalunye paling common tym baru bangun dr tidur..dan kalau anda terlupa mengucapkan ALHAMDULILLAH utk hari ini,masih belum terlambat utk melafazkannye..=)

ok,aku da terase skema..aku nak santai2 jep malam nih ilangkan tension study yg ta nampak sgt mcm study..XD..entry kali nih yang bertarikh 11.01.11,aku nak tulis azam aku..ye,mungkin lagi seronok kalau dapat tulis azam tym 11.11.11..oh,mungkin tarikh tuh terlalu lambat..

dan mungkin korang akan kate

 "apsal lambat sgt tulis azam?"

atau 

"azam bukan lebey appropriate dibuat tym tahun baru hijrah ke?kate orang islam sejati?" 

atau

ok,aku da ta ley pk ape lagi possibilities yang ade..tapi ape yang pasti,sekarang nih baru aku terpikir ape azam aku..bacelah 11 azam tahun baru aku sempena tahun 2011 kalau rajin..

1.aku nak try happy sentiase..kurangkan moody dan senyum selalu.
2.aku nak try sayangkan semua orang yang aku kenal,insya ALLAH.
3.aku nak try hafaz hadis dan recall balik ayat alQURAN.
4.aku nak enjoy the arts of breaking sikit2 rules.
5.aku.
6.ta.
7.tahu.
8.nak.
9.tulis.
10.ape.
11.lagi.

haha..ok..short and cathode jep azam tahun nih..tamola bajet nak tulis banyak..aku bukanlah seorang yang patuh kepade peraturan yang dibuat sendiri..

bagus kalo kite gtau orang ape yang kite cita2kan sebab in case kalo kite terlupe,ade orang ngatkan..bukan nak berlagak kalo kite heboh kat org impian2 kite..tapi sebagai manusia yang pastinye kite akan lupa,ade manusia lain yang tolong ingatkan..kan?

Sunday, 9 January 2011

CHAPTER 41-siti

dear dun wanna be called siti,read this long entry..


*****************-------------------***************


epilog:dan aku ase,ni lah waktu sesuai..

name diberi-Siti Balqish binti Mutaza

mule2 aku kenal dy,aku panggil BALQISH..last2,aku ikot dak2 nih jep panggil BAL..mase aku mule2 buat blog,aku letak name samaran dy QISH..tapi dy kate dy ta suke(oh,sungguh gedik)then aku cakap


"aku pangil kau SITI jepla"


BAL kate "no..no..no..no"(rekaan semate2)


dy tamo gak..dy kate dy ta suke dipanggil SITI..pade aku ok la kan..ala2 mcm panggil siti nurhaliza..best ape XD..aku tanye la dy kenape ta suke dipanggil SITI?dy kate mmg dy ta suke..ok,fine..aku layan jep la kegedikan dy..huh..suatu hari tym berlepaking kat bilek dorang,ntah macam mane ak boleh keluarkan soalan,


"family kau panggil kau ape eh bal?"


dan dgn teragak2 dy nak jawab..mulenye dy tamo jawab..tapi aku pakse gak nak tahu..last2 dy surrender..dy cakap


"family ak panggil ak SITI"


huh?!!what the..


ati dah ase geram tibe2..perasaan marah meluap-luap dalam dada (hiperbola) ak nk panggil SITI ta ley..apekah..


cam ni la kawan..(>")


ok fine,maybe dy nk bezakan panggilan family dgn kwn kot..aku paham..XD


dan ade satu ari aku usya handphone dy..dgn izin dy ah beb..aku,kalo orang ta bg sentuh or bukak brg dy,aku ta buat..sebab aku ta suke orang wat cam tuh kat aku,so aku tamola wat cam tuh kat orang..bak kate entah sape,kalo kite nk orang respect kite,kite kenela respect orang tuh dulu kan?


ok,sambung..aku bukak kenalan dy..mak aih,bukan name orang jep yg ade dalam kenalan dy tuh,,iron..badak..bengkok dan ntah ape lagi ade dalam tuh..macam2..nasib baik tade concentrated sulphuric acid ke,jerung ke..lau tak,abeh aku..haih..budak2 zaman sekarang..


tapi..


ade gak bende yang aku suke pasal perempuan nih
first,dy SEMPOI..dy selalu pakai tshirt dgn selipar..sebab tuh mase tym aku nampak dy pakai kasut high heel dgn blous,aku terkejut tau..woa! mcm perempuan..ok,jgn marah..maksud aku,keperempuanan..dan ok,aku tadela keperempuan sgt cume tym tuh,first tym aku nmpak dy pakai cam tuh,tuh yang aku terkejut..


second,almari dy KEMAS GILA..mcm kat asrama tym inspection..serius,aku ta tipu..mmg aku salute gila la kat dy..


last but not least,paling aku suke gila bile tym muke dy tga BLURR..haha..cuumel jep..


dan hari nih,tarikh keramat bg dy..terima kasih kepade mak dy yang bersusah payah melahirkan seorang anak bername siti..


upps!


ok,dun wanna be called siti..


kehadapan bal,
seLaMaT haRi laHiR!!!
moga kau sentiase selamat di dunia dan di akhirat

O ALLAH,thanks for sending me this gurl..



info hangat: almari dun wanna be called siti da ta sekemas tym cm tga inspection bile kitorang sepahkan sume brg2 dy dan bawak lari cadar,selimut dan bantal dy keluar dr bilek ke aras bawah..sungguhlah penat bermain kejar2 dgn dy..laila mmg terbaik sebab sempat bentang cadar,bantal dan selimut dun wanna be called siti kat round about..hua..

pesanan dr penaja:bal,mintak maaf dr ujung sel rambut ke ujung sel keratin kat kaki kalau kau marah pasal entry nih..ngee..dan pasal rumble, serius! aku mmg ade ase kesian tym nak kenekan kau..tp tapela..setahun sekali..dan tahun depan,belum tentu kite dapat bilek dekat2 cam nih,kan?kan?aku mmg sengaje..better la drp baling durian kat kau kan? XD sayang kamu..=)

Saturday, 8 January 2011

CHAPTER 40-kekande

kepade dy yang terawalnye tua drp aku
kepade dy yang kegedikannye terlebey2 drp aku
kepade dy yang ketinggiannye lebey drp aku
kepade dy yang aku panggil kekande

SELAMAT HARI LAHIR

SELAMAT HARI TUA

SELAMAT
DAN SELAMAT
DAN SELAMAT XD

DIL2

muahhh!

bestkan kene sembur dgn bedak malam tadi?
dan tulah pertame kali aku rumble orang tym birthday dorang
time kasih kepade laila dan dun wanna be called siti yang bersame2 menjalankan agenda nakal2 cam nih
lepas nih aku nak try baling telur kat orang plak
dan hari nih,aku belajar ilmu baru
'paradox'
seronok bile belajar..walaupon entry blog tuh panjang,tapi worth bile bace
kalau korang ade mase,bacelah paRadoX 

bace tau!

Thursday, 6 January 2011

CHAPTER 39-kembali

oyeah..dengan izinnye,aku da sampai ke tempat yang paling dirindui..my uni,UNMC..Alhamdulillah..rindu banget..setelah hampir 3mgu ta menghadap komputer,mata aku terase berpinar2 pula..mcm ta biase plak menghadap bende berbentuk kotak kat depan mate nih..

dan aku pasti yang teramat byk blog list yang aku ta sempat nak bukak utk dibace..dgn fb yang ade 36noti tiba2! aku ta bukak fb pon ade 21orang yang nak add aku..ntah sape2..sorry kalo i tekan 'not now'..ta sempat nak mentaaruf anda melalui gambar2 dan info2 yang sedia ade..mutual friends kurang meyakinkan yang saya kenal anda..tape,ade tym after final exam nanti try usya balik..ok?

mcm2 cerita nak cerita..mcm2 bende nak kongsi tapi sekarang nih ta sempat..gpon chapter kali nih mmg buat khas utk entry kembali ke university of nottingham malaysia campus jep..>.<  kepade mereka yang disayangi,jage2 diri baik2..

KAKI SEMBANG

© BingKiSan
Maira Gall