Monday, 21 February 2011

CHAPTER 52-hobi baru

aku addicted pade sudoku..bile da start ase cam ta ley berhenti..bile berhenti tym ta siap lagi ase cam ta lena tidur(macam angau)dan bile dapat sume jawapan..gembiranye ta terkata..Alhamdulillah..

oyeah..

ta pernah try tapi macam best

cool

yang ni lah yang aku ade skang

complicated
kalau nak tahu sejarah sudoku sile pergi sini
sudoku bukan hanya best sebab mencabar,tapi asal usulnye pon ade kaitan nagn tokoh islam..

dengan rasminye aku umumkan hobi terbaru aku adela bermain sudoku~
sile like ^_^

Friday, 18 February 2011

CHAPTER 51-ruginya aku di sana

kamal el mekki-islamic video lecture under islamic society
aku bangkit dari pembaringan selepas mendengar tiupan yang pernah aku dengar semase aku hidup di dunia dulu..

aku berjalan di sebuah padang yang luas..tapi sangat sesak..sesak dengan semua manusia yang pernah wujud di dunia..di sana aku melihat ramai manusia dalam bermacam2 keadaannye..ade yang sangat cantik rupanye dan ade yang buruk lagi menakutkan..di situ..aku juga ternampak sebuat kawasan tinggi..di sane,ada ramai anak2 kecil yang putih bersih berlari2 mendapatkan ibu bapa mereka utk menolong mereka semase perhisaban..atau mungkin juge menuntut hak mereka yang mereka ta dapat di dunia..

aku belum berkahwin..make aku tidak mempunyai anak..dan aku juge ta pernah berzina..di dunia..aku buat sebanyak amal kebaikan yang aku mampu..aku solat lima waktu sehari semalam,aku tambah lagi dengan solat tahajjud dan solat sunat rawatib..ta cukup dengan itu,aku membace ayat alquran dan menghafaz semuanye..aku tunaikan zakat..haji ta payah cerita la..hampir setiap tahun aku buat..aku bersyukur kepade ALLAH yang memberikan rezeki yang melimpah ruah kepadaku..ye,aku juge rajin menderma yang bukannye sikit..make aku rase sangat bersedia utk menghadap ALLAH tatkala dipanggil namaku nanti..

di situ..aku menanti..entah berape tahun aku telah aku menanti..mungkin beribu tahun..atau beratus tahun..aku pon ta pasti..yang pasti aku terase sangat panas dengan matahari yang dekat sejengkal drpku..dan selama aku menanti,aku melihat lebih ramai manusia yang dihisab masuk ke nerake drp syurga..dan sampailah giliran aku pula utk di hisab..

dan buku amalanku diberi dr arah belakang..(al insyiqaq)

oh celaka!!!

aku fikir aku sudah cukup byk buat kebaikan di dunia..tapi semua itu hanyalah tipu daya syaitan semate (bidayatul hidayah)

aku solat lima waktu cukup tapi pade mase yang same aku juge mengumpat dan mengata manusia..
aku menderma kepade mereka yang susah tapi aku lupe utk menolong jiran2ku yang susah..
aku pergi haji dan umrah berkali2 sedangkan aku sepatotnye mambantu mereka yang ta mampu utk pergi haji..
aku membace alquran tapi sikit pon aku ta mengambil pengajaran drpnye..

dan mereka..mereka yang pernah berade di sekelilingku didunia..menuntut hak2 mereka yang sepatotnye aku berikan..lidahku kelu dan kaku pabila ditanye ALLAH yang yang maha adil..yang menjawab hanyalah anggota tubuhku..

aku takot..seluruh tubuhku menggigil..dan kemudian aku berjalan menuju titian sirat..aku nampak syurga yang indah luas terbentang di hadapan mata..dan di bawahnye adalah nerake yang sangat mengerikan..aku berlari2 menuju ke syurga..tapi entah kenape aku terase langkahku sangat lambat..dan entah bagaimana aku tersungkur dan terjatuh ke dalam api yang dulu aku ta ambil berat sangat akan panasnye dan baranye..

sebelum dihisab..aku melihat Rasulullah sibuk memberi syafaat kepade umnat baginda..aku dapat melihat kasih sayang baginda melalui pancaran cahaya dari wajahnya..betapa baginda sanggup meninggalkan syurga yang indah lagi penuh kenikmatan utk menolong ummatnya yang yang telah banyak melakukan dosa..

dan aku..hanya mampu melihat..alangkah bahagianye mereka yang rajin berselawat ke atas baginda dulu..


"Good deeds can't compensate the bad manner but GOOD MANNER can compensate bad deeds"

pesanan dari penaja:
itu hanyalah gambaran aku tentang padang mahsyar yang aku ta masukkan banyak lagi perkara lain..keadaannya taklah se ok itu dan tiada seorang manusia pon yang sempat nak pikir pasal orang lain sebab sibuk memikirkan perihal diri sendiri..it was just a story..

Sunday, 13 February 2011

CHAPTER 50- valentine dan amir

aku berjalan2 dengan mode perlahan di pusat beli-belah-dan-window-shopping sambil melihat orang sekeliling yang turut same2 berjalan..cume bezanye,ade yang seiring,belakang dan depan aku dan ade juge yang bertentang arah dengan aku..di situ,ade juge mereka yang sibuk mempromosikan barang2 mereka utk dijual..tak lupe juge kepade peniage2 yang duduk dengan muke bosan menunggu pelanggan datang memberinye duit..sedang sibuk melihat sekeliling,aku dikejutkan dengan aksi kanak2 kecil yang berlari-lari saling mengejar melepasi sisiku dan si ibu yang penat memanggil-manggil mereka agar kempbali ke sisinye..kasihan..

sedang berjalan,aku ternampak sebuah kedai aiskrim di hadapanku..lalu,aku pun menelan air liuh kerane kehausan..bukan..aku menelannye kerane terliur membayangkan kesedapan aiskrim tersebut..hari nih bukan bulan puase,make ta salah kalau nak makan depan orang ramai..make aku pon memandang seseorang yang dari tadi setia berjalan di sebelahku..oh ye,hari itu,aku tidak berseorangan..dan aku ta biase berseorangan sebenarnye..selalunye aku ditemani oleh beberape orang teman yang satu kepale dganku..orang alim selalu kate..sefikrah..cewah..tapi hari ini istimewa..istimewa kerane ditemani oleh seorang teman..teman yang rapat denganku dan selalu menjadi tempat aku meluahkan rasa di kala suka dan duka..aku selalu keluar dgan dy..sepatotnye tak lah menjadi sebuah date yang istimewa kan..tapi bezanye pade ketika itu ialah,aku dan dy adela sepasang kekasih..

gambar nih terlalu sweet
name dy amir(bukan name sebenar)..kitorang rapat sejak di sekolah menengah..apetah lagi bile kitorang masok ke universiti yang same..dy sangat baik dan penyayang dan memahami dan ta pernah give up support aku dan ta pernah bosan dengar setiap cerita aku walaupon kadang2 bosan..aku ta sedar akan kepentingan dy pade aku sampailah aku putus couple dengan seorang lelaki gila bernama hairi(bukan name sebenar juga)..hairi seorang yang bodoh utk dijadikan seorang teman hidup..memang akan jadi bodoh sape2 yang bercouple dengan dy..ok,aku tahu aku ta patot kutuk dy lebey2..even bercouple,aku masih lagi mempunyai akal fikiran yang waras bahawe sesunggunye berzina itu haram..ye,selepas melihat betape menderitanye melihat kak ngah di hospital menjalani rawatan selepas keguguran,make aku pasang niat itu stay away dr segale bende macam tuh..walaupon ade bende yang boleh mencegah drp hamil,tapi aku bukanlah bodoh utk bg tubuh mcm tuh jep pade lelaki..

aku kasihan melihat kak ngah dan abang lan yang kehilangan baby mereka..tapi mak aku dengan relax berkate, "tape,korang mude lagi..byk mase lagi nak beranak"..oh,sungguh cool mak aku..
 berbalik pade cerita aku berjalan2 tadi..ketika aku memandang amir,dy turut memandang aku..aku melemparkan senyuman penuh makne kepadenye.." nak aiskrim kan?" tekanye..aku hanya mengangguk penuh riang..antare byk sebab,sebab yang itulah buat aku makin sayang pade amir..dy paham setiap kemahuan aku..walaupon dy bukan seorang llk yang byk cakap..kadang2,dy paham aku dengan hanye memandang atau melihat perbuatan aku..oh,betape ironinye..

setelah membeli aiskrim,kitorang pon mengambil tempat duduk yang berdekatan..aku duduk dengan berhati-hati..mane tahu ade duit kat tepi2 kerusi tuh boleh kutip..ok,merapu..hari tuh,aku ta makan ais krim dengan tangan aku..tapi amir yang suap..oh,sungguh sweet..dan bile ade aiskrim yang comot,amir akan lap dengan tisu yang diberi..aku menjadi malu bile amir menatap wajahku ketika dy mengelap daguku yang comot..walaupon hari2 dy buat macam,still..aku rase malu jugak..

sambil melihat orang2 yang lalu lalang,termasuklah beberapa pasangan lelaki dan perempuan yang turut berjalan2 seperti kami yang mahu meraikan hari yang bertuah ini..tibe2,amir membawa aku kembali ke suatu mase lalu dengan ingatan dan bukannye dengan mesin mase..mase pada  ketika pade hari aku telah rasmi menjadi kekasihnye..hari tuh,adela hari special utk setiap pasangan kekasih dan hanya disambut setahun sekali..ye,aku yakin sume orang tahu itu..make aku dengan excitednye membeli dan membungkus hadiah cantik2 utk diberikan kepade amir..
sekadar hiasan

amir mase sekarang..hensem kan?
sepatotnye hari tuh menjadi part paling gembira tapi bertukar kepade suasana yang aku sendiri ta ley nak gambarkan..amir tolak pemberian aku..dy kate,ia ta sepatotnye jadik macam nih..aku rase bengang kerane dy tolak pemberian aku..tapi oleh sebab aku sayang pade dy,aku bertolak ansur utk mendengar penjelasannye..

HARI VALENTINE BUKAN HARI KITE,SAYANG..KITE MUSLIM DAN VALENTINE BUKAN..KITE ADE CARA UTK BERKASIHAN DAN MEREKA JUGA ADE CARA UTK BERKASIHAN..DAN UTK TUNJUKKAN RASE SAYANG ANTARE KITE BUKAN HANYA ADE PADE HARI INI,TAPI ADE BANYAK LAGI HARI2 LAIN..SAYA MINTAK MAAF SEBAB BUAT AWAK TERSINGGUNG SEBAB TOLAK PEMBERIAN AWAK..SAYA DENGAN SENANG HATI AKAN TERIMA PEMBERIAN AWAK KECUALI PADA HARI INI..

ye,pade mase itulah aku dan amir memulakan sebuah diskusi yang serius..sebuah diskusi yang aku sendiri ta pernah nak amik tahu..dan diskusi tuh banyak sedarkan aku betape jahilnye aku..oh ye,aku bukanlah minat utk bercerita tentang agame secare tibe2 macam tuh..sebelum tuh,aku ade kisah yang tersendiri yang akan diceritakan nanti..

pulang dari rumah pade hari tuh,aku yang masih lagi curious nak tahu pasal hari valentine mebuka laman sesawang dan cube mencari..ade banyak sumber yang menceritakan pasal valentine..walaupon ade sedikit fakta yang berbeza,tetapi secare teknikalnye,ia tetap same..seorang PENDETA dan CINTANYA

aku tersentak ketika amir tibe2 memegang tanganku..membawaku semule ke mase hadapan di mane aku sedang duduk2 bersame pasangan tercinta sambil makan aiskrim.."berangan ye.." aku hanya tersenyum dan membalas pegangan tangannye..aiskrim aku habiskan dan kami sambung kembali berjalan2..dan melihat anak2 muda yang berkasihan sempena hari tuh..semoga hati mereka terbuka utk menadah hidayah dr DIA yang maha pengampun..

to be continued(yang tatau bile)

Thursday, 10 February 2011

CHAPTER 49-25 tentang aku

aku bukak blog dy..dear dun wanna be called siti..kau memang gedik..lebey gedik dr aku..mengetag "25 things about me"..tapela,layan jepla..bukan selalu ley citer pasal diri kan?kalau citer tibe2 nanti orang kate aku bajet perasan ntah pape..kan?XD

25 things about me:

1.aku bukan type perempuan yang lemah lembut dan sopan lagi ayu

2.direct

3.suke bergurau dan buat lawak ntah pape

4.sayang sume kawan2 aku dan seronok kalau bole buat dorang happy

5.suke warne biru dan firuz

6.suke berfikir dan berangan(ta yah kutuk,suke ati akulah)

7.ta suke pembodek

8.suke kucing dan tidur dgan mereka

9.sangat mudah berase kasihan dan pemalu

10.teringin jadik ahli politik(woa)

11.amsterdam musim spring(bile nak pergi?)

12.suke bende tersusun

13.ego

14.skema walaupon aku cube utk jadik tak

15.ta suke orang yang manja(sorry)

16.suke buat bende mencabar(join seekers?macam tade bende lain nak buat)

17.suke berfalsafah(patotkah aku tukar course?)

18.suke dengar bunyi muzik lagi2 piano

19.kadang2 otai dan gune bahase otai

20.suke gila aiskrim coklat,makan coklat,wafel coklat,kek coklat..coklat..coklat..coklat

21.suke menyanyi

22.bile aku kecoh aku admire seseorang tuh maknenye aku TAK cintakan dy

23.suke makan ayam goreng

24.aku bangge jadik orang kampung dan orang jawa

25.suke bahase arab

ok,di sini aku nak tag-

1.crab,my love
2. fariz,my tour guide
3.ecah,my adek
4.kak qyla,tuan kepade gedebchik
5.mas,anak tunggal
6.hasibah,orang kampung sebelah
7.abang syafik,my senior

dan sesape yang rase nak buat,buat la..aku sudi bace..=)

Wednesday, 9 February 2011

CHAPTER 48-rahmat ALLAH

sebelom2 nih..pade suatu mase dahulu..pade ketika aku belom kenal dunia yang seluruhnye..ok,sekarang pon aku belom kenal habis kenal dunia yang seluruhnye..mase tuh,ape yang aku tahu..aku nak tahu semua bende yang berlaku kat sekeliling aku..nak tuntut ilmu banyak2..nak jadik lebey pandai drp semua orang(terpesong dr tujuan sebenar seorang hamba)

bukan utk bajet bile nak jadik pandai..aku cume ta ley terima kekalahan..aku mmg ta ske kalah..dalam apepon..berdebat,pelajaran,hidup,perhatian,tanggungjawab..tu semua..dan yang paling aku ta suke kalah,dalam ilmu..aku pantang betul kalau dengar ade orang lebey tahu something drp aku lagi2 bab agame..mmg aku carik orang tuh sapai lubang cacing (sah2 menipu)..dah tuh,bukan nak belajar dgan orang yang da pandai tuh,,tapi tetap gak nak belajar dgn cikgu..ego gila dgan kawan2..

tu kesah suatu mase dahulu..sebelom aku belajar betape seronoknye berkongsi sebenarnye..sebelom aku tahu,bestnye hidup beramai2..sebelom aku sedar,yang aku ta ley hdup sorang2 dalam dunia nih..tanpe mereka..aku takkan rase nak bersaing..takkan rase tercabar..takkan rase nak menang..lihat,betape berjasenye mereka dalam hidup aku..

terima kasih..

dan aku pernah terfikir,ape hukum seseorang tuh yang tahu byk ilmu tapi ta diamalkan..

dan aku terus tertanye2 sampailah suatu hari tuh..baru2 nih jep..aku terjumpe satu hadis..hadis nih hadis dhoif..hadis yang lemah tapi still boleh diterima lagi cume ta ley dijadikan hujah..hadis tuh berbunyi

"orang yang bertambah ilmunye tapi ta bertambah amalnye sesungguhnye dy jauh drp rahmat ALLAH"

scary?please don't freak out..

rahmat ALLAH lebih luas dan lebey besar drp dosa2 kite sebenarnye..
rahmat ALLAH yang membawa kite ke syurga..
rahmat ALLAH yang menyebabkan kebaikan berleluasa..

aku ta layak cakap pasal nih sebenarnye..sebab aku ade ilmu tapi ta semua aku amal..

tapi kan,kalaulah seseorang itu perlu menjadik sempurna sebelom dy boleh menyampaikan sesuatu ilmu atau dakwah,bile dakwah tuh akan berjalan?

sedangkan tiade manusia yang sempurna dalam dunia..yang ade,hanyalah manusia yang berusaha ke arah kesempurnaan..kesempurnaan yang tak akan dapat sampai bile2..kekurangan itu unik sebenarnye kan?

ok,aku tatau nak buat kesimpulan ape..korang pikirlah sendiri..just,amalkan ilmu yang kite dapat sekadar yang kite mampu..bak kate RASULULLAH,kalau kamu ta boley amalkan islam secare keseluruhannye,amalkanlah setakat yang kamu mampu..

avoid futur(peningkatan iman secare mendadak dan turunnye juge mendadak) dan istiqamahlah..insya ALLAH..

ok,ade tym,aku citer pasal futur pule..insya ALLAH

KAKI SEMBANG

© SURA HAMBA
Maira Gall