Wednesday, 30 March 2011

CHAPTER 67- asap

aku ta ingat bila

tapi tym tuh aku tengah jalan2 ngan kawan2 kat pekan yang berdekatan ngan kampung aku

tahun tuh femes ngan iklan TAK NAK MEROKOK

mase jalan2 banyak iklan tuh terpampang

kitorang same2 memandang iklan yang same


then, kawan aku cakap

"TENGOK ROKOK TUH..BENGKOK KOT..SAPE YANG NAK HISAP ROKOK BENGKOK"

haha..seriously never thought about that..kalau ikot logik betul gak..sape yang nak hisap rokok bengkok..

mungkin kerajaan patot jadik lebey kreatif utk rakyat mereka yang kreatif =)

to those who is a smoker


STOP KILLING ME,can ah?

Tuesday, 29 March 2011

CHAPTER 66- sakit

sihat tuh kite takkan pernah rase nak hargai bile kite tak rase betape sakitnye sakit..

4hari lepas boley la nak dikatakan hari yang menyeksakan bg aku

i got injured kat my leg..belah kanan kat bahagian tapak kaki, terseliuh + bengkak..

kaki aku terseliuh sebab main netball hari rabu tuh

first tournament lagi da terseliuh tapi aku bantai main sampai 3rd tournament sebab aku rase kaki aku ok lagi tym tuh

tapi malam tuh, memang terase la sakit gila kaki aku..

malam tuh aku lapar gila nak makan tapi ta larat nak masak mi segera..

senyap2 aku nangis tapi last2 terkantoi depan cikin jugak..malunyaaaaaaaaaaaaaaaa

esoknye, pagi2 lagi aku da balik kampung..

sakit memang sakit..mase nak solat subuh tuh menangis2 aku berjalan nak g bilik air..tapi aku pakse gak..

tym balik kampung tuh ta yah citer ah jauhnye perjalanan..

semua orang tengok aku yang jalan lambat gila dan terhinjut2..

lantaklah..yang penting aku nak sampai uma..

sampai jep uma petang tuh mak aku terus bawak g urut

lagila terseksa bile makcik tuh urut kuat gila kat bahagian yang sakit..

sabar jepla..

tapi memang bestla kat uma

dapat layanan first class

tapi tu lah

rase bersalah pulak kat mak ta dapat tolong sangat buat kerja uma

im sorry mak..



tapi mmg sakit nih mengajar aku betape pentingnye sihat

before2 nih aku ta penah la sakit seteruk tuh..

solat duduk, betape rindunye aku solat berdiri

jalan macam orang tempang, betape rindunya aku nak jalan macam biase

dan utk pertame kalinye aku pakai tongkat!

tula, dulu teringin sgt sebab nampak cam cool..tapi buat sakit tangan jep..

dan aku ley bayangkan orang2 yang kurang upaya, yang buta, yang pekak, yang bisu, yang hilang tangan, hilang kaki..aku ley paham perasaan dorang yang mahukan sebuah kehidupan yang normal..

terima kasih kepade kawan2 yang amik berat terutama laila

bersyukurlah dengan kesihatan yang kita dapat skang dan gunakan dengan baik sebab jangan menyesal kite tak dapat buat ape yang kite nak buat bile kite da sakit..

nota kaki: kaki masih lagi sakit jalan macam orang tempang..doakan aku sihat..=)

Wednesday, 23 March 2011

CHAPTER 65-emo

SASEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEERRRRRRRRRR

how much i hate you..

aku tahu sensitif..but WHO CARES!(evil laugh)

mase aku spm dulu

ade orang cakap

which is ofkos dalam ayat aku

"saser amik 9 subjek jep..kita 11..kita amik arab, dorang tak..sebab tuh ley dapat num satu"

sound like..


macam satu alasan yang ta logik utk ckp kekalahan kitorang kepade saser


tapi ALLAH lagi berkuase kan..


1, 2, 3, 4, atau 99 pon..susah ke senang..kalau ALLAH nak bg kejayaan..kita ta ley halang..


so, redha jep la ape yang terjadi


rezeki..who can even change that?


my fren said


"aku rase water supply kat SASER mengandungi pati kacang pistachio, sebab tu 16 orang skor straight A+, double Kisas tahun lepas tu

kacang pistachio adalah sejenis kacang yang nama tempatannya dipanggil 'kacang pandai' ."


sorry for dy punye sarcastic but i just like that..

uppss!

kite lebih cenderung memandang kelebihan orang lain dan melihat keburukan kita

which is selalu akan buat kita ta bersyukur dengan apa yang kite ade

tanpa sedar orang lain memandang kelebihan kite yang kite ta nampak dan memperbetulkan kelemahan mereka

dan kite cenderung juga melihat kelemahan orang dan riak dengan kelebihan kita

tapi kite lupe bahawe semua itu dr ALLAH

pandanglah kelemahan orang dengan penuh kesyukuran atas kelebihan yang dikurniakan dan jadikan kelebihan orang sbg pembakar semangat kite utklebih berjaya dr mereka

sebab tuh tiade yang sempurna di dunia sebab kita sepatutnya saling melengkapi

>.<

nota kaki : still ta puas hati ngan saser tapi tahniah.

CHAPTER 64-wonderful

dear,

you can cry as much as you want

and i feel like wanna hug you

but it seems awkward to do

dear,

when i am not there by your side

is doesn't mean that i don't care

it feels like a looser

when i only can watch you crying

while when you are happy

we laugh together

dear,

please

be strong

as the thing happen

is not the worst thing to face

not the worst thing you have

take it

as a lesson chapter in your life

may you find the next chapter

is more wonderful

that what you have ever thought

Tuesday, 22 March 2011

CHAPTER 63-berat

ujian



semakin nak dekat pada DIA

semakin byk halanganNYA

bile jauh

DIA tarik kita kembali dekat disisinya

berat ujian tuh hanya individu tuh yang tahu

kadang2 kita rase ta adil diuji begini

kenape kita mesti kehilangan sesuatu yang kita sayang

padahal orang lain happy dengan kehidupan mereka?

kenape orang lain dapat lebih tapi kita dapat cukup2 jep?

kenape kita usaha lebih tapi dapat hasil yang sikit

tapi orang lain lepak semedang dapat hasil banyak?

kenape?

kenape?



hakikatnya, kita tade hak nak mempersoalkan ALLAH kenape

sebab DIA tuhan dan kita hanyalah hamba

pernah suatu hari di hari perhitungan

ada beberapa orang yang dihisab di hadapan ALLAH

mereka adalah orang yang hidup lama selepas kewafatan nabi Isa dan sebelum kelahiran Rasulullah

bila dihisab dorang dapat balasan neraka

maka mereka ta puas hati

dorang cakap

kebenaran (islam) ta sampai pada dorang

maka ta adil kalau dorang dimasukkan neraka

maka ALLAH berkata

"Andai aku utuskan seorang nabi dan dia mengajak kamu kepada kebenaran, apakah kamu akan ikut?"

besungguh-sungguh mereka jawab

"ya, kami akan ikut."

maka ALLAH ingin uji mereka

lalu ALLAH pun utuskan malaikat (atau seorang nabi)cakap kat dorang supaya masuk neraka

maka mereka pun pergi

ada sebahagian teruskan kebenaran

sebahagian lagi berhenti dan tanya kat ALLAH

"kenapa?"

kenapa dorang kene masuk neraka juga?

seandainya mereka meneruskan langkah

pasti ALLAH akan panggil mereka utk masuk syurga

tetapi sebahagian mereka bertanya "kenapa?"

padahal mereka ta berhak mempersoalkan pencipta mereka

maka mereka masuk ke dalam neraka


ujian
paling berat bila

kita kene tinggalkan sesuatu yang kita sayang

sesuatu yang kita rasa macam ta lengkap hidup kalau ia tiada

sesuatu yang jadik pembakar semangat kita

tapi rupanya perkara tuh ALLAH larang

berat nak tinggal
tiada sape cakap ringan

"barangsiapa yang meninggalkan keinginannya pada jalan yang haram, maka ALLAH akan penuhi keinginannya pada jalan yang halal"

sesunggunya ujian itu hanyalah tanda kasih sayang ALLAH kepada kita

tanpa sedar, ALLAH nak mengajar kite sesuatu drp situ

cuma kita ta nampak tym tuh





 Allah berfirman kepada malaikatnya " pergilah kepada hambaku, lalu timpakanlah bermacam2 ujian kepadanya kerana kau mahu mendengar suaranya" (hadis riwayat Tabrani yang bersumber dr Umamah R.A)

ta payah panjang2 explaination..

bace satu rangkap hadis nih da membuatkan kita rasa..

"oh, betape sweetnye.."

an-nasyrah:

"sesungguhnya setiap kesusahan ada kesenangan"

"maka sesunggunya setiap kesusahan ada kesenangan"
ALLAH

janjiNYA pasti

kasih sayangNYA ta bertepi

nota kaki : berat nak tinggalkan lagu2 tuh sume..berat nak tinggalkan perkara dunia yang kita sayang..tapi kalau harga utk dapatkan cinta ALLAH kene tinggalkan sume bende tuh..

insya ALLAH, aku sanggup..

Sunday, 20 March 2011

CHAPTERR 62 - nilai sampah

satu hari cukup utk mengajar aku sesuatu yang paling berharga..

last week, aku join recycling maniac bersama laila..bende nih sempena minggu greenweek oleh UNMC nature club..dalam mase satu hari kitorang kutip botol2, tin aluminium, kertas dan kotak..

mmg lawak bile ngat balik macam mane kitorang amik sume barang2 recycle gaye macam spy..sebab malu nk amik depan orang..tapi last2..kitorang main amik jep lantaklah ape orang lain pikir..

bile nak kutip barang2 recycle tuh, baru aku tahu ape perasaan orang yang kutip barang2 tuh..malu dan gembira bile nampak barang tuh sgt banyak..kalau la aku orang miskin, dan aku cume mampu kutip barang2 recycle jep, mmg bahagia kot nampak barang yang bole direcycle sgt banyak..

excited kot aku ngan laila buat kerje nih..

sampai hampir pukol 2 pagi lebey kot kitorang mengutip dan memijak2 botol2 dan tin aluminium tuh kat student association(sa)..

tutorial math yang baru separuh jalan dan exam chemistry lusanye kitorang tolak tepi kerana nk join recycling maniac nih..

dan esoknye, bile tibe mase nak hantar barang2 tuh, kitorang punye sedey bile barang recycle kitorang direject..sebabnye, dorang nk sume barang2 tuh bersih dan tidak dipijak..

sedey gilaaaaaaaaaaaaaaaa! (hiperbola)

tapi nk buat macam mane..redha jep la..ye,susah nk ikhlas tym tuh..susah rasenye nk hadapi ujian ALLAH tym tuh..yela,berpenat2 sampai pagi tapi orang tamo terima barang kite..cubalah bayangkan betape sadisnye..

walaupon dorang reject, tapi kitorang bg jep kat dorang..halal lah

"sesungguhnya ALLAH memberi nikmat kepade sesorang itu, kemudian dicabut nikmat dan digantinya dengan sabar. sesungguhnya apa yang diganti itu lebih baik drp ape yang dicabut"

kat recycling maniac tuh aku belajar

1. ape rasenye jadik seorang pengutip sampah
2. ape rasenye bile rezeki ade byk kat depan mate
3. ape rasenye, bile rezeki yang byk tuh bukan milik kite
4. dan paling penting, aku belajar utk menghargai ape yang orang lain beri..walaupun ianye buruk pade pandangan kite, tapi kite tatau kisah disebaliknye..dan aku paham perasaan apabila bende yang kite nk bg tuh direject orang..

utk berlatih ikhlas tuh sgt susah..sebab ikhlas membuatkan semua amalan kite dipandang ALLAH..bende yang sgt baik selalunye sgt susah dicapai..tapi kite takkan rase menyesal bile kite dah pernah cuba berusaha utk itu..


setinggi langit penghargaan kepade :

1. dil2 dan athirah yang tolong angkatkan barang2 recycle yang byk gila tuh ke sa (p/s :tirah, sapu losyen byk2 eh)
2. kak athirah, kak amalina terutamanya, wei jean, dil2, dun wanna be called siti, yang turut menyumbang barang recycle..
3. pakcik kat sa yang menyumbangkan sehelai beg plastik hitam yang besar
4. dan sume yang terlibat kat belakang pentas >.< ..time kasih byk2

laila:jom kumpul utk taon depan lak >.<

gambar2 di bawah utk tatapan bersama











dan nih manisan yang brother kat arabian corner bagi kitorang..sweet..

Thursday, 17 March 2011

CHAPTER 61- goodbye

lagu yang macam hiperbola but i just like it :)

kalau bole mmg hati nak jaga perasaan semua orang..

kalau bole tamo ade orang pon yang kecik ati ngan kite..

kalau bole nak sume orang sayang kite..

kalau bole tamo ade orang yang bersangke buruk ngan kite..

kalau bole itu..kalau bole ini..

yeah, ta baik cakap kalau bole nih..

tapi hakikatnye..

macam mane kite punye baik atau sayang pun..

kite takkan dapat puaskan hati semua orang..

Tuesday, 15 March 2011

CHAPTER 60-end

u are too nice to be hurt


some things are too painful to be spilled


this thing is too complicated to be solved


and i am too stupid to understand


friends come and go

but memories remain


nothing is the same


everything is change


you are who you are


and i am who i am


we are different


to complete each another


if both perfect


there is no needy of being together


i love you


as who you are

for those things I've made u hurt


for those saying that made u suffocate


for those reasons that are unacceptable


for those acts that made u angry


forgive me


as i am just a human

and i forgive u


as u are a human too


for everything u have started


and now u end it


nothing is the same


everything is change

for things u have done for me


no words i can say except thank you


for love u give me


no words i can say except thank you

for time u have spent for me


no words i can say except thank you

nothing is the same


everything is change

go


go now

to the place that u belong with


before u see me crying like a kid

no one will love us


as the same as we love them

and maybe

part of loving

is learning to let go

Saturday, 12 March 2011

CHAPTER 59-please dont

jangan buat aku sayang


sebab bila diluka


aku ta pandai benci orang yang aku sayang(torture)


sekian~

Friday, 11 March 2011

CHAPTER 58-DIA

kalau menyebarkan islam itu semudah memetik jari, satu dunia nih da islam dah..mungkin kiamat dah berlaku pun..

kalau tugas seorang daie itu semudah mengajak orang pergi makan-makan apabila dibelanja, rasanya daie yang ada kat dunia ni goyang kaki lah kerjanya..

kalau kat dunia ni kebenaran senang sangat nak mengatasi kebatilan, memang bukan hidup lah namanya..

tade cabaran
tade dugaan
tade halangan
ta teruji kesabaran
ta teruji kesetiaan dengan tuhan
ta bertambah ilmu pengetahuan
ta maju kehidupan

senang cerita..buhsan hidup macam nih..

ada sebab kenapa ALLAH menciptakan manusia..ada sebab kenapa manusia yang dibagi tanggungjawab seberat ni (untuk memakmurkan bumi dan menjadi hamba ALLAH)..ada sebab kenapa manusia adalah ciptaan terbaik..sampai para malaikat kagum dengan nabi Adam..

sebab yang sukar untuk dimengertikan kenapa kita begitu istimewa..sebab yang ta terjangkau oleh fikiran kita yang terbatas..

takkan kita dapat tahu apa itu erti manis kalau kita ta pernah merasa pahit..
takkan kita tahu apa itu erti tawar kalau ta pernah merasa masin..
takkan kita tahu akan perasaan gembira kalau kita ta pernah mengalirkan air mata..

bukalah mata..bukalah minda..lihatlah apa yang ada di sekeliling dan di dalam diri kita sendiri..kat situ ada jawapan bahawa setiap perkara walau betapa susah pun dalam hidup kita, ada kasih sayangnya..

Thursday, 10 March 2011

CHAPTER 57-birthday parti

well, actually tade birthday parti yang dirancang..
it just happen

huh?

kesahnye cam nih, hari isnin tuh kitorang puase..malam sebelum tuh aku ajak kak qyla puase esok dan dan bawak kitorang dinner kat ayam penyet yang sedap lagi menjilat jari..kak qyla bersetuju..

kitorang lagi happy bile tym nak pergi dinner anak pakcik hasanuddin join sekaki ngan keta sendiri..ta perlulah kitorang berenam (kak qyla[driver], mas, laila, dil2, aku dan dun wanna be called siti atau lebih best dipanggil SITI BA(hua3)) berhimpit2 dalam kenari merah milik kak qyla..

sejibik!
aku ngan dil2 naik myvi anak pakcik hasanuddin yang bercermin gelap..yang lain naik kak qyla..

sampai kak sane kitorang order makanan macam biase..sume mintak set A (ayam+nasi+air teh limau ais)..harga..rm8..pade aku worth la sebab SEDAP GILA..sedap sebab ayam dy lembut dan ade SAMBAL BELACAN..pesen orang jawe mmg macam nih..kat uma, bile aku balik ayah aku kene beli cili hari2 walaupon mak ayah aku ade tanam banyak pokok cili..mane taknye,hari2 petik sampai cili tuh ta sempat nak berbunga..-.-'

bile aku petik cili mak aku kate "kober cili mak"..kober tuh dalam bahase jawa..aku ase maksudnye abeh la kot..aku malas nak tanye mak aku ataupon nenek aku sebab masing2 pesen malas nak explen dalam bahase melayu..contohnye

"kober tuh ape mak?"
"KOBER TUH KOBER LA"
-.-"

fine"ing"

berbalik pade ayam penyet tadi..selepas order,aku terase nak membeli burger (pesen orang tamak)..dil2 join sekaki..siti ba 50-50nak beli atau taknak..walaupon telah dilarang oleh laila akhirnye siti ba buat keputusan utk beli..semase membeli burger, aku tengok la kedai cake secret recipe yang berdekatan..mmg mengiurkan sebab da lame gila ta makan kek..=( tapi ta jadik beli sebab kek tuh mahal..tapela..balik uma suh jiran sebelah buatkan..hua3..

then, ayam penyet yang  di order telah tibe bla3..bla3..bla3..

malas citer panjang2..nih sume pengaruh dil2..sile jgn salahkan aku..
lepas makan tibe2 laila kate nak pinjam phone..aku pong bukak beg dan WHOA..ad kek secret recipe!

"happy birthday to you yu"

malas nak citer panjang..so,layan jep la gambar2 yang sempat disnap..

yummy!

dil2 bagi ucapan pendahuluan..anak pakcik hasanuddin dan siti ba khusyuk mendengar..sedangkan yang lain.......
haih..bile lah nak abeh ucapan nih
upacara memotong kek..siti ba kate nampak gedik..well..
laila "weh bagi al aku sket"


sesi suap menyuap..

sesi suap diri sendiri..


ade byk gambar actually tapi ase macam ta sesuai publish kat sini..

time kasih kepade kak qyla dan mas sebab sudi belikan kek dan kawan2 yang same2 meraikannye (skemanye)

ALHAMDULILLAH

Sunday, 6 March 2011

CHAPTER 56-happy birthday yu

yeah

umo aku da 19 hari nih

or actually da 19 tahun kalau ikot bulan islam

selamat hari lahir kepade diri sendiri

sedap nye kek!

tape..nanti nak ngepau mak bile balik uma

suke gila tengok notification kat fb yang BYK GILA!

hah,jakun plak..

bukan selalu kan..

dear mak,
terima kasih kerane melahirkan adik 19tahun yang lalu
terima kasih kerane sudi bersusah payah utk adik
terima kasih atas tunjuk ajar yang mak berikan pade adik
terima kasih atas nasihat yang mak berikan
walaupon adik ta selalu ikot
terima kasih atas kasih sayang yang mak curahkan
terima kasih sebab sudi jadik kawan adik
terima kasih sebab puji adik cantik walaupon adik sebenarnye tak
terima kasih sebab masak sedap2 utk adik
lagi2 nasi ayam dan tom yam mak..mmg sedap..
terima kasih sebab sudi upgradekan sambal tumis mak yang adik selalu komen..ngeh3
terima kasih sebab sudi gadai cincin emas utk adik masuk universiti
terima kasih utk segala yang mak bagi pade adik

maafkan adik atas setiap salah yang adik buat
adik mintak maaf sebab pernah kecewakan mak

tade hadiah yang lebih berharga utk mak terima selain syurga

mak
adik ta mampu nk tulis lagi sebab air mate nak keluar nih

jgn lupe adiah utk adik bile adik balik uma nanti
ngan kek coklat sekali
ngeh3

utk mak..i love you mak..

Tuesday, 1 March 2011

CHAPTER 55-why y so hard?

ade satu game..
tulis word yang start ngan initial huruf name anda..
ta boley ulang name anda dalam girl or boy name question..
ta ley ulang word yang da buat tuh due kali atau banyak kali..
selamat mencuba!!!

susah gila..
pade aku la sebab huruf aku start ngan "y"!

What is your name:
Yuhanes binti Jainuri

A four letter word:
yang (yang lawan kepade yin tuh)..ni jep yang ley terpikir >.<

A boy's name:
yusri..name nih nampak hensem kan?

A girl's name:
yusra

An occupation:
yoyo seller (cadangan dil2..haha..merapu)

Something you'll wear:
yang simple2..dan mungkin bergaya..haha

A type of food:
yong tou fu!!!

Something found in the bathroom:
yeast..sejenis bakteria

A place:
York yang New..haha

A reason for being late:
y i don't hear the alarm sound?huh?

Something u'd shout:
yeah!!!

Something you drink:
yang mahal2..haha..no la..bajet jep

A musical group:
y adela band yang belum ditubuhkan lagi..ok,merepek..

An animal:
yuuuuuuuuuuuuuuu..(sesiape yang tatau yu adela sejenis ikan..harap maklum..haha)

A type of car:
younique (rekaan semate2..mungkin akan ade keta jenis nih tym anak cucu kite..heh)

A type of fruit:
yy (recerssive trait..haha..aku tatau buah ape start huruf y)

and i'm passing this to :
sesiape yang rase sanggup perah otak utk buat..

CHAPTER 54-bile singa2 menari

15 feb 2011..
adela tarikh yang bersejarah dalam idop aku..

cewah,bajet gila bersejarah..
boleh la bersejarah sebab tuh first tym aku tengok lion dance depan mate!!!
(jakun)

ta kesahlah..
sebab bende tuh da lame jadik impian aku
huhu..

ok,malas nak citer panjang..layanlah gambar kat bawah nih..
nak upload video internet ngah lembab or lembap (ape beza? entah)

sempat snap tym nak lepak kat kelas pharm kejap sementara tgu lion dance start

pemain alat muzik

intro..bagi salam hormat

they are talking to each another...kot

the yellow one said "hey,wait for me!"

gedik..aku ase nih singa betina..woa

 get ready to jump

  

yang white ckp ngan yang yellow "hey,meh la joing"











nota kaki : hari tuh sangat panas membahang maka aku dan dil2 berteduh di bawah sepohon pokok yang rendang..

chapter 53-plagiarism

well,basically..this is not a writing academic english class..


or study skills class..


to teach people what plagiarism is..


so,what plagiarism is?

and yes,i will not teach how to make references,citation or whatsoever coz i know u all already knew it and learnt somewhere in class where it made you felt dizzy or said "what?" for many type of referenc..(take a breath) from other university that we can refer too..fuh..


sorry for my broken english..


as long as you understand ok la..

then, i would like to ask you..

in malay of course..

ape perasaan korang bile korang buat sesuatu ayat nih ditujukn kepade orang tertentu tapi ade orang yang suka suki plagiar ayat korang then paste it on twitter or fb and orang yang kau tujukan ucap terima kasih kat orang yang plagiar tuh?

kalau korang tade pengalaman,just bayangkan korang pernah disabotaj sebegitu rupa..

curi curi
sedih dan geram gila kan?

tuh ape yang aku rase..

ye,aku geram gilaaaaaaa

(hiperbola)
hey kau pikachufairy,


suka suki jep nak plagiar ayat aku huh..
bagai mata kerbau yang mendapat name walaupon tuh ayam punye telur..
bagai heboh name sapi padahal tuh lembu punye susu..
bagai..err..ape2 jep la yang same waktu dengannye..


hey pikachu fairy,

say no to











i hate those plagiarism you made..


and i mean it..

ok..

kat bawah nih hanyalah iklan semate-mate..

masalah -.-'

err
nota kaki: mamat tuh bukan tahu pong link blog aku..kepade sape2 yang bace..sile amik pengajaran yep..

KAKI SEMBANG

© BingKiSan
Maira Gall