Sunday, 20 March 2011

CHAPTERR 62 - nilai sampah

satu hari cukup utk mengajar aku sesuatu yang paling berharga..

last week, aku join recycling maniac bersama laila..bende nih sempena minggu greenweek oleh UNMC nature club..dalam mase satu hari kitorang kutip botol2, tin aluminium, kertas dan kotak..

mmg lawak bile ngat balik macam mane kitorang amik sume barang2 recycle gaye macam spy..sebab malu nk amik depan orang..tapi last2..kitorang main amik jep lantaklah ape orang lain pikir..

bile nak kutip barang2 recycle tuh, baru aku tahu ape perasaan orang yang kutip barang2 tuh..malu dan gembira bile nampak barang tuh sgt banyak..kalau la aku orang miskin, dan aku cume mampu kutip barang2 recycle jep, mmg bahagia kot nampak barang yang bole direcycle sgt banyak..

excited kot aku ngan laila buat kerje nih..

sampai hampir pukol 2 pagi lebey kot kitorang mengutip dan memijak2 botol2 dan tin aluminium tuh kat student association(sa)..

tutorial math yang baru separuh jalan dan exam chemistry lusanye kitorang tolak tepi kerana nk join recycling maniac nih..

dan esoknye, bile tibe mase nak hantar barang2 tuh, kitorang punye sedey bile barang recycle kitorang direject..sebabnye, dorang nk sume barang2 tuh bersih dan tidak dipijak..

sedey gilaaaaaaaaaaaaaaaa! (hiperbola)

tapi nk buat macam mane..redha jep la..ye,susah nk ikhlas tym tuh..susah rasenye nk hadapi ujian ALLAH tym tuh..yela,berpenat2 sampai pagi tapi orang tamo terima barang kite..cubalah bayangkan betape sadisnye..

walaupon dorang reject, tapi kitorang bg jep kat dorang..halal lah

"sesungguhnya ALLAH memberi nikmat kepade sesorang itu, kemudian dicabut nikmat dan digantinya dengan sabar. sesungguhnya apa yang diganti itu lebih baik drp ape yang dicabut"

kat recycling maniac tuh aku belajar

1. ape rasenye jadik seorang pengutip sampah
2. ape rasenye bile rezeki ade byk kat depan mate
3. ape rasenye, bile rezeki yang byk tuh bukan milik kite
4. dan paling penting, aku belajar utk menghargai ape yang orang lain beri..walaupun ianye buruk pade pandangan kite, tapi kite tatau kisah disebaliknye..dan aku paham perasaan apabila bende yang kite nk bg tuh direject orang..

utk berlatih ikhlas tuh sgt susah..sebab ikhlas membuatkan semua amalan kite dipandang ALLAH..bende yang sgt baik selalunye sgt susah dicapai..tapi kite takkan rase menyesal bile kite dah pernah cuba berusaha utk itu..


setinggi langit penghargaan kepade :

1. dil2 dan athirah yang tolong angkatkan barang2 recycle yang byk gila tuh ke sa (p/s :tirah, sapu losyen byk2 eh)
2. kak athirah, kak amalina terutamanya, wei jean, dil2, dun wanna be called siti, yang turut menyumbang barang recycle..
3. pakcik kat sa yang menyumbangkan sehelai beg plastik hitam yang besar
4. dan sume yang terlibat kat belakang pentas >.< ..time kasih byk2

laila:jom kumpul utk taon depan lak >.<

gambar2 di bawah utk tatapan bersama











dan nih manisan yang brother kat arabian corner bagi kitorang..sweet..

KAKI SEMBANG

© CERITERA ET CETERA
Maira Gall