Tuesday, 19 April 2011

CHAPTER 72 - nak balik

toooooooooooooooooooo much to say but i want to conclude in one word

i miss her


 and her


and her


and her


and her


and him
accompany me each night :)


and them all the noughties!


esok nak balik yeay!
jumpe lagi u all..take care
semoga sentiase dirahmati ALLAH

love,
yu

Monday, 18 April 2011

CHAPTER 71 - mari belajar hadis

"sabar itu umpama mentari" (muntafaqu ilaih)

cube kite bezakan pandangan kite melihat orang yang sabar dengan orang yang yang asyik merungut jep..

kite pasti akan rase tenang melihat melihat orang yang sabar..tapi bile kite melihat mereka yang asyik merungut, pasti kite juge merase geram mendengar rungutan mereka sekaligus buat kite menjadi tidak sabar..

kan? ke aku sorang jep rase cam tuh?

well, sebenarnye aku tamo proceed pasal sabar nih tapi aku nak citer pasal hadis..

sile refer pade hadis kat atas, bile hadis di belakangnye ditulis periwayatannya adela  "muntafaqu ilaih", itu bermakne hadis tuh sangat sohih..kalau ta silap aku, hadis "muntafaqu ilaih" nih diriwayatkan oleh bukhari dan muslim..

mane2 hadis yang diriwayatkan oleh bukhari dan muslim atau bukhari atau muslim adalah hadis sohih..hadis yang sohih bermaksud, amalan dalam hadis tersebut bole di amalkan dan hadis tersebut bole dijadikan hujah dalam perdebatan,serta bole menjadi kufur sekiranya kita menolak hadis tersebut..hadis sohih adela hadis bertaraf pertame..

bagaimana kita tahu hadis yang diriwayatkan oleh bukhari dan muslim adela hadis sohih?

dalam dunia islam, kite ade 6 sunan atau dikenali sebagai sunan sittah..sunan2 ini adelah sebuah buku yang mencatatkan hadis2 yang diriwayatkan oleh para sahabat..sunan ini dipanggil sunan sittah sebab kite ade 6 periwayat hadis terkenal :

1. sohih bukhari
2. sohih muslim
3. sunan ibnu majjah
4. sunan at tirmizi
5. sunan abu daud
6. sunan an nasaie

bukhari dan muslim hanya meletakkan hadis2 yang sohih di dalam buku2 mereka..sebab tuh mane2 hadis yang kite nampak periwatannye adalah mereka berdua atau salah seorang antara mereka, automatically kite akan tahu bahawa hadis tersebut adalah hadis sohih..manakala 4 sunan yang lain, mereka ade meletakkan hadis hadis hassan (baik), hadis doif (lemah), dan hadis maudu' (palsu) ke dalam buku mereka..

sunan yang ade mengandungi hadis maudu' (palsu) adelah sunan ibnu majjah..aku ta pasti sunan yang lagi 3 ade ke tak..ibnu majjah meletakkan hadis maudu' dalan sunan beliau supaya umat islam dapat membezakan hadis yang palsu dan hadis yang benar..

hadis hasan (baik) adela hadis bertaraf kedue dan hadis doif (lemah) adela hadis bertaraf ketiga..kedue2 hadis nih bole diamalkan, tetapi tidak bole dijadikan hujah dalam perdebatan..tetapi utk hadis doif (lemah), ade beberape pendapat utk mengamalkannye..

pendapat pertama-  tidak bole diamalkan secara mutlak..(aku ta pasti maksud dy ape tapi kalau ta silap aku, ta ley jadikan ianya sebagai amalan utama)

pendapat kedua -bole beramal sekiranya amalan tersebut tidak ditulis dalam hadis sohih atau hadis hasan

pendapat ketiga - bole beramal sekiranye tidak melibatkan hukum hakam seperti yang telah disebutkan syarat2nye..maksudnye, kite bole nak amalkan sekiranye ianye adalah amalan biase tetapi tidak bole diamalkan sekiranye ianya melibatkan aqidah dan hukum hakam seperti hukum haji, hukum zina dan sebagainye..(pendapat jumhur ulama')

hadis merupakan suatu pelajaran yang panjang dan byk khilafnye..hope entry nih bg korang panduan cane nak amalkan hadis.. so, lepas nih, kalau korang nak cari hadis sohih utk dijadikan hujah atau nak diamalkan, just tengok periwayat dy sape..

kirenye aku salah sile betulkan..any ques, please feel free to ask.. =)

Friday, 15 April 2011

CHAPTER 70 - CIMB clicks' joke

aku patut buat essay psychology skang tapi ase otak macam ta larat nak pikir isi lagi . lepas buat 913 patah perkataan, make aku buat keputusan utk tulis belog . (macam riak nak tulis bape patah perkataan kat sini) .

just nak tell a joke . berlaku tym buka dengan dil2 kat sa(tempat makan) tadi . actually dil2 yang buat that joke . we talked about CIMB clicks on that tym . aku baru teringat yang minah tuh ade suh aku ajar cane nak transfer duit pakai CIMB clicks tuh .

dil2 - "aku da daftar CIMB clicks (sambil mengedip2kan mate)"

aku - "oh ye, kau nak aku ajar ke?" (tade perasaan)

dil2 - "wahai yuhanes yang bijak lagi bijak , tidak mengapalah . abg ipar aku da ajar . komputer2 cam nih is his thingy ."

aku - " well . hurm, kalau macam tuh okla "

dil2 - "abang ipar aku kerje business online . dy memang expert la keje2 tranfer duit online nih ."

aku - (monolog dalaman)aku ta tanya pon.

dil2 - "dy ngan syarikat nih . ape eh perkataan tuh? combined  ? eh bukan .

aku -  -.-'" (sambil menyuap nasi fatani ayam)

dil2 - rakan setia ? eh, ape eh ?

aku -  -.-"'" (sambil menggigit sudu) ape minah nih nak cakap sebenarnye (sekali lagi monolog dalaman)

dil2 - "berkongsi rapat . eh, apsal macam pelik"

aku -  -.-""""(sudu plastik patah)  "kau nak cakap perkataan rakan kongsi ke?"

dil2 - "ha! tulah "

hahahahaha

gila susah nak cari perkataan rakan kongsi . budak sekola menengah pon tahu kot .

kalau korang ta gelak , sorry , aku mmg ta pandai buat jokes kat belog . sometym u need to experienced it by yourselves . berdoala moga ade kawan kau yang ta dapat cari sesuatu perkataan then dy merapu2 ngan perkataan lain .heh

Thursday, 14 April 2011

CHAPTER 69 - tazkiyah ( heart serene)

studies in tazkiyah (penyucian) - a HEART SERENE


it was a double degree weekend program under almaghrib. was held at University Malaya on 1 2 3 and 9 10 April . seriously a great program that made me experience a lot of things especially about my heart and my soul and my greatest enemy aka syaitan..


but, it was more than that actually..meeting new friends from different range of ages and status , they are seriously amused me with their desires to clean themselves from sins, gain knowledge, their kindness and their iman towards ALLAH..and yes, the cute little babies there made me felt sangat geram..but i shy to hold them..if my adik is here, da lame i cubit2 dy .


and this sheikh , sheikh riad ourzazi , i never meet someone like him . gives every lectures with his tears rolling down because of his fear of ALLAH . he is really energetic and funny . may ALLAH bless him always . (already miss him)


this heart serene program is not free . it fee cost rm350 . sound materialistic . is it? hear my story


i first heard about this program from laila . on that tym , i was at home , remember about my leg that was terseliuh during netball game and sampai sekarang still bengkak lagi? yeah, because of that .(mane taknye nak baik kalo asyik berjalan jep keje) i seriously damnly wanna go to , but when i heard the price is rm350 , i felt so sad . i dun have enough money . yes , my elaun is rm430 , minus rm350 , rm 80 for a month? gilaaaa . nak mintak mak ayah , think like unpatutable . my dad is not a cop duit worker and my mom , upah jahit baju bape la sangat (except during eid day , haha) . 

few days before the heart serene program started , sheikh riad came to our uni to give talk about before i say - i do . basically about marriage and that was first tym i met him and fall in love with his way in giving talk . therefore , the desire to go to the heart serene program became bigger and bigger and my sadness became more deeper and deeper because i can't go . isk .

i called my mom and asked her about this . she said " mak tade duit la dik nak bagi . baju nak jahit tu banyak tapi dorang amik tym nak raye . tapela dik . suruhla laila share ngan adik ilmu tu . ta payahla pegi . baik2 nak pergi cari ketenangan , hati adik ta tenang pikir pasal duit ." i pause . yes , she was right . my heart is not calm thinking about money . i said " tapela mak, bukan rezeki adik . "

i know she must be very sad because cannot fulfill my desire . im very sorry mom. so , i decided not to enroll this program .


night of 1st April , this heart serene program has free lectures . so , on that evening , laila , dil2 , and i went to UM by ktm and taxi . a very long journey , UM is seriously big and we lost . haha . long story , dun feel wanna story .


the talk is about what is heart serene program . after the talk , the MC said " if anyone has financial problem , please let us know . don't miss this great program ." i felt like , oh this is my chance .

so , nervously , i went to the registration booth and said that i wanna enroll this program but i dun have enough money . i said to the sisters that i can pay rm200 for this month and the rest next month . kak fara and kak sara are really kind and i am touched for their kesungguhan to help me  . 

kak sara asked me " are u committed with this ? "


doubtly i said " yes . "


she said , "tomorrow , u come to enroll and i will talk to the amir about you . make sure you come because we are struggling for this . "


i senyum pahit . i don't know why suddenly i felt ta sedap hati like , i was not chose the right decision .


"insya ALLAH , i 'll come . but i need to ask my mom first "


she said " ok, pray hard for this " she smiled . even she wear niqab but i know she is smiling .


nervously i call my mom again , tell her about this again and she said " mak ta kisah . adik jimat2 la kat sane . ta cukup duit cakap ngan mak ."


happy and terharu . i never thought it was this easy . i thought my mom will say the same thing again . time kasih mak . ALHAMDULILLAH , ALLAH made it easy for me .

on that night , i did my istikharah prayer and hope i made the right choice . im telling you that if you feel very uneasy , uncalm for the choices that you have to choose , or anything that make you mess up ,do istikharah . insya ALLAH , u will find the way . believe me .

tomorrow morning , i met kak fara  . she said ," just registered first . i didn't manage to call amir last night ." it was ok la as long as i can join this program . and on sunday ,kak fara interviewed me she said that i got half scholarship , which means , i only have to pay rm175 for the program . ALHAMDULILLAH


"...sesungguhnya ia mudah bg sesiapa yang dimudahkan oleh ALLAH..." (hadis sohih)

see , it was not a materialistic program . the material given and the sheikh is awesome . worth to pay it .



great appreciation for tasnim and suhaila , my friends at KISAS aka my classmates , for tumpangkan i kat their room yang best .


for more info about almaghrib ' s program , please visit almaghrib (skema)

Tuesday, 5 April 2011

CHAPTER 68 - if

if today is your Last day?

what are you going to do?


or the question suppose to be


if today is your last day

how much have you prepared for the time of meeting our lord

 

KAKI SEMBANG

© SURA HAMBA
Maira Gall