Monday, 18 April 2011

CHAPTER 71 - mari belajar hadis

"sabar itu umpama mentari" (muntafaqu ilaih)

cube kite bezakan pandangan kite melihat orang yang sabar dengan orang yang yang asyik merungut jep..

kite pasti akan rase tenang melihat melihat orang yang sabar..tapi bile kite melihat mereka yang asyik merungut, pasti kite juge merase geram mendengar rungutan mereka sekaligus buat kite menjadi tidak sabar..

kan? ke aku sorang jep rase cam tuh?

well, sebenarnye aku tamo proceed pasal sabar nih tapi aku nak citer pasal hadis..

sile refer pade hadis kat atas, bile hadis di belakangnye ditulis periwayatannya adela  "muntafaqu ilaih", itu bermakne hadis tuh sangat sohih..kalau ta silap aku, hadis "muntafaqu ilaih" nih diriwayatkan oleh bukhari dan muslim..

mane2 hadis yang diriwayatkan oleh bukhari dan muslim atau bukhari atau muslim adalah hadis sohih..hadis yang sohih bermaksud, amalan dalam hadis tersebut bole di amalkan dan hadis tersebut bole dijadikan hujah dalam perdebatan,serta bole menjadi kufur sekiranya kita menolak hadis tersebut..hadis sohih adela hadis bertaraf pertame..

bagaimana kita tahu hadis yang diriwayatkan oleh bukhari dan muslim adela hadis sohih?

dalam dunia islam, kite ade 6 sunan atau dikenali sebagai sunan sittah..sunan2 ini adelah sebuah buku yang mencatatkan hadis2 yang diriwayatkan oleh para sahabat..sunan ini dipanggil sunan sittah sebab kite ade 6 periwayat hadis terkenal :

1. sohih bukhari
2. sohih muslim
3. sunan ibnu majjah
4. sunan at tirmizi
5. sunan abu daud
6. sunan an nasaie

bukhari dan muslim hanya meletakkan hadis2 yang sohih di dalam buku2 mereka..sebab tuh mane2 hadis yang kite nampak periwatannye adalah mereka berdua atau salah seorang antara mereka, automatically kite akan tahu bahawa hadis tersebut adalah hadis sohih..manakala 4 sunan yang lain, mereka ade meletakkan hadis hadis hassan (baik), hadis doif (lemah), dan hadis maudu' (palsu) ke dalam buku mereka..

sunan yang ade mengandungi hadis maudu' (palsu) adelah sunan ibnu majjah..aku ta pasti sunan yang lagi 3 ade ke tak..ibnu majjah meletakkan hadis maudu' dalan sunan beliau supaya umat islam dapat membezakan hadis yang palsu dan hadis yang benar..

hadis hasan (baik) adela hadis bertaraf kedue dan hadis doif (lemah) adela hadis bertaraf ketiga..kedue2 hadis nih bole diamalkan, tetapi tidak bole dijadikan hujah dalam perdebatan..tetapi utk hadis doif (lemah), ade beberape pendapat utk mengamalkannye..

pendapat pertama-  tidak bole diamalkan secara mutlak..(aku ta pasti maksud dy ape tapi kalau ta silap aku, ta ley jadikan ianya sebagai amalan utama)

pendapat kedua -bole beramal sekiranya amalan tersebut tidak ditulis dalam hadis sohih atau hadis hasan

pendapat ketiga - bole beramal sekiranye tidak melibatkan hukum hakam seperti yang telah disebutkan syarat2nye..maksudnye, kite bole nak amalkan sekiranye ianye adalah amalan biase tetapi tidak bole diamalkan sekiranye ianya melibatkan aqidah dan hukum hakam seperti hukum haji, hukum zina dan sebagainye..(pendapat jumhur ulama')

hadis merupakan suatu pelajaran yang panjang dan byk khilafnye..hope entry nih bg korang panduan cane nak amalkan hadis.. so, lepas nih, kalau korang nak cari hadis sohih utk dijadikan hujah atau nak diamalkan, just tengok periwayat dy sape..

kirenye aku salah sile betulkan..any ques, please feel free to ask.. =)

1 reaction:

Follow by Email

 

BingKiSan Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template