Monday, 23 May 2011

CHAPTER 80-holiday

merdeka!



gila patriotik..but this word for me is only applicable during final exam when your examination prefex(haha..aku tatau BI betol dy ape) cakap "examination is over..please stop writing" yeay!

Alhamdulillah..lepas nih cuti 3bulan tatau nak buat ape..senior yang sorang dekat nott tuh da abes dulu drp aku..cess..tapela, as long as im not the final one to finish the examination..(macam sorang budak yang tengah belaja kat miat skang..haha..sorry, sadis siket)

cane kertas2 exam yang aku jawab tuh tataula result dy nanti ape..as long as berusaha..aku ase ade certain subjek yang teruk..yela..kalau setakat selak2 mane nak dapat result baik kan..tuh mmg my bad la..tapi lecturer ta aci letak subjek spm dalam soalan exam yang ta penah di ajar semula tym class..cane nak cari total frequency kalau dy cume bg mean dan standard deviation? lupe duh..ok, orang2 yang bijak pandai bace belog nih ta payah jawab..aku pun tamo tahu..haha

yang terpenting skang adela..BALIK RUMAH..i miss my bujang (kucing putih yang gemuk sedap dipeluk)nak bawak dy jalan2 naik moto macam hari tuh..jgn terkejut dy suke naik moto..ofkos ta jatuh sebab kuku dy cengkam seat..aku tataula dy spesies rempit mane suke naik moto..haha..sebelum aku balik sini utk final exam, aku pesan kat dy (bace dgn nada lembut dan touching)

"bujang nanti kalau kakak tade kat uma jgn gaduh jep tau..muke da teruk da kene cakar..lagi satu, kalau buang nak mati, tunggu kakak balik..jgn mati tym kakak kat sane kay?"

oh, aku mmg penyayang..haha..

kepade sesiape belom abes exam teruskanlah berusaha while kitorang yang da abes nih berlepaking kat uma..:)

Saturday, 21 May 2011

CHAPTER 79-delaila

birthday!

20mei1992

selamat hari lahir yang ke 19 kepade laila syamimi..ok, sekarang kau da tue macam kitorang walaupon kau kecik macam budak2..part paling best, lepas nih ta bole lagi nak cakap umur kau 18 plus2 bile orang tanye umo kau bape..haha

byk bende yang aku belaja drp kau especially buat kad2 kreatif macam kad birthday..baru aku tahu aku mmg berbakat..haha..lupe nak amik gambar kad yang aku bg kat kau nak tunjuk kat dorang nih mane tahu ade tempahan(bajet cantik)

dan sepanjang tahun nih mmg seronok la dapat jumpe kawan2 yang same2 nak berubah ke arah yang lebih baik..selalunye aku jumpe kawan yang mmg da baik sejak azali..make automatically aku jadik baik..never it from deep inside my heart yang aku nak berubah..bile kat sini, jumpe dengan korang, ye, aku rase seronok dan bersyukur sangat..even la aku dr kisas, but knowledge without any action is no function..at least skang aku tahu kenape aku buat sesuatu bende tuh..

and yes laila,nak berubah mmg bukan senang..ianya perlukan semangat dan kekuatan..tapi bile da start buat, kite takkan rase nak patah balik..thank you for being a very supporting and crazy friend..

Tuesday, 17 May 2011

CHAPTER 78 -seindah rama2

“Sesunguhnya dalam penciptaan langit dan bumi dan silih bergantinya malam dan siang terdapat tanda-tanda ulul albab. Iaitu orang-orang yang mengingati Allah sambil berdiri ataupun duduk ataupun baring dan mereka banyak berfikir mengenai penciptaan langit dan bumi kemudian berkata ‘Wahai Tuhan kami, kamu tidak menciptakan ini engan sia-sia, maha suci engkau, maka peliharalah kami dari siksa api neraka. (Surah al-Imran:190-191)

tibe2 teringat kenangan mase aku tadika tym 5tahun

mase tuh aku kat dalam kelas nak pergi taman permainan tym rehat

tibe2 aku ternampak suatu bende terbang dr atas pokok

gaye dy macam nak jatuh jep..macm baru belajar terbang

cantik gila bende tuh samapai buat aku pegun lame beberape saat

kawan2 aku yang lain pun nampak

dorang sibuk kecoh

"cikgu..rama2..rama2 cantik.."

then baru aku tahu, bende yang cantik tuh name dy rame2..

cikgu aku pun ceritalah pasal rame2 dr kepompong nih

ta silap aku, dy ade nyanyikan satu lagu

dari ulat jadi kepompong
cukup tidur dalam kelonsong
cukup mase kepompong pecah
jadi rama2 yang indah
rama2 terbang merata
sangat cantik aneka warna
hisap madu dipohon bunga
tapi sayang hidup ta lama

seorang senior nih bg tahu aku cerita yang cikgu dy cerita tym kat kelas

seekor ulat yang nak jadik rame2..dy mesti akan lalui proses pembentukan rame2 dalam kepompong dulu..

dr kepompong tuh, sampai suatu mase..ia pecah..

dan rama2 yang terhasil bukan senang2 bole keluar dr kepompong tuh..

kepompong tuh keras..dan ianya memerlukan tenaga yang byk utk pecahkan..

rama2 mane ade struktur anggota badan yang kuat utk pecahkan..

tapi, dengan semangat dy yang tinggi, dy cuba..dan cuba..dan cuba..

akhirnya dy bole keluar juga..

terbang dan cantik..

u know, ade cerita seorang lelaki nih

dy kesian nak tengok rama2 tuh susah nak keluar dr kepompong

jadik dy pun tolong keluarkan rama2 tuh dr kepompong

so akibatnye, rama2 tuh ta pandai terbang

dan akhirnya mati

kesian kan?

lumrah alam yang ALLAH ciptakan jgn di usik

kalau kite ubah, buruk jadinya

berbalik pada rama2 tadi

ape pengajaran yang bole diambil dr kisah di sini

bukan setiap kesusahan yang ALLAH beri pada kita

tanda DIA benci

tapi sebenarnya DIA nak ajar kita

macam mane nak jadik seorang yang tabah dalam hidup

macam mane nak jadik seorang yang kuat

dalam hadapi pelbagai cabaran hidup

semakin susah dugaan, semakin kita kuat

ALLAH ta pernah biakan kite keseorangan

even tym baby kite lapar pun, ALLAH bg kite ilham

supaya menagis mintak mak susu

lihat, betape sayang ALLAH pada kita..

bile pulak kite nak sayang pada ALLAH?

Saturday, 14 May 2011

CHAPTER 77-biar susah kat dunia

gurls, im sorry,

can you please tell me why you nak kene pakai seksi2 ketat2 bile keluar rumah? i know, guys are easily attracted dgn you all punye beauty, kulit yang putih melepak dan licin..letah kain sutera pun easily jatuh dr badan macam iklan kaki veet tuh..i myself, sape yang tamo kelihatan kemas dan sedap mata memandang oleh sume orang..it is a kind of, to build confidence dalam diri sendiri bile berdepn dengan sume orang..yalah, mane ade orang pandang tinggi kat orang yang baju comot2, bau badan busuk dan pelik2..

beauty is confidence..

tp, kalau pakaian sgt seksi dan make up tebal2, u all tayang ape sepatotnye tak to attract guy or to make people say "oh, you look gorgeous today", tidak ke korang rase kalau buat relationship dengan orang2 yang macam tu adela fake? yalah, the guys suke kat korang sebab korang punye beauty..nanti kawen anak due tiga muke da berkedut2..your beauty ilang and u all punye laki pun ilang gak..yalah, pada pandangan mereka u all da ta cantik lagi..

and guys,

kalau la u all sume tundukkan pandangan, ta mencari perempuan yang cantik semate tapi mencari hati dan agama yang baik..aku rase tade perempuan nih kat dunia yang nak bersolek2 dan berseksi utk tarik perhatian korang sebab korang ta minat nak jadikan perempuan macam tuh seorang isteri..kan?bukankah perempuan suke berhias utk tarik perhatian lelaki? kalau u all ta suke perempeuan seksi utk djadikan isteri, takdenye perempuan2 nak jadik seksi..

jangan jadik lelaki dayus la guys..u guys sebenarnye ta patot merase bangga apabila orang melihat kecantikan isteri2 korang malah korang sepatotnye rase cemburu..sebab dorang milik korang dan korang jep yang ade hak..

korang punye tanggungjawab lagi berat drp perempuan..janganlah nanti kat akhirat isteri2 korang salahkan korang sebab ta ajar dy utk amalkan islam seperti yang sepatotnye..tak ke mereka orang yang korang sayang tuh last2 heret korang masuk nerake sekali?

biar susah kat dunia asal kat kubur nanti kite dapat rehat yang panjang

penatlah kan kalau kat dunia penat cari harta, kat kubur kene seksa, kat padang mahsyar penat tunggu beribu tahun utk dihisab, dah tuh dicampak masuk nerake pulak..tak ke penat? korang tanak ke nak rase satu rehat yang panjang yang mase tuh ape jep korang mintak sume korang dapat..

korang..aku sayang korang..sebab tuh aku cakap..islam ta pernah menindas..tapi ia adela panduan macam mane kite nak hidup kat bumi nih..

take care..sayang kamu..=)

Wednesday, 11 May 2011

CHAPTER 76 - hadis ke 36

Dari Abu Hurairah, Rasulullah SAW bersabda :

barangsiapa melapanghkan seorang muslim dari suatu kesusahan dari kesusahan2 dunia, nescaya nescaya ALLAH akan melepaskan dirinya dari suatu kesusahan dari kesusahan2 di akhirat. Barangsiapa yang meringankan penderitaan orang yang susah, nescaya ALLAH akan meringankan penderitaan dirinya di dunia dan di akhirat. Barangsiapa yang menutup keaiban seorang muslim, nescaya ALLAh akan menutup keaibannya di akhirat. dan ALLAH selalu menolong hambaNYA selagi hambaNYA menolong saudaranya. Barangsaipa yang menuju jalan utk menuntut ilmu, nescaya ALLAH akan memudahkan jalan utknya ke syurga. dan tidak berhimpun suatu kelompok manusia dalam satu rumah dari rumah2 ALLAH, mereka membaca kitab ALLAH dan mempelajari sesama mereka, melainkan diturunkan ke atas perhimpunan mereka ketenangan, diliputi oleh rahmat, dikelilingi oleh para malaikat dan (nama mereka) disebut ALLAH kepada sesiapa disisiNYA. Barangsiapa yang lambat amalannya maka tidak dipercepatkan keturunannya.

(riwayat muslim)

Sunday, 8 May 2011

CHAPTER 75-oh mak



mak, 


Friday, 6 May 2011

CHAPTER 74 - fake in biology

yeah..hari isnin nih final exam tapi still bole lepak2 lagi bace buku sekadar selak2..ape kes?

sometym aku pernah terfikir, mungkin seronok kalau aku amik engineering dulu..

erk,yu,kau tade cita2 sebenar ke?

aku ade cita2 sebenar..dulu aku nak jadi seorang pakar genetic..tapi penah jep aku pasang impian nak amik engineering..medical engineering atau medical physicist..kalau ade multi cita2 nih senang, masuk lah kat mane2 course pon asalkan minat..malas nak pikir panjang..orang kate, follow the flow..senang citer, semase aku belaja dulu, aku ta penah nak kejar jadik ape2..yang pasti, asalkan aku ley amik, aku amik jep la..sebab pade aku, yang penting adalah, macam mane aku aplikasikan course yang aku amik utk dimanfaatkan kepade sume orang..

tapi bile pikir balik yang engineering nih byk guna calculation..make aku batalkan niat tuh..

kenape tibe2 rase macam seronok amik engineering?

at least kalau amik engineering, tadela aku menjadik seorang mangse PENIPUAN EVOLUSI..

aku pasti ramai tahu pasal evolusi yang dicetuskan oleh darwin..

yang kononnye, manusia itu datang drp beruk..dan binatang2 yang ade kat darat nih dulunye berasal drp air..bile dorang ke darat, tibe2 insang bertukar jadik paru2 yang membolehkan mereka bernafas di daratan..dan byk lagi la..

oh, sungguh mengarut..

kalau korang nak tahu, aku belajar satu lecture tuh semuanya pasal evolusi, sejarah darwin dalam evolusi, imuniti evolusi,  adaptasi binatang yang terpisah secare geografi itu juge evolusi..
kadang2 rase macam kelakar plak belajar due bende yang bertentangan dalam satu subjek..

biology sebenar langsung ta sependapat dengan evolusi tapi evolusi tuh tetap dimasukkan ke dalam biology..

kenape?

semua ini adelah kerja2 mereka yang materialistik dan humanalistik..

so,ape kaitan materialistik dengan evolusi plak?

sebab evolusi menjadikan alam sebagai Tuhan..bukan ALLAH..make, dengan memasukkan evolusi ke dalam subjek biology hari ini, mereka sebenarnye  ingin menjauhkan kite drp ALLAH dengan cuba membuktikan bahawa alam ini terjadi dengan kebetulan..

tapi sains ta pernah langsung membuktikan kebenaran teori mereka..

so,kepade budak2 notts sile2lah rajin2kan diri pinjam buku penipuan evolusi karya harun yahya kat library islamic centre tuh..ye, ianya dalam bahase melayu..that is the best part..

orang lain, sile cari sendiri..haha..

Monday, 2 May 2011

CHAPTER 73 - gratitude

suatu malam yang hening

sambil melihat dy yang begitu khusyuk sembahyang

demi cinta yang agung

membuatkan malam yang lena menjadi resah

kaki yang sakit menjadi berbaloi sekiranye sakit itu utk DIA

penat di siang hari hilang bagai debu berterbangan, tiada kesan..

maka si isteri yang berasa hairan bertanya

"wahai Rasulullah, mengapa engkau sanggup bangun malam utk bertahajjud sedangkan engkau itu kekasih ALLAH, engkau nabi, ma'sum, tiada dosa?"

dy tersenyum

===*****===

tahukah mereka yang menjadi umat baginda bahawa qiamullail itu wajib bagi baginda?

sekiranya mereka tahu, pasti mereka menjangka bahawa jawapan Rasulullah

" kerana qiamullail itu wajib utkku."

tetapi

===*****===

"wahai al-humaira', salahkah andai aku ingin bersyukur kepada Tuhanku?"

KAKI SEMBANG

© SURA HAMBA
Maira Gall