Wednesday, 27 July 2011

apaper jep

layan video nih kejap..it is kind of cool!




penat jugak bile asal nak tulis tajuk entry jep, kene tengok aku da buat chapter sampai mane. plan lepas nih nak tukar blog punye view bg menarik siket utk dibace  especially utk aku reread. plan tuh, tunggu aku da sampai comp lab kat UNMC lah sebab tenet kat sane laju kot utk survey2 template and whatsoever. insya ALLAH..

hari nih, kebanyakan blog yang aku bace mengisahkan refleksi diri mereka sepanjang tahun nih, ape yang mereka telah buat, perasaan mereka dan tak lupe juge, plan2 utk bulan ramadhan nanti.

siapa yg ta tunggu ramadhan? ramadhanlah satu2nye bulan dimana ALLAH melipatgandakan ganjaran amalan kite. di dalamnya ada malam lailatul Qadar. malam yang special utk kite jep ; umat Rasulullah, umat yang singkat perjalanan hidup mereka.

and yes, aku juge tgu ramadhan bukan sebab 1 ramadhan nih birthday aku jep, haha..tp sebab keberkatannya dan kelebihannya. who knows, i will not be here again to taste the greatness of ramadhan.

kat blog nih, byk aku letak perkara2 yang baik. pasal agama. dan mungkin juga tanpa sedar aku ade sakitkan hati orang yang membaca..

i am sorry..


aku bukan budak baik
bukan budak jahat pun ye - wawawa
i can be both - hehe

sape cakap budak ex kisas tuh mesti stok2 selamanya alim? i cant tell sebab aku ta mati lagi dan aku ta tahu tempat aku kat syurga atau neraka. iman di dada ley naik. ley turun. turun menjunam. turun berperingkat2. tp tym turun takkan nak selamanya turun kan? mcm, kalau hang fail bio ka, takkan next exam pong nak fail? mau kene keje ngan mak keliling uma. ngee.

aku pun dulu budak SMK . kalau hang pena sekola kat smk, hang tahu kan cane keadaan dy? jadi ape yang aku nak sampaikan kat sini adela, aku insan biase. yang sering buat dosa. yang sering lalai. bile aku post bende2 baik, bukan sebab nak tunjuk baik (ke ye?nauzubillah). tapi aku nak kongsi ape yang aku tahu, ape yang aku rase. harap korang juge same2 tahu pasal Islam dan dapat manfaatnye.

ramadhan is coming! yeye
and the devil iblis syaitan sume da nak pegi da. kene rantai. yeye


tapi jgn lupe kite ada nafsu. maka ta ley la berlagak cam kite takkan buat dosa tym pose nanti. ye tak? selamat berpuase kepade sume. selamat hari lahir kpd diri sendiri.

kate orang2 yang bg tazkirah, ramadhan ni bulan tarbiah. maknanya, kalau kite betul2 jadikan ramadhan kali ni penuh bermakne, sampai ia boleh ubah kite yang jahil jadik tahu, yang jahat jadik baik, yang baik jadik super baik. insya ALLAH ia akan berterusan sampai next ramadhan. amin .

" ramadhan itu awalnya rahmat, pertengahannya keampunan dan akhirnya keselamatan drp api neraka. " (hadis)

Wednesday, 20 July 2011

kenape ade neraka?




aku pernah terbace satu artikel nih..long tym ago..tapi ta ngat la citer dy secare detail..aku ta de rujukan nak quote so aku paraphrase..bile lagi nak aplikasi paraphrase dalam subjek bahase inggeris yang kite belaja tym sem 0 dulu kan?hehe..

citer nye lebey kurang gini..
suatu hari tuh, ade sorang budak nih kene tangkap kat sekola sebab buat jenayah..aku ta ngat la ape, mencuri ke, ponteng kelas ke..ape2 yang berkaitan dgannye la..name dy nisa' (bukan name sebenar)..then bile da kene tangkap kat sekola mesti cikgu akan bawak jumpe kaunselor kan? tuh common procedure ah..kebetulan kaunselor tuh seorang ustaz..

*okey, merapu..aku ta ngat la ape sebenarnye tapi yang pasti budak perempuan tuh kene jumpe ustaz..

bile da jumpe ustaz nih uztaz tuh pun tanye nisa'..(conversation yang aku reka sendiri ayatnye)

NISA', ADA APA2 YANG AWAK NAK SHARE DGN SAYA?

diam

NISA'?

diam lagi

AWAK TAHU KAN APA YANG YANG AWAK BUAT NIH SATU KESALAHAN? ALLAH ITU MAHA PENGAMPUN LAGI MAHA PENYAYANG. BERTAUBATLAH.

nisa' angkat muka memandang ustaz dihadapannya.

ustaz

YE SAYA

kalau ALLAH itu maha penyayang, kenape dy ciptakan neraka?

ustaz tuh hanya tersenyum.

NISA', NISA' TAHU TAK APA TUJUAN NERAKA DICIPTAKAN?

untuk menghukum manusia yang membuat kesalahan.

JADI KENAPA NISA' TANYA SOALAN MACAM TUH?

yelah. kan ustaz cakap td ALLAH tuh maha penyayang. kalau ALLAH sayangkan kita, kenape nak campak kite ke neraka?

KALAU ALLAH CUMA CIPTA SYURGA SAHAJA, KALAU MACAM TUH USTAZ PUN NAK BERZINA, MEMBUNUH, MEROMPAK MEROGOL..

nisa' terkejut.
kenape ustaz cakap macam tuh?

YELAH, KAN ADA SYURGA SAJE. KALAU KITE HIDUP KAT DUNIA SEJAHAT MCM MANE PUN, TP LAST2 END UP GAK KAT SYURGA, BUAT APE KITE NAK BUAT BAIK KAT DUNIA, BUAT APE  KITE BERSUSAH PAYAH LAKUKAN AMAL KEBAIKAN DAN TAAT PERINTAH ALLAH.KAN?

nisa' terdiam.betul gak.

and the rest bak kate org putih,is history.


kreatif kan ustaz tuh jawab soalan. asenye kalau orang ty kat aku pun aku ta reti nak jawab cane. ape yang nak disampaikan kat sini adela, setiap satu bende yang ALLAH cipta tuh ta pernah ade keburukan. semuanye, termasuk najis yang kite rase jijik tuh pun ade manfaatnye..cume kite jep sebagai manusia sering mencipta alasan dan pertanyaan utk tidak mentaati perintah ALLAH..ALLAH ta pernah rugi kalau kite ta taat dy, tapi kitalah yang rugi..kan? hakikatnye, kite sbg manusia biasa, tade orang yang sempurna amalnya. tapi kite ade pilihan. pilihan utk berusaha semampu kita. kalau kite ta mampu nak buat banyak2 dan hebat2 macam orang lain, kite buat yang sikit2..sikit2 yang beristiqamah itu ALLAH lebih suka drp banyak2 tp buat mungkin hanya sekali seumur hidup.

selamat beramal..

KAKI SEMBANG

© BingKiSan
Maira Gall