Thursday, 13 October 2011

antara aku dan dia

tajuk post mmg dah ta ley blah kan. kunun2 nak masuk slot cinta lestari antara aku dan teeeett. gaya cakap macam dah jumpe jep.

ok ok, skip that part. sila abaikan serta merta. hari nih kelas genetics belajar pasal animal cells : tissue and transport. ade satu part pasal lecture nih yang aku minat. pasal cell2 attachments.

sila baca dengan teliti.

cells stick to one onother. this enable them to:
 >form complex tissue and organ
 >control the passage of material
 >communicate with one another and act in a synchronised manner

note: lesson fro the cell culture single cell gets lonely and often die.

cells attach to one another. they has their own junction to attach together but i prefer not to tell u the detail.

dan bila bace lecture nih, aku teringat pasal pergerakan islam. seorang muslim, bila nak menggerakkan islam atau menyampaikan islam, tidak bole tidak, dia mesti bergerak dalam kumpulan.

bila kita singkap kembali sirah Rasulullah, perkara pertama yang Rasulullah buat sebelum sebarkan islam adalah dengan mengajak isteri, sahabat dan kaum kerabat baginda masuk islam. kenapa? kerana dengan adanya mereka ini, maka merekalah antara orang2 kuat yang akan support baginda dalam sebarkan dakwah islam.

dalam satu surah ali imran ayat 104, ALLAH berfirman yang bermaksud

“Hendaklah ada dikalangan kamu satu ummah yang menyeru kepada kebaikan , menyuruh kepada kemakrufan dan mencegah daripada kemungkaran dan mereka itulah orang-orang yang berjaya“

copy and paste ayat di bawah dr bicara haraki


Ibn Kathir mentafsirkan ayat ini bahawa hendaklah ujud suatu kumpulan dari umat Islam yang menjalankan kerja-kerja dakwah walaupun ianya wajib atas setiap individu.
 

Demikian juga Asy Syahid Sayyid Qutb mentafsirkan ayat tersebut, bahawa semestinya terdapat suatu jamaah yang menyeru kepada kebaikan, menyuruh kepada makruf dan mencegah daripada munkar, malahan perlu wujud kekuasaan bagi memerintah kepada makruf dan mencegah daripada munkar.

dan kalau bukan dalam urusan dakwah sekalipun, dalam apa jua perkara banyak bende yang memerlukan kerja kumpulan. contohnya sesi masak memasak bersama housemates ke, jalan2 tepi tasik ke, picnic ke, panjat bukit broga ke, bende tuh sume perlukan kawan2. macam mane kalau tengah panjat bukit tiba2 kaki kejang tengah jalan ke, phone hilang tersangkut kat pokok ke, mesti rase cuak sorang2 kan? ke tak?


heh.






tapi yang penting, berkawan bukan akan stop kat dunia jep, kat akhirat nanti lagi macam2 ragamnya. moga kau dan aku aman nanti di sana. kalau ade hutang tuh, elaun masuk nanti tuntut kat aku eh. hehe. peace.





Sunday, 9 October 2011

a hard sunday #2

now is sunday.

gambar mcm ta ley blah

seminggu berlalu penuh kesusahan dan kepayahan.
ayat gila sastera.

actually, behind all these things happen, i feel blessed. because i know that HE still take care of me. HE test me to hear my voice, HE make the difficulties become so easy, HE makes me enjoy and HE gives me strength and HE makes me think a lot of things.

mcm2 bende yang aku lalui. first tym g balai polis buat report. first tym dapat ic sebesar alam. heh. tade picture ag. nanti aku upload, insya ALLAH. pergi bank yang mcm2 permintaan. buat kad bank jep kot. aku baik ape tade tipu2 ma. (bajet) rase tension gak tapi sabar jep la.

ak ta redeem lagi aku punye phone number. celcom centre jauh doe. tatau nak g cane. nanti aku pikir. sekarang aku gune num mak aku. anybody yang nak contact, sila contact kat facebook. haha.

aku ade banyak bende nak cerita sebenarnye. tapi da ta ngat. haha.

oh, tadi laila ade cite pasal satu blog nih yang orang ni pun hilang phone gak. phone dy lagi mahal dr aku. blog angel pakai gucci. pelik name blog dy tapi ade style. so aku pun follow sebab rase macam best dan orang kate best? aku baru bace satu entri tadi. not half bad la.

ok, balik pada tadi, aku malas nak citer balik ape yang berlaku pada mamat tuh tapi nak dipendekkan citer mamat ni macam cool gila la walaupun phone mahal dy hilang. senang citer, dy redha.

aku mulanya mmg la sedey bile phone ic kad bank sume tuh ilang kan. at first aku try tuk terima dan cuba maafkan orang tuh sebab aku tahu kalau kite maafkan orang lain, ALLAH akan maafkan kita. tapi on that tym still aku nak ALLAH punish dy kat akhirat (nampak sungguh tidak ikhlas).

tapi bila lama2 nih. bila pikir balik. aku da bole maafkan orang yang amik tuh completely. maybe dy nak adiahkan kat adik dy ke tapi tade duit tak pun dy mmg tahap lapar gila tade duit nak makan ke.tapela. ianya bukan rezeki aku pun. salah aku gak sebab letak kat tempat open cam tu. cuai. tak berhati-hati. leka.

sebenarnya bila kita dah maafkan orang kita rasa tenang sangat tapi kadang2 bile perasaan dendam tuh wujud dalam hati, mmg susah gila nak ampunkan orang macam tuh jep.

arituh mase kak tirah datang gather2 ngan dy,dy bagi la hadis ni. dy bagi secara full tapi aku amik part yang aku nak citer jep. hadis ni sweet tau. google eh nak bace full version punye.

"...ALLAH akan menolong hambaNYA selama mana hambaNYA menolong orang lain..." (hadis ke 36; matan arbain. riwayat muslim).

moral of the hadis, macam mana kita nak ALLAH maafkan kita, macam tuh la kita kene maafkan orang lain. macam mana kita nak ALLAH bahagiakan kita, macam tulah kita kene bahagiakan orang lain. sebab pertolongan ALLAH tuh terletak pada selama mana kite menolong orang lain.

well, aku cakap utk diri aku gak sebab aku nih bukan baik sangat pun. the kerek girl ever. ok la. ngantuk nih. till then. salam.


Monday, 3 October 2011

a hard sunday

yesterday,


i lost my handphone
my ic
my student card
my atm card
my house keys
and some of my money.


it was a HARD weekend
i cried
i feel weak
but i know


when HE takes something from us
HE must have prepared something better to give


i said to myself
please sabar and yakin to ALLAH's promise


and then i prayed
"O ALLAH, if this is kafarah for my sins, then forgive me
if this is a test, then give me patience and strength
help me to go through this."


and i maybe can't go through this alone 
thanks to laila, kak syikin, kak afifah, kak tirah, kak pa (azierah),kak mira and especially syafiq and nik as 'co-driver' sebab sudi hantar aku ke balai polis utk buat report.


im touched.

a lot of things to do. but, chillax ah kan? HE is always by our side.


p/s : suddenly teringat pesan fariz dulu, jgn letak barang berharga dalam dompet. letak kat tempat lain. tulah, budak degil mmg mcm ni.

KAKI SEMBANG

© SURA HAMBA
Maira Gall