Thursday, 13 October 2011

CHAPTER 91-antara aku dan dia

tajuk post mmg dah ta ley blah kan. kunun2 nak masuk slot cinta lestari antara aku dan teeeett. gaya cakap macam dah jumpe jep.

ok ok, skip that part. sila abaikan serta merta. hari nih kelas genetics belajar pasal animal cells : tissue and transport. ade satu part pasal lecture nih yang aku minat. pasal cell2 attachments.

sila baca dengan teliti.

cells stick to one onother. this enable them to:
 >form complex tissue and organ
 >control the passage of material
 >communicate with one another and act in a synchronised manner

note: lesson fro the cell culture single cell gets lonely and often die.

cells attach to one another. they has their own junction to attach together but i prefer not to tell u the detail.

dan bila bace lecture nih, aku teringat pasal pergerakan islam. seorang muslim, bila nak menggerakkan islam atau menyampaikan islam, tidak bole tidak, dia mesti bergerak dalam kumpulan.

bila kita singkap kembali sirah Rasulullah, perkara pertama yang Rasulullah buat sebelum sebarkan islam adalah dengan mengajak isteri, sahabat dan kaum kerabat baginda masuk islam. kenapa? kerana dengan adanya mereka ini, maka merekalah antara orang2 kuat yang akan support baginda dalam sebarkan dakwah islam.

dalam satu surah ali imran ayat 104, ALLAH berfirman yang bermaksud

“Hendaklah ada dikalangan kamu satu ummah yang menyeru kepada kebaikan , menyuruh kepada kemakrufan dan mencegah daripada kemungkaran dan mereka itulah orang-orang yang berjaya“

copy and paste ayat di bawah dr bicara haraki


Ibn Kathir mentafsirkan ayat ini bahawa hendaklah ujud suatu kumpulan dari umat Islam yang menjalankan kerja-kerja dakwah walaupun ianya wajib atas setiap individu.
 

Demikian juga Asy Syahid Sayyid Qutb mentafsirkan ayat tersebut, bahawa semestinya terdapat suatu jamaah yang menyeru kepada kebaikan, menyuruh kepada makruf dan mencegah daripada munkar, malahan perlu wujud kekuasaan bagi memerintah kepada makruf dan mencegah daripada munkar.

dan kalau bukan dalam urusan dakwah sekalipun, dalam apa jua perkara banyak bende yang memerlukan kerja kumpulan. contohnya sesi masak memasak bersama housemates ke, jalan2 tepi tasik ke, picnic ke, panjat bukit broga ke, bende tuh sume perlukan kawan2. macam mane kalau tengah panjat bukit tiba2 kaki kejang tengah jalan ke, phone hilang tersangkut kat pokok ke, mesti rase cuak sorang2 kan? ke tak?


heh.






tapi yang penting, berkawan bukan akan stop kat dunia jep, kat akhirat nanti lagi macam2 ragamnya. moga kau dan aku aman nanti di sana. kalau ade hutang tuh, elaun masuk nanti tuntut kat aku eh. hehe. peace.





Follow by Email

 

BingKiSan Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template