Sunday, 9 October 2011

a hard sunday #2

now is sunday.

gambar mcm ta ley blah

seminggu berlalu penuh kesusahan dan kepayahan.
ayat gila sastera.

actually, behind all these things happen, i feel blessed. because i know that HE still take care of me. HE test me to hear my voice, HE make the difficulties become so easy, HE makes me enjoy and HE gives me strength and HE makes me think a lot of things.

mcm2 bende yang aku lalui. first tym g balai polis buat report. first tym dapat ic sebesar alam. heh. tade picture ag. nanti aku upload, insya ALLAH. pergi bank yang mcm2 permintaan. buat kad bank jep kot. aku baik ape tade tipu2 ma. (bajet) rase tension gak tapi sabar jep la.

ak ta redeem lagi aku punye phone number. celcom centre jauh doe. tatau nak g cane. nanti aku pikir. sekarang aku gune num mak aku. anybody yang nak contact, sila contact kat facebook. haha.

aku ade banyak bende nak cerita sebenarnye. tapi da ta ngat. haha.

oh, tadi laila ade cite pasal satu blog nih yang orang ni pun hilang phone gak. phone dy lagi mahal dr aku. blog angel pakai gucci. pelik name blog dy tapi ade style. so aku pun follow sebab rase macam best dan orang kate best? aku baru bace satu entri tadi. not half bad la.

ok, balik pada tadi, aku malas nak citer balik ape yang berlaku pada mamat tuh tapi nak dipendekkan citer mamat ni macam cool gila la walaupun phone mahal dy hilang. senang citer, dy redha.

aku mulanya mmg la sedey bile phone ic kad bank sume tuh ilang kan. at first aku try tuk terima dan cuba maafkan orang tuh sebab aku tahu kalau kite maafkan orang lain, ALLAH akan maafkan kita. tapi on that tym still aku nak ALLAH punish dy kat akhirat (nampak sungguh tidak ikhlas).

tapi bila lama2 nih. bila pikir balik. aku da bole maafkan orang yang amik tuh completely. maybe dy nak adiahkan kat adik dy ke tapi tade duit tak pun dy mmg tahap lapar gila tade duit nak makan ke.tapela. ianya bukan rezeki aku pun. salah aku gak sebab letak kat tempat open cam tu. cuai. tak berhati-hati. leka.

sebenarnya bila kita dah maafkan orang kita rasa tenang sangat tapi kadang2 bile perasaan dendam tuh wujud dalam hati, mmg susah gila nak ampunkan orang macam tuh jep.

arituh mase kak tirah datang gather2 ngan dy,dy bagi la hadis ni. dy bagi secara full tapi aku amik part yang aku nak citer jep. hadis ni sweet tau. google eh nak bace full version punye.

"...ALLAH akan menolong hambaNYA selama mana hambaNYA menolong orang lain..." (hadis ke 36; matan arbain. riwayat muslim).

moral of the hadis, macam mana kita nak ALLAH maafkan kita, macam tuh la kita kene maafkan orang lain. macam mana kita nak ALLAH bahagiakan kita, macam tulah kita kene bahagiakan orang lain. sebab pertolongan ALLAH tuh terletak pada selama mana kite menolong orang lain.

well, aku cakap utk diri aku gak sebab aku nih bukan baik sangat pun. the kerek girl ever. ok la. ngantuk nih. till then. salam.


KAKI SEMBANG

© CERITERA ET CETERA
Maira Gall