Sunday, 27 November 2011

muharram bukan bulan nabi berhijrah

well, i think it is too late to say selamat tahun baru hijrah sekarang. so, i wish you all, selamat hari kedua muharram. :)


attention, i assume this topic needs critical thinking from you all. utk buat ia lebih jelas, mari kita pergi ke masa lampau. dont worry, even for you history is a boring subject, i'll make it short. i know that 'short' word akan buat korang segar sepanjang aku bg lecture same macam aku dengar lecturer aku cakap yang lecture dy hari tu pendek jep. haha. *terase mcm tengah cakap berbelit2.

tahu tak kenape kalendar islam dipanggil kalendar hijrah? korang tahu tak bila kalendar hijrah dibuat? kalendar hijrah dibuat semasa pemerintahan khalifah umar al khattab. dan, in short, dalam discussion beliau dengan beberapa sahabat, beliau bersetuju menetapkan nak start permulaan tahun baru dalam islam adalah pada tahun nabi berhijrah. that was the first year of islamic kalendar. sebab tuh name kalendar islam dipanggil jugak kalendar hijrah.

ok, that part setel. hope so. and do you wondering right now bila nabi berhijrah sebenarnya? ke tak wondering? haha. ok, let's go direct to the answer. nabi berhijrah pada bulan rabiul awal. ye, pada bulan baginda lahir sebenarnya. if i am not mistaken rasululllah sampai madinah pada 12 rabiul awal. you all can surf utk kepastian. hey, do you remember buku text agama islam tym kita pmr dulu? kat situ ada sebut tarikh rasullah berhijrah. so, if anybody tells you that nabi berhijrah pada bulan muharram, it is totally wrong. please please please, check carefully our history.

but then, how can exist doa awal tahun dan akhir tahun kalau kalendar hijrah dibuat pada zaman khalifah umar? honestly, i dont know. aku try gak cari sape yang buat doa awal tahun dan akhir tahun ni. tapi tak jumpe. kalau u guys know, please tell me. but since, bila kalendar hijrah sendiri dibuat pada zaman khalifah umar, then, you think, Rasulullah bace tak doa awal tahun dan akhir tahun? so sape2 kalau tahu sape yang buat doa awal tahun dan akhir tahun ni, please tell me. who knows mereka ada dalil yang kukuh.

ye, ada ulama kate bole bace doa awal tahun dan akhir tahun. depends, i am no one to stop you. tapi bila dah kata doa, tak semestinya kene bace exactly macam yang selalu orang publish tu. bole jep nak buat doa sendiri. like hope tahun baru nanti dipermudahkan segala urusan ke. jadik rasanya tak perlu kot nak betul2 hafal doa awal tahun dan akhir tahun tu. yang penting ikhlas.

tapi apa yang menyedihkan kat sini, ade yang cakap kalau tak bace doa awal tahun dan akhir tahun nanti mati cepat. dont laugh, someone said it. really. kite semua tahu yang ajal ALLAH tentukan dan rahsiakan. kalau macam tu rasenye queen elizabeth dah meninggal sekarang sebab dy tak bace doa awal tahun dan akhir tahun. ye tak? so pleasela, check dulu betul2 akan kesahihan sesuatu perkara. dont just simply say it and spread to everyone. bende mcm nih somehow bole goyahkan aqidah kite. use your common sense la. takkan just tak bace doa awal tahun dan akhir tahun jep terus mati cepat? very not logic. dan kene berhati2 gak sebab ramai jep orang zaman sekarang jual akhirat utk dunia. mcm publish buku2 doa cam tu dan letak hadis palsu.

as conclusion, *secara skemanya, kalendar hijrah dibuat bertujuan utk memudahkan urusan pentadbiran pada masa itu. bukan orang arab tade kalendar sendiri. ada. but, mcm yang aku cakap tadi, nak memudahkan urusan pentadbiran. orang arab punye kalendar hijrah pada aku, aku susah nak ikut.

hadis to share


... "Aku berwasiat akan kamu supaya sentiasa bertakwa kepada Allah dan mendengar serta taat (kepada pemimpin) sekalipun yang meminpin kamu itu hanya seorang hamba. Sesungguhnya sesiapa yang panjang umurnya daripada kamu pasti ia akan melihat perselisihan yang banyak. Maka hendaklah kamu berpegang teguh dengan sunnahku dan sunnah para khulafa Ar Rasyidin Al Mahdiyin (Khalifah-khalifah yang mengetahui kebenaran dan mendapat pimpinan ke jalan yang benar) dan gigitlah sunah-sunah itu dengan gigi geraham dan jauhilah perkara-perkara yang baru (bid'ah) yang diada-adakan, kerana sesungguhnya tiap-tiap bid'ah itu adalah sesat."


(riwayat Abu Daud dan At-Tirmizi)


references:
1.minda tajdid
2.solihin zubir.com
3.ingatan masa lampau.

Wednesday, 23 November 2011

%@#^&^$%

tajuk post nak penuh kontroversi kan? haha. err, ke tak?

hari tu aku balik kampung. hari isnin baru balik ke semenyih.

nak dipendekkan cerita, aku samapi kat kajang dalam pukol 6.30. maksudnya aku dah terlepas bas uni yang akan amik kat kajang pukol 6suku. so, sementara tgu bas pukol 7suku, aku lepak kat surau kat ktm jap, online sementara tgu maghrib. lepas aku solat jamak qasar, aku pun cepat2lah keluar.

dan lagi dua minit sebelum 7suku, bas university dah gerak tinggalkan aku betul2 depan mata aku. cess, rase geram jugak ketika itu. tym tu mmg rasa mcm nak buat aduan kat uni pasal bas sebab gerak awal  dan entah apa lagi. aku rase nak membebel tapi aku matikan niat. sebab aku sorang2 tym tuh tade mangse nak dengar bebelan aku. haha. *kidding.

aku pun berjalan menuju ke warong sebelah ktm, lepak jap kat sane sementara tgu bas 8suku datang.bile pikir2 balik pasal tertinggal bas tu, aku istighfar dalam hati. i am supposed to be sabar kan? bende remeh jep kot. kene tinggal bas. ter'skip' kelas tak bebel plak kan? ups. haha. point kepada diri sendiri.

tapi sifat sabar itu mmg perlu  dilatih.that was what my utz or utzh said. sebab manusia ni, kitaran hidup dy berperingkat. mane ade express seexpress bas express. yang keluar dr perut terus jalan. binatang jep yang bole wat cam tuh. even baby pon nak belajar jalan, mak ayah akan pimpin dy hari2 sampai dy betul2 bole jalan. bukan sabar jep, nak skor 100% in exam pun kene sentiasa buat latihan kan. u all guys macam tak pernah amik pmr atau spm jep. ade ke belajar terus masuk dan ingat sampai exam? mesti korang akan pracs bende tuh before exam kan.cam tu lah. but genius is exception.

most of the thing, we need to practice. nak solat awal kene practice, nak lancar baca AQ kene practice, nak good in playing badminton kene practice, swimming, studying, type coursework laju2, buat graph jadik smooth, and banyak lagilah. sume tu kene practice. kalau bebeling? ade pracs tak? haha. honestly, i dont know. pracs utk belajar pendekkan bebel lagi better kot. huu.

okay, cube kita bace tafsir surah alkahfi ayat 60 sampai 82. Alquran ad state kisah pasal nabi Khidir dan nabi Musa di mana nabi Musa ingin belajar sesuatu dengan nabi Khidir. ada 3 perkara yang nabi Musa belajar. for the first and the second tym, nabi Musa tak sabar dan bertanya pada nabi Khidir sebab nabi Khidir bocorkan perahu dan bunuh anak kecil sebab nabi Musa tak sabar padahal nabi Khidir dah larang nabi Musa drp bertanya.. but the last tym, bila nabi Khidir betulkan dinding rumah yang hampir roboh, nabi Musa tak bertanya sebabnya. boleh bace kisahnya pada link nih - kisah nabi Musa dan nabi Khidir

banyak pengajaran yang boleh di ambil drp kisah ni, tapi aku nak fokus pada sabar. see, nabi Musa pun belajar utk bersabar. dan sabar perlukan latihan. akceli, point pada diri sendiri gak sebab aku ni bukan type yang senang sabar pun. so, mari sama2 berlatih. =)

“Sesungguhnya hanya orang yang bersabarlah yang disempurnakan pahala mereka tanpa batas.” (Surah al-Zumar, ayat 10)


Monday, 21 November 2011

untitled

kita selalu rasa bosan dengan manusia, tapi ALLAH tak pernah rasa bosan dengan kita. =)

Saturday, 5 November 2011

memory lane of balik kampung

wah. sudah sampai rumah! haha. ok, sepatotnye dimulakan dengan ucapan Alhamdulillah. kan.

at the first, i am really happy bila dah nak balik kampung. biaselah, sebulan setengah tak balik wo. dengan homesicknye. sape tak sabar nak balik uma. nak jumpe mak ayah adik nenek kucings pokok2 pelam yang berbuah lebat cili2 yang masak2 bole dibuat sambal dan katil queen dalam bilek. who will not miss that?

walaupun penat balik petang semalam, habis kelas terus naik bas, ok, actually lepak jap sebelum naik bas. sampai kat ktm sesak gila. kat tbs (terminal bersepadu selatan) pun ta yah cerita. sume dah gaya macam mangsa banjir jep duduk kat kaki lima dalam tuh. sumpah ramai gila orang.

oh oh, mase lepas amik air sembahyang nak solat jamak qasar maghrib isyak, ade sorang budak nih tegur aku. dy tanya "kak anis eh?" aku cakap. a ah, sape ni? "la, kak anis tak kenal saya ke?saya azza. junior setahun." muka aku mmg blurr gila tym tuh. aku rase mcm pernah nampak muka budak nih tapi tak ngat plak. muka dy cam sedih ah sebab aku tak ingat dy. sori dik, mmg akak tak ngat. panggil kak anis plak tuh. haha. setahu aku name glamour aku kat sekolah kak yu. huhu. kitorang ade short conversation jep pastu dah tak jumpe dah. aku cari gak si azza tuh tapi mmg takdir pertemuan kitorang sekejap jep kot.

dan dalam perjalanan pulang tuh, macam2 bende aku alami yang sedikit sebanyak mengurangkan kegembiraan aku. ade kawan aku nih, dy nak balik uma tapi parents dy ta ley amik sebab bz kerja. kesian sangat. aku tahu dy lepas menangis tapi seriously aku tatau nak cakap cane. hope raye haji nih ade sesuatu yang bermakna utk dy.

mase tengah tgu bas, aku online jap kat tingkat atas. jumpalah sorang kakak nih jadik cikgu kat taska. inah herina name dy. orang sabah. banyak jugaklah bende yang kitorang bual. dua2 talkative kan. haha. walaupun baru kenal, tapi kakak tuh mmg mesra. seronok gila. menghilangkan kebosanan aku menunggu bas. tapi kesian gila tiket bas dy balik larkin pukol 1 pagi kot! sebab dy baru beli tiket on the spot. dy tak plan pun nak balik sebenarnye tapi dah sume kawan2 balik, so dy pun balik. kesian gak ah. mata pun dah merah macam tak cukup tidur. harap2 dy dah sampai jb dengan selamat.

mase kat dalam bas tuh, lega gila tak terkata. rase macam nak tengok movie tapi aku malas pulak nak on laptop. so bende paling bagus utk dibuat adalah tidur. haha. tapi tak tidur2 pun. kalau tidur pun dapt sejam jep. aku banyak melihat pemandangan sekeliling. dan banyak gak lah aku nampak kereta rosak kat tepi jalan. mesti dorang pun rushing kan nak balik kampung. tak sempat servis keta. kesian gila. terkandas kat tepi highwaybut kalau dorang sabar, doranglah antara orang2 yang beruntung sekali.

dan sekarang bila aku dah sampai uma, mak aku pulak demam. mmg ta ley kata apa dah. baru plan nak ajak jalan2 kat bandar. tapi takpe, semua ni ade hikmah kan. maybe it is my turn plak jaga mak aku. eheh.

ape yang aku dapat sepanjang perjalanan balik, well, kite ta ley lah happy sangat sebenarnye sebab ramai lagi kat luar sane tengah sedih. biarlah bergembira tuh sederhana sahaje. ok, actually nasihat kat diri sendiri sebab excited sgt nak balik. haha. kepade semua

selamat hari raya haji..
may ALLAH bless your day

Thursday, 3 November 2011

i am coming home

dah sebulan setengah dah

and i am so so so


tak sabar nak balik!

harap perjalanan nanti menjadik mudah. bas aku 8.30 malam wo. sampai uma dekat tengah malam. pestym balik   lewat tengah malam. huh. cepatlah hari jumaat. 

KAKI SEMBANG

© BingKiSan
Maira Gall