Wednesday, 23 November 2011

%@#^&^$%

tajuk post nak penuh kontroversi kan? haha. err, ke tak?

hari tu aku balik kampung. hari isnin baru balik ke semenyih.

nak dipendekkan cerita, aku samapi kat kajang dalam pukol 6.30. maksudnya aku dah terlepas bas uni yang akan amik kat kajang pukol 6suku. so, sementara tgu bas pukol 7suku, aku lepak kat surau kat ktm jap, online sementara tgu maghrib. lepas aku solat jamak qasar, aku pun cepat2lah keluar.

dan lagi dua minit sebelum 7suku, bas university dah gerak tinggalkan aku betul2 depan mata aku. cess, rase geram jugak ketika itu. tym tu mmg rasa mcm nak buat aduan kat uni pasal bas sebab gerak awal  dan entah apa lagi. aku rase nak membebel tapi aku matikan niat. sebab aku sorang2 tym tuh tade mangse nak dengar bebelan aku. haha. *kidding.

aku pun berjalan menuju ke warong sebelah ktm, lepak jap kat sane sementara tgu bas 8suku datang.bile pikir2 balik pasal tertinggal bas tu, aku istighfar dalam hati. i am supposed to be sabar kan? bende remeh jep kot. kene tinggal bas. ter'skip' kelas tak bebel plak kan? ups. haha. point kepada diri sendiri.

tapi sifat sabar itu mmg perlu  dilatih.that was what my utz or utzh said. sebab manusia ni, kitaran hidup dy berperingkat. mane ade express seexpress bas express. yang keluar dr perut terus jalan. binatang jep yang bole wat cam tuh. even baby pon nak belajar jalan, mak ayah akan pimpin dy hari2 sampai dy betul2 bole jalan. bukan sabar jep, nak skor 100% in exam pun kene sentiasa buat latihan kan. u all guys macam tak pernah amik pmr atau spm jep. ade ke belajar terus masuk dan ingat sampai exam? mesti korang akan pracs bende tuh before exam kan.cam tu lah. but genius is exception.

most of the thing, we need to practice. nak solat awal kene practice, nak lancar baca AQ kene practice, nak good in playing badminton kene practice, swimming, studying, type coursework laju2, buat graph jadik smooth, and banyak lagilah. sume tu kene practice. kalau bebeling? ade pracs tak? haha. honestly, i dont know. pracs utk belajar pendekkan bebel lagi better kot. huu.

okay, cube kita bace tafsir surah alkahfi ayat 60 sampai 82. Alquran ad state kisah pasal nabi Khidir dan nabi Musa di mana nabi Musa ingin belajar sesuatu dengan nabi Khidir. ada 3 perkara yang nabi Musa belajar. for the first and the second tym, nabi Musa tak sabar dan bertanya pada nabi Khidir sebab nabi Khidir bocorkan perahu dan bunuh anak kecil sebab nabi Musa tak sabar padahal nabi Khidir dah larang nabi Musa drp bertanya.. but the last tym, bila nabi Khidir betulkan dinding rumah yang hampir roboh, nabi Musa tak bertanya sebabnya. boleh bace kisahnya pada link nih - kisah nabi Musa dan nabi Khidir

banyak pengajaran yang boleh di ambil drp kisah ni, tapi aku nak fokus pada sabar. see, nabi Musa pun belajar utk bersabar. dan sabar perlukan latihan. akceli, point pada diri sendiri gak sebab aku ni bukan type yang senang sabar pun. so, mari sama2 berlatih. =)

“Sesungguhnya hanya orang yang bersabarlah yang disempurnakan pahala mereka tanpa batas.” (Surah al-Zumar, ayat 10)


KAKI SEMBANG

© CERITERA ET CETERA
Maira Gall