Sunday, 27 November 2011

muharram bukan bulan nabi berhijrah

well, i think it is too late to say selamat tahun baru hijrah sekarang. so, i wish you all, selamat hari kedua muharram. :)


attention, i assume this topic needs critical thinking from you all. utk buat ia lebih jelas, mari kita pergi ke masa lampau. dont worry, even for you history is a boring subject, i'll make it short. i know that 'short' word akan buat korang segar sepanjang aku bg lecture same macam aku dengar lecturer aku cakap yang lecture dy hari tu pendek jep. haha. *terase mcm tengah cakap berbelit2.

tahu tak kenape kalendar islam dipanggil kalendar hijrah? korang tahu tak bila kalendar hijrah dibuat? kalendar hijrah dibuat semasa pemerintahan khalifah umar al khattab. dan, in short, dalam discussion beliau dengan beberapa sahabat, beliau bersetuju menetapkan nak start permulaan tahun baru dalam islam adalah pada tahun nabi berhijrah. that was the first year of islamic kalendar. sebab tuh name kalendar islam dipanggil jugak kalendar hijrah.

ok, that part setel. hope so. and do you wondering right now bila nabi berhijrah sebenarnya? ke tak wondering? haha. ok, let's go direct to the answer. nabi berhijrah pada bulan rabiul awal. ye, pada bulan baginda lahir sebenarnya. if i am not mistaken rasululllah sampai madinah pada 12 rabiul awal. you all can surf utk kepastian. hey, do you remember buku text agama islam tym kita pmr dulu? kat situ ada sebut tarikh rasullah berhijrah. so, if anybody tells you that nabi berhijrah pada bulan muharram, it is totally wrong. please please please, check carefully our history.

but then, how can exist doa awal tahun dan akhir tahun kalau kalendar hijrah dibuat pada zaman khalifah umar? honestly, i dont know. aku try gak cari sape yang buat doa awal tahun dan akhir tahun ni. tapi tak jumpe. kalau u guys know, please tell me. but since, bila kalendar hijrah sendiri dibuat pada zaman khalifah umar, then, you think, Rasulullah bace tak doa awal tahun dan akhir tahun? so sape2 kalau tahu sape yang buat doa awal tahun dan akhir tahun ni, please tell me. who knows mereka ada dalil yang kukuh.

ye, ada ulama kate bole bace doa awal tahun dan akhir tahun. depends, i am no one to stop you. tapi bila dah kata doa, tak semestinya kene bace exactly macam yang selalu orang publish tu. bole jep nak buat doa sendiri. like hope tahun baru nanti dipermudahkan segala urusan ke. jadik rasanya tak perlu kot nak betul2 hafal doa awal tahun dan akhir tahun tu. yang penting ikhlas.

tapi apa yang menyedihkan kat sini, ade yang cakap kalau tak bace doa awal tahun dan akhir tahun nanti mati cepat. dont laugh, someone said it. really. kite semua tahu yang ajal ALLAH tentukan dan rahsiakan. kalau macam tu rasenye queen elizabeth dah meninggal sekarang sebab dy tak bace doa awal tahun dan akhir tahun. ye tak? so pleasela, check dulu betul2 akan kesahihan sesuatu perkara. dont just simply say it and spread to everyone. bende mcm nih somehow bole goyahkan aqidah kite. use your common sense la. takkan just tak bace doa awal tahun dan akhir tahun jep terus mati cepat? very not logic. dan kene berhati2 gak sebab ramai jep orang zaman sekarang jual akhirat utk dunia. mcm publish buku2 doa cam tu dan letak hadis palsu.

as conclusion, *secara skemanya, kalendar hijrah dibuat bertujuan utk memudahkan urusan pentadbiran pada masa itu. bukan orang arab tade kalendar sendiri. ada. but, mcm yang aku cakap tadi, nak memudahkan urusan pentadbiran. orang arab punye kalendar hijrah pada aku, aku susah nak ikut.

hadis to share


... "Aku berwasiat akan kamu supaya sentiasa bertakwa kepada Allah dan mendengar serta taat (kepada pemimpin) sekalipun yang meminpin kamu itu hanya seorang hamba. Sesungguhnya sesiapa yang panjang umurnya daripada kamu pasti ia akan melihat perselisihan yang banyak. Maka hendaklah kamu berpegang teguh dengan sunnahku dan sunnah para khulafa Ar Rasyidin Al Mahdiyin (Khalifah-khalifah yang mengetahui kebenaran dan mendapat pimpinan ke jalan yang benar) dan gigitlah sunah-sunah itu dengan gigi geraham dan jauhilah perkara-perkara yang baru (bid'ah) yang diada-adakan, kerana sesungguhnya tiap-tiap bid'ah itu adalah sesat."


(riwayat Abu Daud dan At-Tirmizi)


references:
1.minda tajdid
2.solihin zubir.com
3.ingatan masa lampau.

KAKI SEMBANG

© SURA HAMBA
Maira Gall